– Nogle gange får vi ikke mere, end vi kan have i hånden, og andre gange kan vi knap nok have det i bilerne, men det er jo præmissen. Det svinger, hvor meget der er, men det sker meget sjældent, at vi kører helt forgæves. Uanset hvad tager vi jo imod med kyshånd, fortæller Anne Larsson.
Trukket ned over hovedet
Denne søndag er hun i "butikken" på Åvangsskolen sammen med en række andre frivillige; både dem der har været ude og hente overskudsmaden, og dem der tager imod og gør det klar til, når folk stiller sig i kø fra mandag klokken 15.
– Efter vi er blevet os selv, er folk vendt tilbage, og der plejer at stå mellem 50 og 60 mennesker derude. Fire gange om ugen, siger Anne Larsson.
Da gebyret blev indført den 10. juni, skete der nemlig det, at man hos Madoasen meget hurtigt kunne mærke, hvordan nogle stoppede med at komme. Og afdelingen i Rønne er langt fra den eneste, der har valgt at træde ud af Stop Spild Lokalt, efter gebyret blev virkelighed. Flere afdelinger på Sjælland er trådt ud; blandt andet fordi man vurderede, det ville få for store konsekvenser for nogle af dem, der benytter tilbuddet.