Legetårn med form som en kæmpeugle kan være på vej

Legetårn med form som en kæmpeugle kan være på vej
Foto: Bornholm Rovfugleshows Venner
NYHED | ABONNENT | 27. JAN 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
27. JAN 2023 • 15:30

Der er søgt om små 600.000 kroner til finansieringen af et offentligt tilgængeligt uglelegetårn med shelterområde.

 

Det er måske halvandet år siden, Louise Ramstrup og resten af foreningen Bornholms Rovfugleshows Venner begyndte at brygge på ideen om et nyt almennyttigt område udenfor indhegningen ved Bornholms Rovfugleshow.

Og nu er der altså søgt ikke mindre end 600.000 kroner til projektet i Realdania-kampagnen Underværker.

– Den store skulpturelle ugle på 9x3,5 meter med en bredde på 6 meter placeres midt på et grønt område. Uglen kan bestiges, klatres på, opholde sig indeni, eller man kan tage rutsjebanen ned, skriver foreningen i ansøgningen, som man kan stemme på.

Når uglen skal placeres udenfor indhegningen, er det for, at den skal være for alle – og helt uden entré.

– Vi vil gerne lave nogle flere tilbud til den målgruppe og lave nogle gratis alternativer også, forklarer Louise Ramstrup.

Tanken er, at et stort legetårn med form som en kæmpeugle skal danne kulisse for leg og hygge for børnefamilier, og ved siden af skal to sheltre med bålplads give mulighed for en overnatning i den frie natur for folk i alle aldre.

Foreningen Bornholms Rovfugleshows Venner vil desuden være vært for projekter og arrangementer i tilknytning til området.

– Vi ville gerne lave et almennyttigt område, som kan gavne alle uanset tegnebog, så har man mulighed for at komme ud og være i naturen og få nogle fede naturoplevelse, kravle op og ned og få vand og græs under tæerne.

Hvorfor lige en ugle?

Louise Ramstrup driver til daglig Bornholms Rovfugleshow, men når hun står i spidsen for ugle-projektet, så er det en anden kasket, hun har på.

– Det er foreningen Bornholms Rovfugleshows Venner, der står for det her projekt, så det er to forskellige kasketter, jeg har på, forklarer hun.

At valget netop faldt på en kæmpeugle var på ingen måde en tilfældighed, forklarer hun.

– Det passede bare ret godt ind derude. Jeg sad og søgte på legetårn i alle mulige former og farver, og pludselig dukkede der noget op med forskellige dyr, og så stod det helt klart, at det selvfølgelig skulle være en stor ugle, forklarer hun.

Og det er faktisk rovfugleshowets egen ugle Imhotep, der er model til det nye legetårn – selvfølgelig i en meget større version.

– Vi har fundet et firma, som laver specialdesignede løsninger til legepladser. Det er bæredygtigt og meget langtidsholdbart, og det kan de ting, det skal kunne, forklarer hun.

Selvom snakken om legetårnet nemt kommer til at handle om børn og børnefamilier, så understreger hun, at med shelter og bål er der noget for alle aldre i det kommende projekt.

Snart i mål

For Louise Ramstrup har det været vigtigt at få økonomien på plads, inden hun har taget fat på samtlige af de praktiske ting.

Og det med god grund – for samlet set er det vurderet, at det nye område kommer til at koste ikke mindre end 2.328.050 kroner at opføre. En stor sum at hente hjem – men der er foreningen fortrøstningsfuld.

– Vi har næsten alle pengene, så hvis vi får de 600.000, vi har søgt om her, er vi i mål, fortæller hun.

I løbet af det seneste år har de søgt penge hos fonde både på Bornholm og ovre. Blandt andet har de fået tilsagn fra både LAG-Bornholm og Friluftsrådet, og nu er det ved at være tid til at søge om byggetilladelser og få de praktiske ting på plads.

– Vi håber, at den kan stå færdig næste år. Men vi skal lige have kommunen med og have tilladelserne hjem. Vi er så tæt på nu, at det er blevet tid til de mere alvorlige ting, fortæller hun.

Næsten 1.000 stemmer

På undervaerker.dk kan man stemme på de projekter, man synes fortjener penge, og der er allerede næsten 1.000 mennesker, der har sat deres stemme på ugle-projektet.

– Det er jeg rigtig rigtig glad for, fortæller Louise Ramstrup.

– Mest af alt fortæller det mig, at der er et behov for et sted, hvor familier og bedsteforældre kan tage ud med ungerne og at man kan få lov til at sove i shelters – det vil vi gerne være med til, så jeg er glad for, at der er nogen, der viser, at det er en god retning, vi har valgt på det her.

Udover de 597.030 kroner, som Bornholms Rovfugleshows Venner har søgt til Uglen på Bornholm, har Bornholms Skyttecenter søgt om 111.250 kroner til belysning på pladsen omkring skyttecenteret, og Foreningen Eftertanken har søgt om 1.000.000 kroner til at ombygge en gylletank på Kjøllergaard til en terapi- og sansehave.