Eftertragtet julehjælp: Folk er pressede

Eftertragtet julehjælp: Folk er pressede
Hos Frelsens Hær i Rønne oplever Eva Welander, at ansøgningerne kommer noget hurtigere end det plejer. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 9. NOV 2022 • 19:00
NYHED | ABONNENT
9. NOV 2022 • 19:00

Det går stærkt for de kirker og organisationer, som uddeler julehjælp på Bornholm i år.

 

Der er travlt i de velgørende organisationer på Bornholm op til jul. Inflation, energikrise og de stigende priser, der følger med, presser nemlig særligt de børnefamilier, der ligesom alle andre gerne vil fortrænge de kedelige ting med flæskesteg, brune kartofler og en gave under træet.

Men det kan være svært at få råd til, når man i forvejen skipper et måltid om dagen eller har taget andre drastiske midler i brug for at holde familiens udgifter nede. Hos Børnenes Julehjælp, som frikirken Rønne Vineyard står bag, havde de forberedt sig på, at antallet af ansøgere i år kunne blive dobbelt så stort, som det var sidste år, men stik imod forventningerne, så tegner der sig et meget standard billede af antallet af ansøgere, men gruppen af ansøgere har ændret sig på en anden måde.

– Vi har ikke fået flere ansøgere, end vi havde sidste år, og det er mange af de samme, der ansøger. Men når vi sidder og taler med dem, så oplever vi, at folk er meget mere pressede, end de plejer at være, fortæller Kasper Thorskov som er kontaktperson på projektet.

– Folk har fået ekstra elregninger, og det betyder, at nogle mennesker er helt grædefærdige. De springer måske et måltid over for at få hverdagen til at hænge sammen.

Han kan også selv mærke, at han føler sig fattigere end sidste år, og derfor har han bekymret sig en del om, hvorvidt de mange juleønsker på ønsketræerne, som er opstillet i både Rønne, Aakirkeby og Nexø bliver opfyldt. Her er det nemlig bornholmerne selv, der kan opfylde et ønske for et barn.

– Jeg har bekymret mig en hel del om, om folk vil give gaver som de plejer, men bornholmere er generøse mennesker, og de har været vant til at donere. Derfor tror jeg, at de fleste folk med en normal indkomst kommer til at reagere ved at tænke: "Når jeg er presset, så er der nok andre, der er mere pressede".

Derfor har han en god mavefornemmelse med årets julehjælp.

Har forstørret puljen

Det samme har også Anders Solgaard, som er præst i Luthersk Missions frikirke i Nexø. Han er koordinator for en helt ny adventshjælp, som Luthersk Missons Unge har samlet midler til i løbet af året, og som nu bliver delt ud til velgørende arbejde i forskellige dele af landet.

– Vi har fået en pulje på 40.000 kroner, til at uddele noget adventshjælp for, som ikke bare handler om juleaften, men også om muligheden for at have en god julemåned med juleklip, spil og gode oplevelser, fortæller Anders Solgaard.

Han har nemlig en oplevelse af, at der er en del foreninger, der uddeler julehjælp, og her vil de ikke ind og konkurrere mod eksisterende spillere, men snarere tilbyde et supplement til den julehjælp, man kan få andre steder.

Adventshjælpen kunne række til 50 familier, men da ansøgningsfristen udløb, havde 74 familier henvendt sig, og så måtte der tages affære.

– Vi har været ude og forstørre puljen, så alle kunne få, og det er heldigvis lykkedes, fortæller han.

Børne- og ungdomsklubber, missionshuse og andre frivillige står for at pakke adventshjælpen, og der bliver udleveret i både Rønne, Aakirkeby og Nexø inden udgangen af november.

Økonomisk desperation

Hos Frelsens Hær i Rønne oplever Eva Welander, at ansøgningerne kommer noget hurtigere end det plejer, og hun har en klar forventning om, at de kommer til at uddele mere julehjælp, end de plejer.

– Sidste år delte vi hjælp ud til 110 familier på Bornholm. Jeg kan ikke se de specifikke tal for området endnu, men jeg har en klar fornemmelse af, at det bliver flere i år, fordi det går så stærkt, fortæller Eva Welander, som er leder af Frelsens Hær i Rønne.

Og også hos Mødrehjælpen har de oplevet, at det bogstavelig talt vælter ind med ansøgninger til deres julehjælp.

De oplyser, at de på landsplan har modtaget 13.000 ansøgninger til julehjælp på lidt over en måned. Det er 71 procent flere ansøgninger end sidste år ved samme tid, og det vidner om en særlig stor økonomisk desperation, skriver de.

– Vores rådgivere taler dagligt med forældre, der er så pressede på økonomien, at de må prioritere mellem at betale elregningen eller få mad på bordet. Når familierne er så hårdt spændt for, er det klart, at der ikke er råd til at sætte en julemiddag på bordet eller til at lægge en lille pakke under træet til børnene, siger Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen i en pressemeddelelse.

De har dog endnu ikke de konkrete tal fra Bornholms Regionskommune, men de formoder, at tallene er stigende over hele Danmark.

Hos Frelsens Hær kan der søges julehjælp frem til slutningen af november, mens man hos Mødrehjælpen kan søge frem til den 9. december.

Der er også mulighed for at søge om en julekurv hos flere folkekirker på Bornholm.