Danske politikere frygter uforudsigelig Trump som præsident

5. NOV 2024 • 08:00ERHVERV/POLITIK

Præsidentvalget i USA kan få stor betydning for Danmark, blandt andet med frihandel, siger udenrigsordførere.

Kamala Harris er muligvis ingen superkandidat som USA's næste præsident efter snart pensionerede Joe Biden. Men alternativet, Donald Trump, er langt værre.

Sådan lyder det i store træk fra flere udenrigsordførere i Folketinget, inden amerikanerne tirsdag skal til stemmeurnerne ved præsidentvalget.

- Jeg hepper på Harris. Det gør jeg, fordi jeg tror, det vil være det bedste for verden og Danmark, siger politisk leder og udenrigsordfører Martin Lidegaard (R).

Den tidligere udenrigsminister erklærer sig "utryg" ved udsigten til, at republikaneren Trump kan vinde endnu en periode i Det Hvide Hus.

- Vil han gå længere end sidst, fordi han nu er mere erfaren, eller vil han holde lidt igen? Vi ved det ikke, men lytter man til hans retorik, føler jeg mig ikke tryg, siger Martin Lidegaard.

Den radikale leder er bekymret for, om Donald Trump kan finde på at indlede en handelskrig mod blandt andet Europa ved at hæve toldsatsen for udenlandske varer betydeligt.

Samme toner lyder fra Moderaternes udenrigsordfører, Henrik Frandsen, som "helt klart" ville give sin stemme til demokraten Kamala Harris.

- Det er jo ikke mere end en uges tid siden, at Trump var ude og sige, at han ville lægge told på europæiske varer.

- Jeg har hørt snak om ti procent oveni, og det ville være ret alvorligt for et land som Danmark, som jo har en stor eksport til USA, men også for Europa, siger han.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, har som formand for Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget visse begrænsninger for, hvor skarpt han kan udtale sig.

Også han frygter dog Donald Trumps planer på handelsområdet.

- Det ville skade Danmark, fordi USA er vores næststørste eksportmarked. Så hvis han får held til det, som han har gjort sig til talsmand for, vil det også være økonomisk negativt for os, siger Michael Aastrup Jensen.

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri har for nylig estimeret, at en handelskrig i hård skala mellem USA, Kina og EU kan koste dansk økonomi 85 milliarder kroner og 30.000 arbejdspladser.

SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge, mener, at "det bliver meget bedre for verden, hvis det bliver Kamala Harris som præsident", mens han kalder Donald Trump for "et wildcard".

Udenrigsministeriet oplyser, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ikke udtaler sig om, hvem af kandidaterne der vil være bedst for Danmark.

Politisk kommentator og tidligere forsvarsminister Hans Engell er ikke i tvivl om, at den danske regering håber meget på, at Kamala Harris bliver præsident.

- For Danmark - og det er uanset om vi taler erhvervslivet, forsvar, politikere eller regering - vil det være en stor fordel, at Harris vinder, siger han.

Hans Engell peger på, at hovedproblemet med Donald Trump er hans uforudsigelighed, både inden for sikkerheds- og handelsspørgsmål.

Derfor vil den danske regering ifølge Engell meget gerne undgå fire år en gang til med Trump som præsident.

- Samlet set vil det skabe et kaos i den internationale samhandel, og det vil ramme et land som Danmark, hvor vi har eksportbaseret vores økonomi.

- Der kommer også en uforudsigelighed på det udenrigspolitiske. Vi kan ikke regne med, at USA vil bevare den samme grad af Nato-forankring, siger Hans Engell.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT