Inflationen i euroområdet stiger mere end ventet
Inflationen stiger til to procent, i de lande der har euroen som valuta. Kerneinflationen er uændret.
Efter at have vist nedadgående tendens den seneste tid tog inflationen i eurolandene et mærkbart hop i september.Helt præcist lå priserne i de lande, der bruger euroen som valuta, 2,0 procent højere i september, end de gjorde et år tidligere.
Det er 0,3 procent mere end de 1,7 procent, som euroinflationen blev målt til i august.
Det var ventet, at inflationen ville stige på grund af sidste efterårs fald i energipriserne, men ikke så meget, som tilfældet var.
Ifølge Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank, er årsagen blandt andet, at inflationen i Tyskland - som fylder meget i den europæiske økonomi - er steget mere end ventet.
Han mener dog ikke, at der er grund til panik, fordi inflationen fortsat ligger i tråd med Den Europæiske Centralbanks (ECB) målsætning om en inflation på netop 2,0 procent.
- Vi hæfter os også ved, at kerneinflation, der renser prisudviklingen på energi og fødevarer ud, forblev uændret på 2,7 procent i oktober, siger han.
Dagens tal betyder ifølge Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, at der nok er en ny rentenedsættelse på vej
- Efter mange skuffende nøgletal har det været spekuleret i, om ECB vil sænke renten med 0,5 procentpoint på næste møde i december.
- Dagens inflationsrapport viser dog, at inflationen ikke er fuldstændigt tæmmet. Det peger på, at vi kun får en lille rentesænkning på 0,25 procentpoint til december, siger han.
En rentesænkning vil på sigt være en god nyhed for boligejerne, men lige her og nu betyder den højere end ventede inflation, at de lange markedsrenter stiger en smule.
Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, fortæller, at kursen på et 4 procents fastforrentet lån er røget ned i kurs 99,5 efter at have ligget omkring kurs 100.
Det betyder, at boligejere med et 5 procents lån kan kigge lidt længere efter muligheden for at konvertere til et 3,5 procents lån.
- Med en kurs på 99,5 er vi et godt stykke fra lukkekursen. Der er altså ikke udsigt til, at der kommer en konverteringsbølge lige med det samme, for det kræver, at kursen på 3,5 procents lånet kommer op omkring kurs 98. Nu er vi endnu længere væk, skriver han i en kommentar.
/ritzau/