Besøg det sommerlige Gudhjem: Her hviler modellen til den lille havfrue

Besøg det sommerlige Gudhjem: Her hviler modellen til den lille havfrue
Gudhjem Kirke og resterne af Sankt Anna Kapel. Foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | FAMILIE | GUDHJEM | Lørdag 25. juni 2022 • 15:30
Af:
Søren P. Sillehoved
DELUXE | FAMILIE | GUDHJEM | Lørdag 25. juni 2022 • 15:30

Gudhjem bliver hver eneste sommerdag besøgt af mange tusinde turister, der alle vil opleve byens charmerende miljø, købe is eller en røget sild. Kun ganske få af dem når at opleve Gudhjems smukke naturomgivelser. Klippestien fra havnen langs kysten til Melsted eller stien mod Helligdomsklipperne.

 

 

Turen

Der parkeres ved havnen på Nørresand overfor Oluf Høst Museet. Derefter går man over pladsen til trappen ved serpentinervejen og følger stien langs kysten. Ved de tre monumentale bautasten forlades kysten, og man følger stien opad til serpentinervejen. Herfra går man op til strandvejen, og trappen fører op til Gudhjem Plantage. Under turen passeres på højre side ejendommen Bognemark, hvor et lille skilt viser stien til venstre mod Gråmyr. Ved søen skal man følge stien på dens venstre side og fortsætte i skovens udkant. Hvor stien deler sig, skal man følge den til højre, og der kommer man via en nedslidt trappe ned til en lille sprækkedal, der kaldes Holkadalen. Herfra følges vejen under broen, og man kommer frem til Gudhjems ukendte bagdør. Her følges gaden til højre. Turen gennem Gudhjem ses på kortet, og ad en stejl gade kommer man op til kirken og turens endemål.

Der er frit valg på hjemturen, langs havnen eller de små gader. Turen er på cirka fire kilometer. Den varer en time – nogle gange mere hvis man vil sidde ved søen og beundre de mange blomstrende nøkkeroser, de kvækkende frøer og store guldsmede.

 

 

Denne vandretur følger klippestien fra Gudhjem Havn. Ved nogle monumentale bautasten med en smuk udsigt forlader man kyststien og vandrer opad til højdedraget Bokul og Gudhjem Plantage med ”Åkandesøen” og de mange blomstrende nøkkeroser i mange farver. Undervejs passeres ejendommen Bognemark, hvorfra Oluf Høst malede mange af sine berømte billeder. Via sprækkedalen Holkadalen fortsætter turen gennem Gudhjems bagdør og slutter ved kirken med en særdeles smuk udsigt over byen.

Man begynder turen ved at gå over den store åbne plads. Hele juni blomstrer den gule orientalske takkeklap, der i Danmark kun vokser på Bornholm. Ved kyststiens begyndelsen ses til højre en lille park kaldet ”Prinsessehaven” med sjældne træer, blandt andet en tyrkisk hassel. På bakken til venstre ses en smuk bolig, hvis have næsten omfavnes af naturen med vilde æbletræer og blomstrende fingerbøl, også kaldt digitalis.

Kort efter ses til højre et højt klippeparti med en stentrappe. Det er ”Røverborgen”. Navnet skyldes de første turister i slutningen af 1800-tallet. Herfra kunne de om morgenen sidde og se solopgangen mod øst og den samme dag solnedgangen over havet mod nord.

”Røverborgen” er et højt klippefremspring med en lang stentrappe til toppen. Foto: Søren P. Sillehoved



”Hestestenene”

Et øjeblik efter passeres fire store bautasten fra jernalderen. Navnet skyldes måske tidens ofringer af heste, og en lokal skrøne fortæller om en brudekaret med et ægtepar, der kørte ud over de 34 meter høje klipper og blev slået ihjel. Under alle omstændigheder er udsigten over Salene til Helligdomsklipperne meget smuk.

Gudhjem Plantage blev plantet i slutningen af 1800-tallet for at give Gudhjem læ ved storm fra vest. Naturskoven har mange arter af løvtræer. Flere stier fører gennem skoven, vores rute passerer en åben mark med udsigt til Bognemark.

Blandt de mange nøkkeroser findes nogle med lyserøde farver. Foto: Søren P. Sillehoved



Gråmyr

Myr er et fællesnordisk navn for mose, og navnet grå betyder således den grå mose. Da stormfloden i 1872 havde ødelagt Gudhjems Havn, fik man ler herfra til en ny havn. Dermed opstod en kedelig vandfyldt lergrav, som blev pyntet med udplantning af nøkkeroser i mange forskellige farver. Padderokkerne, de andre vandplanter og grønne frøer er indvandret af sig selv. Hele sommeren blomstrer nøkkeroserne i hvide, lysegule, lyserøde og stærke pink farver. Der er kvækkende grønne frøer. Over vandet ses store svævende guldsmede. Gråmyr er en ægte naturperle.

Man følger stien på mosens venstre side og fortsætter langs skovbrynet. Til højre ses en stor hvid palæagtig bygning med en rund kuppel på taget. Den kan ligne en gammeldags kaffemølle og kaldes også ”Kaffeslottet”. Huset blev bygget i 1912 som sommerhus for en rig kaffegrosserer fra København.

Man følger stien til højre og kommer via en nedslidt trappe ned til sprækkedalen med navnet Holkadalen. Der er mange forklaringer på navnet. Den bedste hørte jeg for nogle år siden af en norsk bådebygger, der fortalte, at man i Norge kalder kølen af et træskib for en ”holk”. Klipperne på begge sider af sprækkedalen må således være spanterne.

Den gamle trefløjede altertavle fra 1475. Foto: Søren P. Sillehoved

 

Gudhjem Kirke

Gudhjem Kirke blev tegnet af arkitekten Mathias Bidstrup og indviet 1895. Det keltiske kors ovenpå spiret var arkitektens idé. Gudhjem Kirke skulle afløse det lille Annas Kapel fra 1300-tallet, der var blevet for lille til den større menighed. Efter den nye kirkes indvielse ville man nedrive kapellet, men Nationalmuseet ville havde det fredet. Inden fredningen havde menighedsrådet dog sprængt kapellet med dynamit. Heldigvis fik man inden kørt altertavlen fra 1475 til Bornholms Museum.

I dag er den gamle altertavle kommet retur til Gudhjem og opsat i Gudhjem Kirke. Den gamle tyske trefløjede altertavle fra 1475 forestiller et dødsleje, ikke Jomfru Marias, men hendes mor, den hellige Sankt Anna, Jesus mormor, der var en æret helgen i middelalderen. Altertavlen blev i 1954 restaureret med bladguld af Paul Høm, en afdød kunstmaler fra Gudhjem.

Hvis kirken er åben, så gå ind og se den smukke altertavle.

Annas Kapel

På kirkegården passeres Oluf Høst' familiegravsted. Inde i ruinen af kapellet ses mod øst et fundament til det gamle alter. Oven på det har graveren opsat gravstenen for Ellen Price. Hun var balletdanserinde og sad model til den lille havfrue i København.

Uden for kirkegården ses en bænk med en pragtfuld udsigt over Gudhjem. De røde tage, små huse og store gårde med sine haver med morbær og figner. Synet kan minde lidt om et gammeldags skønmaleri. I sin bog om Gudhjem skrev forfatteren Peter Tiemroth: ”Gudhjem må være skabt af samme stof som drømme”.

Måske er det forklaringen på sommerens mange turister.

God tur.

Fire monumentale bautasten fra jernalderen kaldes for ”Hestestenene”. Foto: Søren P. Sillehoved

 

 

Turens højdepunkter

”Røverborgen” og klippestiens smukke natur.

Bautastene og den flotte udsigt.

Gråmyr, kaldet ”Åkandesøen”, med sine mange blomstrende nøkkeroser.

Gudhjems ukendte, små gader.

Udsigten fra kirken og kirkegården med balletdanserinde Ellen Prices gravsten. Hun sad model til den lille havfrue i København.

 

 

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT