OVERBLIK: Fire investorer redder SAS fra konkurs

4. OKT 2023 • 17:39ERHVERV/POLITIK

SAS-aktien er styrtdykket på børsen onsdag, efter at selskabets ledelse har meldt en afnotering ud.

Fremtidens SAS skal ikke være børsnoteret.

Det var budskabet tirsdag aften, da ledelsen i selskabet præsenterede en ny ejerkreds bestående af blandt andet den danske stat.

Aktionærerne har ikke overraskende reageret på udmeldingen om en afnotering ved at få SAS-aktien til at styrtdykke onsdag.

Her fremgår et overblik over investorerne:

* Castlelake, L.P. er en global investeringsvirksomhed med aktiver for omkring 22 milliarder dollar - svarende til knap 157 milliarder kroner. Virksomheden blev grundlagt i 2005 af Rory O'Neill og Evan Carruthers.

Ifølge selskabets hjemmeside har virksomheden i forvejen investeret 18 milliarder dollar i luftfart og ejer eller finansierer 250 flyvemaskiner i 200 forskellige luftfartsselskaber.

Castlelake vil få 32 procent af aktierne i SAS.

* Air France-KLM S.A. er et holdingselskab med base i Frankrig. Selskabet er resultat af en fusion mellem henholdsvis det nationale franske flyselskab, Air France, og det hollandske nationale flyselskab, KLM, i 2004.

Selskabet er en del af SkyTeam Alliance, som SAS også vil blive en del af.

Air France-KLM vil få 19,9 procent af aktierne i SAS.

* Den danske stat har, siden SAS blev grundlagt i 1946, været investor. Selskabet blev grundlagt som et samarbejde mellem de nationale selskaber i Danmark, Norge og Sverige.

Norge trak sig i 2018 ud af selskabet. Den svenske stat er ikke med i det konsortium, der blev præsenteret tirsdag.

Den danske stat vil fremover få 25,8 procent af aktierne i SAS.

* Lind Invest ApS er et dansk investeringsvirksomhed med base i Aarhus. Selskabet blev grundlagt i 2002 af ejeren Henrik Lind. Selskabet blev i 2018 solgt til det norske selskab Equinor.

Ejeren har tjent sin formue - vurderet til omkring 9,1 milliarder kroner - på handel med energi, blandt andet gennem virksomheden Danske Commodities (DC), som han grundlagde i 2004.

Lind Invest vil få 8,6 procent af aktierne i SAS.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU