EU-lande vil lave køreplan for ophævelse af sanktioner mod Syrien
EU-landene ventes mandag at blive enige om køreplan for ophævelse af sanktioner mod Syrien efter Assads fald.
EU-landene vil mandag forsøge at nå til enighed om en gradvis ophævelse af sanktionerne mod Syrien.Det siger EU's udenrigschef, Kaja Kallas.
Udmeldingen kommer forud for et møde for EU-landenes udenrigsministre i Bruxelles mandag.
- Vi forventer at blive enige om en køreplan for, hvordan vi lemper sanktionerne i dag, siger Kaja Kallas.
Sanktionerne blev indført mod det tidligere styre under daværende præsident, Bashar al-Assad.
Assad-styret faldt dog i december.
Her indtog en sammenslutning af oprørsgrupper anført af gruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) hovedstaden Damaskus, hvor oprørerne sendte præsident Assad på flugt.
Det har vakt nyt håb om en afslutning på den 13 år lange borgerkrig, der har kostet mindst en halv million mennesker livet og sendt halvdelen af Syriens befolkning på flugt.
Problemet er dog, at der fortsat hersker stor usikkerhed omkring udviklingen i Syrien og omkring HTS, der står på EU's terrorliste.
Derfor vil EU-landene være forsigtige i deres fremgangsmåde, siger Kaja Kallas.
- Vi vil tage en skridt for skridt-tilgang til ophævelsen af sanktionerne. Hvis de (HTS, red.) tager de rigtige skridt, vil vi være klar til at tage yderligere skridt også, siger Kaja Kallas.
På grund af usikkerheden om hvorvidt HTS-styret blandt andet vil respektere minoriteters rettigheder, ventes EU-landene også at indføre en såkaldt "snap back-mekanisme".
Den skal sikre, at sanktionerne hurtigt kan genindføres, hvis HTS-styret bevæger sig i en forkert retning. Det oplyste en højtstående EU-diplomat fredag.
- Vi vil tage det skridt for skridt. Vi begynder med de sanktioner, som er vigtigst at få ophævet for at kunne starte genopbygningen af landet, siger Kaja Kallas.
Andre eksisterende sanktioner vil dog blive opretholdt. Det sagde en højtstående EU-diplomat fredag. Det gælder blandt andet sanktioner mod medlemmer af Assad-styret.
Også sanktioner, der skal forhindre levering af våben og teknologi til overvågning og kontrol af befolkningen, forventes at blive opretholdt.
/ritzau/