Borgmestre vil gøre Fyn til knudepunkt for militært skibsbyggeri
Et samarbejde på tværs af kommuner, værfter og private virksomheder skal bringe militært skibsbyggeri til Fyn.
Samtlige fynske borgmestre vil gøre Fyn til det fremtidige knudepunkt for dansk militært skibsbyggeri.Det oplyser Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), til TV 2 Fyn.
Han tilføjer, at borgmestrene har oprettet en alliance, der blandt andet består af værfter og private virksomheder.
Samarbejdet hedder "Alliancen for Bygning af Krigsskibe på Fyn", og den skal bringe massevis af arbejdspladser til Fyn og styrke det fynske erhvervsliv, hvis borgmestrenes mission om militært skibsbyggeri på Fyn lykkes.
- En af vores store fordele er, at man på Odense Havn allerede arbejder med at bygge store metalkonstruktioner med robotter, siger Peter Rahbæk Juel (S) til TV 2 Fyn.
I maj konstaterede et nationalt partnerskab for det maritime område i en rapport, at det vil kunne lade sig gøre at bygge krigsskibe i Danmark.
Partnerskabet gav forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) anbefalinger til, hvordan Danmark i fremtiden i højere grad kan blive selvforsynende, når det handler om at bygge og vedligeholde krigsskibe.
Blandt de tre centrale anbefalinger var, at den danske skibsbygningskapacitet først og fremmest skulle styrkes med "kæmpestore investeringer".
Derudover lød det fra partnerskabet, at Forsvaret skal binde sig til en langsigtet plan for anskaffelser af skibe over en periode på 20 til 25 år.
Og så skal der planlægges efter et "systematisk videresalg" af brugte krigsskibe efter 15 til 20 år.
Vælger regeringen, at der skal bygges krigsskibe i Danmark, vil det første skib kunne stå klar i tidligst 2028. Det sagde Anne H. Steffensen, direktør for Danske Rederier og formand for partnerskabet, på et pressemøde i maj.
Det nationale partnerskab for det maritime område blev lanceret i august 2022 af daværende forsvarsminister Morten Bødskov (S).
Dengang lød det fra ministeren, at Forsvaret "inden for den næste årrække" skal udskifte "en lang række skibe", hvilket betyder anskaffelser for omkring 40 milliarder kroner.
/ritzau/