Halvdelen af politikerne har forladt deres mandat i EU-Parlamentet

15. NOV 2022 • 16:24ERHVERV/POLITIK

Efter valget har en række politikere forladt EU-Parlamentet til fordel for Folketinget. Professor er ærgerlig.

Der har været stor udskiftning i Bruxelles, hvor en række danske politikere har forladt EU-Parlamentet til fordel for Folketinget de seneste år.

Syv politikere har forladt det mandat, de er valgt til i EU-Parlamentet, som har 14 danske medlemmer.

- Det er et ret uheldigt signal for at formulere det pænt, når man sender det signal til vælgerne, at parlamentet er knap så vigtigt som Folketinget, siger Derek Beach, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

De to første afhoppere sagde "ellers tak", allerede inden de var tiltrådt. Dagen efter valget i 2019 meddelte Karsten Hønge (SF), at han ikke ønskede den plads, han var valgt til. Han ville hellere blive i Folketinget.

Dernæst blev Jeppe Kofod (S) udnævnt til udenrigsminister og forlod parlamentet.

Karen Melchior sidder forsat i EU-Parlamentet. Men hun har forladt De Radikale efter års uenigheder og beskyldninger fra medarbejdere, der kaldte hende "ubehagelig" og "perfid" som leder.

De seneste to uger har flere medlemmer sagt farvel til parlamentet til fordel for Folketinget.

Det gælder Peter Kofod (DF), Søren Gade (V), Linea Søgaard-Lidell (V) samt Kim Valentin (V), der takkede ja til en plads, men opgav den kort efter til fordel for Folketinget.

Alt i alt er mere end en halv million danske vælgeres personlige stemmer i 2019 ikke længere repræsenteret.

Der kan være legitime grunde til, at nogle fravælger EU-Parlamentet, mener Derek Beach, men det er alt i alt en negativ tendens.

- Det understøtter nogle vælgeres opfattelse af, at EU-Parlamentet ikke er lige så vigtig for borgernes dagligdag som Folketinget. Det er selvfølgelig en fejl.

- Mange borgernære politikområder besluttes i Folketinget, men der er immer væk vigtige emner som klimaspørgsmål, energispørgsmål og regulering af kemiindustrien, hvor parlamentet har en helt afgørende stemme, siger han.

Professoren fremhæver, at stemmeprocenten typisk er lavere ved valg til EU-Parlamentet, og at tingene hænger sammen. Nogle politikere gør det for at prioritere deres karriere, mener forskeren.

- Det vidner om en lav prioritering af EU-Parlamentet, fordi mange har den opfattelse, at det ikke er specielt karrierefremmende.

- Ud over at man ikke kommer i pressen i Danmark med ens arbejde i Bruxelles, så er der en svag forbindelse mellem partierne og deres MEP'ere (medlemmer af EU-Parlamentet, red.).

- De bliver også isoleret i deres eget parti, så der kan være mange grunde til at vende tilbage. Man kan få ministerposter og en mere central plads i partiet, fordi man ikke render til møde i Bruxelles og Strasbourg, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU