Syv spektakulære udsigter du skal opleve i det nye år

Syv spektakulære udsigter du skal opleve i det nye år
Du kan lige nå udsigten fra Snorrebakken i Rønne ved midnatstid nytårsaften. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
DELUXE | ABONNENT | 31. DEC 2022 • 10:30
Af:
Tekst/foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
31. DEC 2022 • 10:30

Hvor man synes, Bornholms flotteste udsigter er, må være en individuel sag, men naturvejleder Søren Sillehoved kommer her med sit bud på syv spektakulære udsigter fra vidt forskellige steder på øen.

 

At lave en tjekliste til øens smukkeste udsigter er umuligt. Det er en helt personlig sag, hvad den enkelte synes. Man er præget af det sted, hvor man selv bor. Derfor er forslagene til en tjekliste for Bornholms flotteste udsigter mine egne. Der er naturligvis altid flotte udsigter fra høje punkter: Kongemindet i Almindingen eller udsigterne fra Hammer Fyr og Dueodde Fyr samt det flotte panorama fra toppen af tårnet ved Dueodde. Herfra ligner de mange hvide klitter næsten et bølgende hav uden bevægelse. Der er ligeledes flotte udsigter mod eller til Hammershus. Måske kommer de fleste besøgende på grund af dem.

Her følger mine egne favoritter:

1. Udsigten over Opalsøen og Hammersø på Nordbornholm.

Fra den nordlige ende af Hammersø i Sandvig følger man den slyngende vej opad til parkeringspladsen ved Hammer Fyret. Herfra følger man stien til de gamle stenbrud og fortsætter til kanten af det helt store stenbrud, kaldet Opalsøen. Turisterne synes, naturen og udsigten er flot, men det store ar skyldes stenbrud. Bag Opalsøen ses Hammersø og højdedraget Langebjerg hvor ”Krølle bølle” bor.

Det store stenbrud blev skabt af tyske ejere fra 1890'erne. Der skulle leveres granit til Kieler Kanalen og tyske østersøhavne. Efter 1. verdenskrig var der danske ejere. Store mængder af rå granit blev forarbejdet til bro- og kantsten samt andre ting. Stenbruddet blev nedlagt i 1972. I vore dage er der om sommeren andre aktiviteter, for eksempel svævebane, klippeklatring og udspring med svømning. Fra overfladen til bunden er der 20 meter.

Hammersø er landets største bjergsø, på det dybeste sted er der 14 meter. Søen er faktisk bare en lang vandfyldt sprækkedal. Begge ender blev tusind år efter lukket af en voldsom sandflugt, Sandvig i den ene ende og Sæne Havn i den modsatte ende. Sæne er et bornholmsk navn for sand.

2. Udsigten fra Gudhjem mod Svaneke.

På vejen fra Østerlars til Gudhjem findes Lauegård, Gudhjemvej 64. Derfra er der en meget smuk udsigt langs kysten mod Svaneke. Synet minder om en fransk kyststrækning med blåt vand og lange rækker af slanke pinjetræer. De er på Bornholm afløst af høje slanke popler, men træerne forringer ikke udsigten.

3. Hestestenene nord for Gudhjem.

Følger man stien langs kysten fra Gudhjem til Helligdomsklipperne passeres fire store og markante bautasten, som blev rejst i jernalderen, måske som et minde om druknede. De store sten har måske øens flotteste udsigt – nordpå mod bugten ved Salene og de stejle Helligdomsklipper. Oppe fra stien er der 34 meter ned til havets overflade. Navnet er mærkeligt. De fire sten har et sagn om en brudekaret med fire heste, kusk, brud og brudgom, der alle blev dræbt ved at køre for tæt til skrænten. Det er en vrøvlehistorie, navnet skyldes, at man dengang ofrede heste til Odin.

Aarsdale Ret i Paradisbakkerne har en meget smuk udsigt, mest når lyngen har lilla blomstrer i juli-august, stedet er derfor uden rød plet.

4. Udsigten fra Dronningestenen i Almindingen.

Det flotte udsigtssted findes over klipperne i Ekkodalens sydlige ende. Fra Cafe Genlyd følger man klippestien mod syd. En kortere vej er fra parkeringspladsen ved Springbakkevej, som er en sidevej til landevejen Aakirkeby-Vestermarie. Herfra følger man stien ind i skoven og opad en stejl bakke, hvor man følger en mindre skovsti til højre. Kort efter ses en sten med teksten Ekkodalen og en pil. Et øjeblik efter ses udsigten ved Lo Klippe, derefter kommer Dronningestenen.

Udsigten fra Lo Klippe er særlig flot i modlys, for selv om solen dæmper farverne, vil den fremhæve træernes former. Under klippepartiet ses den store Vallensgård Mose.

Et andet landskabsbillede ses fra Dronningestenen. Herfra ses det flade landskab mod syd med skove, marker, gårde og Aakirkeby i det fjerne med sine to kirketårne. Det flotte panorama fuldendes af et blåt hav i baggrunden. Om efteråret er udsigten særlig smuk, hvor skovens træer er forvandlede til røde, gule og orange farver.

5. Udsigten fra Stubbeløkke Stenbrud ved Rønne.

Udsigten ses bag Knud Kirke udenfor Rønne. Selv om stedet ikke er natur, men et aktivt stenbrud er der en dramatisk flot udsigt over det store krater. Der er 125 meter til bunden, 53 meter under havets overflade. Stenbruddets ejes af NCC Roads Bornholm, der anvender den knuste granit som små skærver i beton og asfalt til vejbelægning. Granitten er mørk, den ældste på øen og dannet for 1,7 milliarder år siden. Geologer siger, de er dannet af flydende mineraler under tryk i et magmakammer under et 20 kilometer højt bjerg, der senere er slidt ned. På den måde ser man ud over resterne af det store krater.

6. Udsigten fra Ruts Kirke.

Nord for Hasle findes den højtliggende kirke ensom i sognet. Herfra er der 130 meter ned mod havets overflade, og kirken er dermed en af landets højest beliggende. Kirken blev opført 1150, tårnet i 1887. Fra kirken ses en meget smuk udsigt over det flade Vestbornholm med Rønne mod syd. Kirken er ikke omgivet af lys, så derfor kan man opleve en fantastisk flot stjernehimmel om natten. Julens gudstjeneste er altid noget særligt, menigheden kommer i dagslys, bagefter går alle ud fra kirken i mørke og lader sig omfavne af nattens stjerner. Nærmere Gud kommer man ikke.

7. Nytårsaften fra udsigten på Snorrebakken.

Højt over Rønne ses er en flot udsigt over byen. Måske særligt midnat nytårsaften.

For 200 millioner år siden havde man set ud over en tropisk jungle med små og store søer. Der levede krokodiller og skildpadder, store dinosaur gik i sumpen og spiste af høje palmer og bregner på 20 meters højde. Nytårsaften ved midnat afløses synet af tusindvis af raketter, romerlys og andet fyrværkeri. Det er en fantastisk oplevelse.

Godt nytår.

Udsigten mod Hammershus er altid flot.