OVERBLIK: Regeringen kæmper med fælles fodslag om pension

6. OKT 2024 • 12:58ERHVERV/POLITIK

Siden statsministeren i august åbnede for en debat om pensionsalderen, har regeringen været uenige om emnet.

Regeringens absolutte top har i snart to måneder diskuteret fremtidens pensionsalder offentligt.

Over weekenden har både Troels Lund Poulsen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) taget emnet op endnu en gang, og ved Folketingets åbningsdebat torsdag fyldte det ligeledes.

Få her et overblik over regeringens debat om pensionsalderen:

* Statsminister Mette Frederiksen (S) starter debatten 13. august, da hun i et interview med Berlingske siger, at hun vil genforhandle den såkaldte velfærdsaftale fra 2006. Den betyder, at pensionsalderen stiger i takt med levetiden.

Hun vil gøre stigningen mere "lempelig og retfærdig". Og derfor vil Socialdemokratiet i 2025 for sidste gang stemme for at hæve pensionsalderen efter den nuværende aftale, fordi partiet ikke længere tror på den "automatik, som pensionsalderen hæves med".

Næste gang en stigning i pensionsalderen skal tages op som følge af velfærdsaftalen vil være i 2030.

* Allerede dagen efter meddeler Venstre ved økonomiminister og næstformand Stephanie Lose, at partiet vil have nedsat en arbejdslivskommission, da debatten bør handle om arbejdslivet mere bredt.

* Senere i august kommer Lars Løkke Rasmussen på banen. Rørt brik skal flyttes, er budskabet. En pensionsdebat må ikke køre over flere år, så Lars Løkke vil gerne have sat gang i et arbejde straks i regeringen, der helst skal udmønte sig i en beslutning inden næste valg. Det siger han til Jyllands-Posten.

* I midten af september trækker Troels Lund Poulsen de to tilbagetrækningsordninger seniorpension og Arne-pension ind i debatten. Skal der diskuteres tilbagetrækning, skal alt på bordet, er meldingen til Børsen.

* På samme tid lyder det fra Mette Frederiksen til Fagbladet 3F, at det vil være det "allerbedste", hvis der kan landes en ny aftale om fremtidens pensionsalder inden næste folketingsvalg.

* Ved Socialdemokratiets kongres 14. september bliver Mette Frederiksen ikke meget mere konkret i pensionsdebatten. Men hun siger, at det kan være "klogt" at få "nogle kloge folk til at se nærmere på, hvordan det kan skrues sammen". Hvornår en ny pensionsordning skal forhandles politisk, "må vi se", siger hun videre.

* Af regeringens lovprogram i forbindelse med Folketingets åbning fremgår det, at afstemningen om at hæve folkepensionsalderen jævnfør velfærdsaftalen ventes i anden halvdel af februar.

Inden da skal regeringen have lagt sig fast på, hvilken proces der så skal være om pensionsspørgsmålet efterfølgende, siger Lars Løkke Rasmussen ifølge Børsen ved åbningen.

* Troels Lund Poulsen siger 5. oktober til Politiken, at han også ønsker en afklaring på pensionsspørgsmålet "før et valg".

* Arne-pensionen og seniorpensionen bliver 6. oktober igen kastet ind i debatten. Denne gang er det Lars Løkke, der til Jyllands-Posten siger, at hele problemstillingen om tilbagetrækning skal omfavnes.

Kilder: Berlingske, Politiken, Jyllands-Posten, Børsen, Fagbladet 3F, Ritzau.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT