Turistmagneter slår alarm

Turistmagneter slår alarm
– Vi mangler op mod 40 procent af vores lejrskolebesøgende. Det er meget alvorligt, fortæller direktøren for Bornholms Middelaldercenter, Jane Lindedam. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 16. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
16. SEP 2023 • 05:30

To af øens største kulturinstitutioner melder om en kritisk tilbagegang i antallet af lejrskolebesøgende. Fortsætter udviklingen, kan det slå benene væk under de nuværende åbningstider, lyder det enstemmigt.

Udover at være to af Bornholms største kulturinstitutioner har Natur Bornholm og Bornholms Middelaldercenter en ting mere til fælles. En akut krise i antallet af besøgende foranlediget af langt færre lejrskolebesøg end normalt.

– Vi mangler op mod 40 procent af vores lejrskolebesøgende. Det er meget alvorligt, fastslår Jane Lindedam, der er direktør for Bornholms Middelaldercenter.

I de senere år har det årlige besøgstal ligget omkring 37.000, og heraf udgør lejrskolebesøg 14-15.000 af besøgene. I år er bedste bud, at det tal daler til 8.000.

– Worst case-scenariet er, at vi ikke kan få ydersæsonerne til at løbe rundt, og hvis de ikke kan løbe rundt, risikerer det at sætte gang i en ond spiral. For hvis vi kun kan holde åbent i seks uger om sommeren, i påsken og i efterårsferien, så har vi ikke sæsonansættelser eller helårsstillinger. Det vil være katastrofalt, fordi vi så ikke kan holde på vores folk, der udgør selve kernen i vores produkt, nemlig vores formidling i høj kvalitet, forklarer hun.

Natur Bornholm risikerer kortere sæson

Samme melding lyder fra direktør i Natur Bornholm, Kim Kock-Hansen. Her ligger besøgstallet årligt på cirka 50.000, hvor lejrskolebesøg typisk udgør 12.000 besøgende. I år er bedste bud, at det tal ender på omkring 9.500.

– Vi kan se, at tallet falder. Det er en mørk sky i horisonten, og det er helt klart, at hvis lejrskolesegmentet svigter, så kan konsekvensen ultimativt blive, at vi må afkorte vores sæson, og det vil jeg meget, meget gerne undgå, siger han.

Det vil nemlig udgøre en trussel for Natur Bornholm som en attraktiv arbejdsplads, forklarer han videre.

– Det betyder, at vi får sværere ved at tiltrække kvalificeret personale. Vi har allerede lukket fem måneder om året, og selvom det er en lang sæson her på Bornholm, er det en udfordring i forhold til et fremtidigt arbejdsmarked. Vores engagerede og dygtige medarbejdere er vores absolut vigtigste ressource her i Natur Bornholm, lyder det videre.

Er man i tvivl om, hvor grel besøgskrisen er, lyder svaret direkte adspurgt om, hvor stor risikoen er for en væsentligt kortere åbningssæson:

– Jeg synes, det er noget, der reelt kan ske inden for en relativt kort årrække, hvis ikke udviklingen vender.

Vælger de gratis oplevelser

Bornholm er landets største lejrskoledestination. Selve antallet af lejrskolebesøgende falder dog ikke drastisk.

Ifølge tal for de seneste fem års rejsende med Bornholmslinjen, der er bestilt via DSB Skolerejser, ligger antallet mellem 55.571 og 49.135 besøgende. Kun med et stort nedhug i coronaåret 2020, hvor det dykkede til 25.624.

I år ser tallet ud til at ende på lige over 51.000 besøgende.

Det er altså især budgetterne, der er skrumpet. Det bekræfter cheføkonom i Danmarks Lærerforening Katrine Søe i en mail til Tidende.

"Når vores kredse bliver spurgt ind til konkrete forringelser, der er sket over de sidste fem år, nævner knap 40 procent af kommunerne netop besparelserne på lejrskoler og skoleudflugter. Samtidig svarer hver tredje kommune, at der også er lagt op til besparelser på lejrskoler og skoleudflugter til næste år. Så det er i den grad et billede, vi kan genkende," skriver hun.

Samme billede tegner Jane Lindedam.

– Det kan sagtens være sådan, at man stadig har råd til skolerejsen, men ens budget er kun til at lave gratis ting med børnene. Man vandrer i Ekkodalen og tager til Dueodde eller Hammershus, men uden den levende formidling, som vi kan tilbyde, og som virkelig kan lære børnene nyt og rykke positivt ved dynamikken i en klasse, siger hun.

Spørger om prisen kan komme ned

Kim Kock-Hansen fra Natur Bornholm er i løbet af sæsonen blevet kontakt af flere lærere, der har forhørt sig, om det var muligt at sætte prisen ned på et besøg, fordi de ikke havde luft i budgettet til at komme forbi.

– Men det kan vi ikke på grund af, at prisen allerede er sat meget lavt på grund af tilskud fra Undervisningsministeriet, fortæller han.

Hos Bornholms Middelaldercenter har Jane Lindedam efter dialog med netop Natur Bornholm og Destination Bornholm besluttet at trykke endnu hårdere på markedsføringsspeederen i et håb om at få vendt udviklingen. Helt konkret deltager middelaldercentret på messen "Lærfest" i marts, hvor 8.000 skoledere, lejrskolebookere og andre med tilknytning til skolerne deltager foruden de sædvanlige annoncer i relevante lejrskolekataloger.

– Vi er nødt til at agere med rettidig omhu og prøve at se, om vi kan gøre noget for at tiltrække flere lejrskoler. Både ud af den andel, der tager til Bornholm, men også helt generelt, at vi trækker flere lejrskoler til Bornholm. Vi skal tydeliggøre endnu mere, at man virkelig får meget for pengene, når man vælger at bruge sit lille lejrskolebudget på Bornholm, siger Jane Lindedam.