Nu kan christiansøboer få børnene passet

Nu kan christiansøboer få børnene passet
Tove Jansson våger over Tove Brim Kass Sørensen. Men det lægger sidstnævnte vist ikke helt mærke til. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 3. MAR 2024 • 15:30
NYHED | ABONNENT
3. MAR 2024 • 15:30

Institution i miniformat byder de mindste poder velkommen.

Et opråb til alle unge familier, der drømmer om at kombinere småbørn og Christiansø. Nu kan I atter få de helt små passet, for øen har fået en dagpleje.

Fredag den 1. marts åbnede Danmarks nok mindste af slagsen. To etårige kunne klippe snoren over i fællesskab. Hvis altså de etårige allerede havde bestået det store saksekursus.

Dagplejemoren hedder Ida Sørensen. Hun har taget endnu en omgang Christiansø i selskab med sin mand Teitur og deres datter Tove. Og eftersom Tove er det ene af børnene i dagplejen, må den utvivlsomt være landets mindste med blot én betalende kunde.

Ida Sørensen er oprindeligt fra Kokkedal i Nordsjælland, men blev uddannet skolelærer på Sydfyn. Her mødte hun Teitur. De blev kærester og blev færdige med seminariet. Herefter opstod der pludselig en aldeles uventet mulighed. Der dumpede to lærerstillinger ned fra himlen over Christiansø i 2020.

– Det var kun vikariater på ét år, så vi rejste tilbage til Sydfyn igen efter det år, siger Ida Sørensen.

Fra sydfynsk øhav til frimærkeklippet

Men den lille ø nord for Bornholm havde fortsat magnetisk tiltrækningskraft på det unge par, så da der pludselig blev en fast lærerstilling ledig i 2022, slog de til.

Sydfynsfrugterne blev pakket, og så gik det ellers østover.

Arbejdsfordelingen var ligetil. Teitur fik stillingen, hvilket passede som fod i hose. Ida var gravid, fødte Tove i januar 2023, og så kunne hun gå på barsel, mens Teitur kunne gå i skole. Dog med plads bag katederet.

Efter endt barselsorlov stod parret til gengæld med lidt af en udfordring. Tove skulle passes, hvilket ikke var muligt på øen, og samtidig skulle Ida have et job.

Men så viste det sig, at der pludselig opstod en ganske glimrende løsning på problemet. For Christiansø har også en anden børnefamilie med et barn på Toves alder samt manglende pasningsmuligheder. Det passede perfekt, og nu har øen så fået sin første daginstitution i lang tid.

– De andre øboer synes, det er spændende. Det er dejligt, at der er et positivt syn på det, når der opstår sådan et initiativ som det her, siger Ida Sørensen.

Storkene krydser vinger i forventning

Hun har ikke sat nogen bagkant på miniinstitutionens levetid, men familien har ingen planer om at forlade Christiansø de kommende år.

– Vi kommer nok ikke til at bo her til evig tid, men det hænger også sammen med, at der er nogle naturlige udløbsdatoer for dem, der har børn herovre. Til og med syvende klasse er der undervisning på Christiansø. Efter det rykker børnene typisk på kostskole eller efterskole. Det er her, man så skal gøre op med sig selv, om man vil blive, rykke med børnene ind til Bornholm eller et andet sted, siger hun.

Umiddelbart har Ida Sørensen ikke hørt om kommende storkebesøg i den nærmeste fremtid, men skulle der ske familieforøgelser på Christiansø, står hun klar med åbne arme.

– Der er lavet et setup, som kan rumme fire børn. Men skulle der komme flere til, vil man nok kunne udvide ordningen, fastslår øens nye dagplejer. Hvilket må siges at være en fin opfordring til øens andre yngre familier. Og et håb for storkenes skrantende privatøkonomi.

Ida Sørensen glæder sig over, at foråret har gjort sit indtog.

– Tanken er, at når vejret bliver bedre, skal vi bruge legepladsen herude og den gymnastiksal, vi har heroppe. Men vi beholder basen i vores eget hjem, siger hun.

I fredags skulle de to nye institutionskunder lige se hinanden an. Men fra næste uge går det for alvor løs med fuld leg for alle pengene.

 


 

 

Der er plads til fire børn i daginstitutionen, men der er mulighed for at udvide. Eget foto

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT