TV2 Bornholms nye direktør: Mor er flyttet ind i mit gamle tysklokale

TV2 Bornholms nye direktør: Mor er flyttet ind i mit gamle tysklokale
Camilla Kjems har bosat sig i Aarsdale. Kæresten er fra Fyn, men forelskede sig med det samme i Bornholm og især i den lille fiskerby mellem Svaneke og Nexø. – Jeg havde ikke rigtig nogen relation til Aarsdale, men det er som om, det er mit første rigtige hjem som voksen, siger den kommende direktør for TV2 Bornholm. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 11. AUG 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
11. AUG 2024 • 05:30

Meget har ændret sig siden den nye TV2-direktør forlod Bornholm for 30 år siden. Nu er hun tilbage og klar til at kaste sig over noget helt nyt.

Metamorfosen er i fuld gang. Efter 30 år i København – og en række chefjob i ugebladskoncernen Aller – er Camilla Kjems tilbage på Bornholm. Den 1. september overtager den 50-årige bachelor i retorik chefstolen på TV2 Bornholm og får dermed det overordnede ansvar for den bornholmske sendeflade og de 80 ansatte på stationen i Aakirkeby.

TV2 Bornholms nye direktør er født og opvokset i Rønne.

– Mine forældre flyttede hertil i 60erne, fordi min far blev soldat på Almegårds kaserne, og så blev vi hængende. De blev skilt, da jeg var otte, og min far flyttede over. Han døde for 10 år siden. Min mor bor stadig i Rønne sammen med sin mand gennem snart 30 år. Og så har jeg en storesøster, Pernille Gjedde, der også bor på Bornholm.

– Vi er vokset op på Sejersvej i Rønne Nord, hvor mine forældre byggede et hus. Senere flyttede vi til Løkkegade, hvilket passede mig fint, for det var fem minutter fra statsgymnasiet i Søborgstræde. Nu er gymnasiet lavet om til boliger, og min mor, der nu er 84, har lige fået lejlighed i mit gamle tysklokale. Det er lidt sjovt, siger Camilla Kjems, der har tre børn på 13, 18 og 24.


Camilla Kjems vender hjem til Bornholm efter 30 år. Foto: Anette Vestergaard


Væk fra myldretid og sparerunder

Den kommende direktør sidder i en sofa på Fredensborg Badehotel iført cowboyskjorte, nederdel og Birkenstock-træsko.

Hun vender hjem til fødeøen efter 20 år i Aller-koncernen, hvor hun blandt andet har været chef for Femina i en årrække og sluttede som mediechef for mediekoncernens afdeling for New Media med 80 ansatte under sig. Undervejs har hun udgivet flere bøger, uddannet sig som spirituel coach og optrådt som livsstilsekspert i TV2-programmet 'Sommerdrømme'. I 2022 blev hun kåret som Årets Leder i medie- og kommunikationsbranchen.

Nu sidder hun her, på Hotel Fredensborg, som hun husker fra sin ungdom. Hun har lige besøgt sin mor, der er i bedring efter et uheldigt fald på minigolfbanen i Østerlars. Om lidt skal Kjems hjem til Aarsdale og lave frokost til datteren og hendes veninde. Væk er myldretrafik, halvårlige sparerunder i Aller-huset, og til dels også rollen som livsstilsekspert og topleder i en koncern med tusindvis af ansatte. Den hektiske hverdag med tre børn i skolealderen er endnu ikke et helt afsluttet kapitel, men ansvaret for den daglige ledelse af de yngste kommer til at ligge hos faren i København.

Nu skal der ske noget nyt. Camilla Kjems er kommet hjem. Ord af umiskendelig bornholmsk oprindelse dukker jævnligt op i samtalen, og blandingen af ro i stemmen og rastløshed i kroppen er uhyggelig tæt på det styresystem, der har drevet bornholmske kvinder gennem generationer: Ein ska sjødda nad.

Der skal laves noget. Man skal have noget fra hånden.


Camilla Kjems husker Fredensborg Badehotel fra sin ungdom på øen. Foto: Anette Vestegaard


Alder spillede en rolle

Beslutningen om at vende hjem har været undervejs i nogle år. Camilla Kjems var i 2020 ugens gæst i TV2 Bornholms portrætprogram 'Mellem Os', og her luftede hun for første gang tanken om at vende tilbage til Bornholm.

På det tidspunkt havde hun lige købt flexbolig i Aarsdale sammen med kæresten Jesper. Da hun blev spurgt, hvad hun ville lave i fremtiden, lød det lidt vagt: 'Jeg kunne godt tænke mig at skrive flere bøger ... eller måske bliver jeg din nye kollega, det ved man aldrig'.

Nu er spørgsmålet så, om Camilla Kjems er profetisk, strategisk – eller begge dele.

– Jeg havde ikke tænkt over det for alvor, før jeg så det jobopslag fra TV2 Bornholm. Jeg så det lidt som et tegn, siger hun i dag.

Der er også familien at tænke på. Hendes mor og bonusfar har nået en alder, hvor hun gerne vil være der for dem. Dertil kommer hendes egen alder. Camilla Kjems fyldte 50 i foråret og havde allerede inden tænkt på, at tiden måske var inde til at prøve noget andet.

Den ledige stilling som direktør på TV2s regionale station på Bornholm faldt altså lige på det rette sted.

– Der var slet ikke nogen tvivl. Det var bare sådan, det skulle være, siger hun.

Styrken ligger i det nære

Den 1. september overtager Camilla Kjems ledelsen af den lokale tv-station efter Jan Jørgensen, der går på pension efter 28 år som stationsforstander i Aakirkeby.

Og hvad har hun så af planer, den nye TV-direktør?

Det vil hun i sagens natur ikke udbasunere i Tidende, før hun er tiltrådt. Men hun vil gerne lufte sine overordnede tanker om journalistikkens rolle i et lokalsamfund som det bornholmske.

– Lokaljournalistikkens opgave er at fortælle de nære historier, så det hele ikke kun er død og ulykke, og hvor mange der blev dræbt i Uganda i går. Jeg synes faktisk, at jo tættere verden kommer på os, jo vigtigere bliver det relationelle og det nære i vores liv. Der, hvor vi kan gøre en forskel, er jo i forhold til de mennesker, vi omgås hver dag, i det samfund vi bor i lige nu og her, siger hun.

Det er både deprimerende og ensomt, hvis man hele tiden skal forholde sig til alt det skrækkelige der sker i verden, mener Kjems.

– Vi mister grebet om vores rødder, vores nære relationer og det der med at være del af en flok og en historie. Det er det lokale, der binder os sammen, siger hun.

En sur gammel bornholmer

Camilla Kjems lægger dog ikke skjul på, at hun ser Bornholm som en brik i et større billede.

– Jeg ser i høj grad Bornholm som en del af verden. Og jeg synes også, der er sket vanvittig meget på Bornholm i de 30 år, jeg har været væk. Især efter at Molslinjen er kommet.

Den nye TV2-chef kender dog godt fornemmelsen af indre modstand.

– Jeg var ligesom en sur gammel bornholmer det første år med Molslinjen. Der var alt muligt galt, og de færger kunne slet ikke sejle i de store bølger og så videre. Men det er jo blevet billigere, og de der tre timer til Bornholm er jo ingenting.

Modstand eller ej, så er det ifølge Camilla Kjems vigtigt at omfavne det nye - indenfor rimelighedens grænser.

– Det er fuldstædig afgørende, at vi er en del af verden, og at vi følger med. Verden udvikler sig, og det er altid godt. Jeg elsker udvikling, jeg elsker forandringer. Selvfølgelig i balance med, at vi beholder vores særegenhed og de gode værdier, vi har på den her ø. Man skal ikke være med på alt.

Det er i Kjems' øjne vigtigt at få en nuanceret tv-dækning af det bornholmske samfund. Stationens udtryk skal moderniseres, men de journalistiske dyder forbliver de samme under Camilla Kjems' ledelse. Dog kan hun allerede nu afsløre, at den grønne udvikling vil komme til at fylde mere på den bornholmske sendeflade.

– Jeg skal ikke på den måde sidde og have mine egne dagsordner. Men den grønne agenda og Energiø Bornholm er utrolig vigtig. Både i forhold til at være med til at gøre verden til et bedre sted, hvor vi kan være med til at ændre de grundlæggende vilkår for energiforsyning og energiforbrug på en måde, der rækker ud over bornholmerne selv. Men også for vores egen og for havmiljøets skyld.


Tre værdier er afgørende for Camilla Kjems. Ærlighed, nysgerrighed og mod. Foto: Anette Vestergaard


Vaccineret mod sladder

Som tidligere tilrettelægger på et talkshow har Camilla Kjems kendskab til en del af tv-produktionens maskinrum.

Hun ved, hvordan man skruer et program sammen. Strategiarbejdet kender hun fra Aller. Nu har hun brugt sommeren på at sætte sig ind i det lovgrundlag, der ligger til grund for TV2s sendeplaner. TV2 Bornholms indtægter kommer fra tvungen brugerbetaling, den såkaldte licens, som i dag opkræves over skatten.

– Jeg har blandt andet læst public service-aftalen, som er fundamentet for TV2 Bonrholms programflade, men der sidder jo en hel flok af superdygtige tv-journalister derude, som ved alt om det. Den del er jeg slet ikke utryg ved. Det er også sjovt for mig, at der er noget, jeg ikke kan. Jeg har min force på ledelse og kultur.

– Som jeg sagde til medarbejderne, da jeg blev præsenteret i maj måned: Jeg har tre vigtige værdier med mig både privat og arbejdsmæssigt. Den første er ærlighed – og det har måske også noget at gøre med, at jeg er opvokset på Bornholm, hvor der er meget sladder. Jeg er nok vaccineret imod, at der er meget snak bag ens ryg i et provinsmiljø. Det trives jeg ikke med. Så jeg har gjort det til en målsætning at sige: 'Hvis der er noget, så kom ind til mig, sig det'. Ikke at man ikke må snakke ved kaffeautomaten, men hvis du reelt er utilfreds med noget, så kan der kun ske noget, hvis vi siger det til hinanden.

En anden værdi er nysgerrighed.

– Jeg er et supernysgerrigt menneske. På andre mennesker, på nye teknologier, naturen, og på hvilken sommerfugl det var, der landede der. Nysggerighed er efter min mening med til at holde os i live.

Den sidste værdi er mod.

– Mod til at række ud og bede om hjælp, hvis man har brug for det. Mod til at prøve noget nyt. Mod til at lægge det i graven igen, hvis det ikke fungerer. Ikke være bange for at fejle. Det kan være sværere at prøve nye ting af i et lille samfund, fordi alle har en mening, men det er også vigtigt, at der sker noget nyt. Vi trænger allesammen til at tage en chance engang imellem, siger Camilla Kjems.

En kæmpe lettelse

Årene i magasinbranchen vaccinerede ikke Camilla Kjems mod nedskæringer.

– Man vænner sig til det, men det slider også, fordi det er mennesker, man holder af. Og det var også en forretning, jeg holdt af. Det har været hårdt at se vilkårene blive hårdere og hårdere, siger hun.

Efter 20 år i toppen af magasinbranchen glæder Camilla Kjems sig til en hverdag, som er knapt så afhængig af salgstal.

– Jeg har været i en superkommerciel branche altid. Så det er en kæmpe lettelse, men også en stor fornøjelse, at jeg kan få lov til at fokusere på produktet og på medarbejdertrivsel og på at tjene det formål, som vi er sat i verden til, og ikke hele tiden skulle tænke på salg. Der er selvfølgelig stadig den kommercielle del, som hedder seertal, som skal følge med, men det, synes jeg, er en kæmpe lettelse. Det glæder jeg mig så meget til.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT