Nyt i arvesag: Læser gik i skole med Rita Larsen

Nyt i arvesag: Læser gik i skole med Rita Larsen
Rita Larsen i 1951 i grundskolen i Gudhjem. Foto: bornholmerneshistorie.dk
NYHED | ABONNENT | 25. JAN 2024 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. JAN 2024 • 05:30

Både Tidende og det københavnske advokatfirma, som eftersøger en eventuelt ukendt arving på Bornholm, har modtaget henvendelser i sagen.

Et par læsere har henvendt sig i den arvesag, som Tidende har omtalt et par gange i de seneste dage, og hvor et københavnsk advokatfirma eftersøger en mulig arving til Mogens Mathiesen, som i 1956-57 aftjente sin værnepligt på Almegårds Kaserne.

Han fik i den forbindelse muligvis en søn med en lokal kvinde, "postmesterens datter" (læs også boksen "Arvesagen kort").

Mogens Mathiesen var årgang 1936, men gik bort for nogle måneder siden. Han nævnte aldrig kvinden, som han muligvis fik et barn med, men har i sine efterladte papirer nævnt en Rita Larsen, som måske kan være relevant i sagen, og som Tidende da også nævnte i en artikel forleden samt bragte et muligt billede af hende fra Gudhjem grundskole i 1951.

Det har resulteret i et par henvendelser fra læsere.

En læser fortæller således til redaktionen, at hun gik i skole med bemeldte Rita. Videre slår læseren fast, at der dengang ikke var noget, der hed postmester – men hun oplyser til gengæld, at Ritas far var postbud i Gudhjem.

Læseren fortæller også, at Rita Larsen var født i 1940, hvorfor det altså ikke er urealistisk, at Mogens Mathiesen og hun har mødt hinanden i 1956-57.

Rita Larsens familie boede i en lejlighed i "Banken", Gudhjem, samtidig med at der var sparekasse der. Hun havde en bror, Erik Larsen. De var tvillinger, og han var udlært frisør først, men flyttede til Allinge, og læseren mener at vide, at han der blev revisor eller noget andet i den stil, ligesom hun oplyser, at hun ikke er klar over, om broren lever endnu.

Rita i Bagsværd

En anden læser, Kenn Vesth fra Hasle, har taget kontakt til advokat Jibran Sarwar fra Advokaterne i Rosenborggade I/S, som er bobestyrer i arvesagen.

Ifølge Jibran Sarwar dyrker Kenn Vesth slægtsforskning som hobby, og han har fundet frem til følgende om Rita Larsen:

Hun er født i Østerlars den 25. august 1940 og er tvilling, idet hun har en bror, der hedder Erik Andreas Larsen. I kirkebogen for Østerlars Sogn står tvillingernes fødselsdato dog som 2. november 1940. Deres far, Robert Andreas Larsen, står opført som landpostbud med bolig på Dybdal i Østerlars.

Hun har været omkring 17-18 år, da hun flyttede fra Bornholm – og dette kunne indikere, at der har været en uønsket graviditet, der skulle skjules, påpeger Kenn Vesth.

Hun er datter af Robert Andreas Larsen, som er afgået ved døden den 27. oktober 1984 i Gudhjem. I dødsannoncen står faren noteret som forhenværende postbud, mens Rita står opført som boende i Bagsværd i Storkøbenhavn.

Den sidste information, Kenn Vesth har fundet vedrørende tvillingebroren, er fra dødsannoncen om deres mors bortgang i år 2000. I dødsannoncen står der, at Erik boede i Allinge og var gift med Lene, mens Rita Larsen stadig står opført som boende i Bagsværd.

Hun har ifølge læseren en halvbror, der er cirka 10 år ældre end hende og boede i Herlev i den periode, hvor hun måske var gravid i 1956. Halvbroren er afgået ved døden, og det er hans børn også, fastslår Kenn Vesth ifølge Jibran Sarwar.

Sarwar oplyser endvidere, at han er gået til Rigsarkivet med de nye oplysninger i håbet om, at det kan bidrage til at kaste lys over sagen.

Til Tidende oplyser Kenn Vesth, at han på hobbyplan har beskæftiget sig med slægtsforskning siden 2006.

– Jeg hjælper for eksempel gerne bekendte, hvis de søger nogle oplysninger, siger han.


Arvesagen kort

Advokat Jibran Sarwar fra det københavnske firma Advokaterne i Rosenborggade I/S har henvendt sig til Tidende for at få hjælp til at finde en eventuel arving efter Mogens Mathiesen, som var årgang 1936, men gik bort for nogle måneder siden. Jibran Sarwar er indsat som bobestyrer.

Mogens Mathiesen aftjente fra marts 1956 og 16 måneder frem sin værnepligt på Almegårds Kaserne i Rønne, og i den periode skal han angiveligt have gjort "postmesterens datter" gravid, hvilket resulterede i en søn. Far og søn har dog aldrig haft kontakt, men Mogens Mathiesen har to andre børn, der er registret som retmæssige arvinger.

Jibran Sarwar oplyser, at Rigsarkivet har været på sagen, men ikke har haft held til at grave noget frem. Han er i kontakt med Mogens Mathiesens to registrerede børn, som faktisk håbede, at Rigsarkivet ville finde deres eventuelle halvbror, da de er interesserede i at møde ham.

Mogens Mathiesen har aldrig nævnt morens navn, men i hans dokumenter er der fundet et navn, som kan have relevans, nemlig Rita Larsen, som er en kvinde, han har mødt i 1957.