Camp på efterskolen giver pote, når valget skal træffes

Camp på efterskolen giver pote, når valget skal træffes
Axel og Halfdan overvejer at tage på efterskole på Bornholm. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 5. NOV 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
5. NOV 2023 • 15:30

Fire gange om året inviterer Bornholms Efterskole potentielle kommende elever på lejrtur, hvor linjefagene prøves af. Og det har en høj hit-rate, fortæller Bjarne Holm, som er lærer på skolen.

Der har været gang i både mountainbikes og klatregrej på Bornholms Efterskole, som søndag eftermiddag sender 14 unge mennesker hjem fra et lille bornholmsk eventyr, som forhåbentlig kan veksles til et år på efterskole.

Søndag formiddag er der ro på skolen, og de unge mennesker slænger sig på madrasser og i stole foran en tavle, hvor et godt gedigent spil hæng en mand er i gang. 15-årige Axel Glitten og 14-årige Halfdan Romeo har taget turen til Bornholm fra henholdsvis Gentofte og Amager for at se nærmere på Bornholm og få et indblik i de oplevelser, efterskolen kan byde på.

– Vi har været meget udenfor, fordi vi begge har valgt adventurelinjen, fortæller Halfdan Romeo, som er overbevist om, at han skal på efterskole. Han her derfor besøgt flere forskellige efterskoler for få en smagsprøve på efterskolelivet og finde ud af, hvor han skal søge hen.

For Axel Glitten er besøget på Bornholms Efterskole hans første møde med efterskolelivet. Han valgte netop den, fordi han synes, den virkede fed i beskrivelsen på Efterskolerne.dk.

– Og så kunne man komme på sådan en camp her, så jeg tænkte, at det var en god mulighed for at undersøge det nærmere, fortæller han.

Han er begejstret for området, efterskolen er placeret i, og han har haft en sjov weekend med turen på mountainbike som højdepunktet.

Skulle valget falde på efterskolen her, så tror han, at han hurtigt ville glemme, at han var på Bornholm og bare fokusere på at være på efterskole.

– Men man kan jo godt frygte lidt, at fordi det koster lidt mere, og det er længere væk, så kommer man ikke helt så ofte hjem, supplerer Halfdan Romeo.

Han har været særligt begejstret for weekendens muligheder for at se nærmere på Bornholm, og for ham er det spændende, at opleve kontrasterne mellem de forskellige efterskoler.

Ingen af de to er dog endnu helt sikre på, om det er her eller på en af landets mange andre efterskoler, de skal slå deres folder, når den tid kommer.

Ret høj hit-rate

Nogle af de deltagende i de fire årlige camps sender deres indmeldingsblanket så snart, de kommer hjem, mens andre lige skal sove på det og snakke det igennem med venner og familie.

– Vi har en ret høj hit-rate på de her camps, hvor vi gør det, at vi reserverer en plads til dem i 14 dage efter de er kommet hjem. Hvis vi ikke har hørt fra dem indenfor de første seks-otte dage, så ringer vi lige og hører, hvad de tænker om det, fortæller Bjarne Holm.

Han er adventurelærer på efterskolen, og han har derfor haft størstedelen af deltagerne med ude på eventyr. Aktiviteter i det fri er nemlig en af efterskolens spidskompetencer, og både på en camp og på et elevhold fordeler de sig gerne med over halvdelen på adventurelinjen, mens resten fordeler sig på de to øvrige linjer - erhverv og gastro.

– Bornholm er bare oplagt til adventure, og jeg har eksempelvis aldrig aflyst en kajaktur, for hvis det blæser meget, så finder vi bare en sø. Man kan altid lave en plan B, forklarer han.

Bortset fra en enkelt dansker, som er bosat i Sverige, så er alle denne weekends deltagende i campen fra Sjælland. Nogle enkelte har været på camp før og har valgt at tage endnu en tur - måske fordi de har fundet nogle venner, de gerne vil se igen.

– Vi oplever generelt, at de elever, der har været her på camp, de ikke står og træder deres forældre over tæerne, når de bliver afleveret til første skoledag, fortæller han.

Og selvom flere efterskoler er begyndt at lave camps, så mener han fortsat, at der er noget særligt ved weekenden i det bornholmske. Måske særligt fordi de unge mødes på hovedbanegården og følges med bus og færge til efterskolen. Kun de bornholmske elever bliver fulgt helt til døren af deres forældre.

– De mødes meget tidligt på banegården, og det betyder også, at dem, der vælger det her, de er også klar til at kæmpe lidt for det. Det er ikke deres forældre, der har smidt dem ind i bilen og kørt dem afsted, smiler Bjarne Holm.

Der går 80 elever på Bornholms Efterskole nu, og der er camps for kommende elever igen i februar og april.

 

 

 

 

 

 

 

Bjarne Holm er underviser på Bornholms Efterskole. Foto: Sarah Thun Kristensen