Rift om nisserne på juleloppemarked: 'Det er godt at være først'

Rift om nisserne på juleloppemarked: 'Det er godt at være først'
Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 4. NOV 2023 • 15:06
NYHED | ABONNENT
4. NOV 2023 • 15:06

Lørdag var der juleloppemarked i Knudsker Idrætsforening, og det var ganske godt besøgt.

Det er begyndt at løje lidt af med de besøgende, da Tidende ankommer lidt sent til lørdagens loppemarked i Knudsker IF, som vel ret beset skyder julens markeder i gang allerede her den første weekend efter halloween.

Lidt sent vil sige, at avisens udsendte denne lørdag ikke stod klar i kø for at komme ind præcis klokken 11.00, men i stedet ventede en god time, før der blev sat kurs mod de forjættende boder med glas, bøger, tøj og selvfølgelig det helt store hit på denne tid af året: Julehygge.

Der er røde kagedåser med julemotiver, strikkede nisser, julebukke af hø og porcelæn med juleklokker på. En frivillig står foran et regulært nissemekka med alverdens små nisser i porcelæn. Hun har en blød, rød nissehue på, og hun har allerede solgt masser af nisser.

– Folk skal til at i gang med at lave nisselandskab, og derfor køber de mange af de her små nisser, fortæller hun og gestikulerer mod de mange små nisser på bordet.

Det er ikke folk i alle aldre, kan hun dog roligt afsløre, der finder interesse i den slags små julesysler.


– Der er da af og til et barn, som får lov til at få en nisse, men det er nok mere det modne publikum, der bruger det med at lave omfattende nisselandskaber, smiler hun.

Ned fra loftet hænger adskillige snore med drillenisser, men det er ikke dem folk vil have - og heller ikke de bløde bamsenisser.

Er der nogen, der har kommenteret på, at det er lidt tidligt at holde juleloppemarked?

– Ork nej. Det er det ingen, der siger. Jeg tror, at folk gerne vil til at i gang. Det er godt at være det første julemarked, for så køber folk det meste hos os, og så supplerer de måske de andre steder, smiler hun.

Der var dog ikke helt nissehuer nok til alle de frivillige, og derfor er det hende selv og en frivillig kollega, som står lidt længere henne og sælger nogle julelys, der har fået æren.

Har taget en beslutning

Der begynder stille og roligt at komme flere købelystne familier til, men et sted, de har lidt svært ved at finde hen - det er hen til glassene, hvor Tue Bech står og sælger glas til alverdens forskellige ting; snaps, vin, øl og hvad man ellers kan finde på.

– Det her er et af de steder, hvor vi ikke får solgt så meget, men jeg er en god sælger, så det er godt med en udfordring, fortæller han med et kækt smil.

Udover at være en god sælger, som næsten får Tidendes journalist til at shoppe lidt vinglas i arbejdstiden, så er han også med længder den yngste af de tilstedeværende frivillige i hallen denne lørdag.

Han spiller selv bordtennis i Knudsker IF, og han har taget en beslutning om at være frivillig i foreningen, fordi han kan se, at det er hans generations tur til at tage en tørn - men han har aldrig rigtig gjort det før nu.

– Jeg er vokset op i Tejn, og så har jeg boet i København i mange år. Nu bor jeg her, og da jeg i januar genoptog mit bordtennis efter 26 års pause, så synes jeg på en måde det var på sin plads at være med til at være frivillig i klubben også, fortæller han.


Han dukker derfor gerne op til arrangementer og deltager i netværket i klubben, og da han synes, det var mægtig hyggeligt at være frivillig på loppemarkedet i sommer var det en nem beslutning at sige ja igen.

– Men jeg ville ønske, at der var flere på min alder, der ville gøre det, for man kan jo se, at vi mangler. For mange handler det nok om tid, men også om lige at lægge telefonen fra sig og tage en beslutning om at gøre det, mener han.

Han oplever selv, at det er hyggeligt at sælge, og han kan da heller ikke sige sig fri for konkurrencefølelse, når nu de er så mange frivillige der står og sælger på samme tid, og af og til kan man måske endda snige sig til at sælge nogle af de andres ting, hvis man er lidt fræk.

– Men desværre er det jo det samme mobilepaynummer, vi alle sælger med, så man kan ikke se, hvem der vinder, siger han med et glimt i øjet.

I retning af udgangen er flere på vej med deres købte varer for at få pakket i bilen og vende snuden hjemad. På parkeringspladsen begynder tilbudsjægerne at myldre til. Den sidste time betyder som bekendt en ekstra mulighed for rabatter - og der er snart igen fyldt op på parkeringspladsen.