Trefor-direktør om høje priser: Vil ændre kundernes adfærd

Trefor-direktør om høje priser: Vil ændre kundernes adfærd
Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 7. OKT 2022 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. OKT 2022 • 05:30

Strømmen på Bornholm bliver meget dyrere fra årsskiftet, når man alene kigger på nettariffen til Trefor El-Net Øst. Stigningerne gælder alle bornholmere, uanset hvor man er kunde. Effekten bliver størst i aftentimerne, hvor prisen fra januar vil være 2,5 gange højere end sidste vinter. Hvis markedspriserne falder inden nytår, kan nettariffen nå at blive nedjusteret, lover netselskabets elforsyningsdirektør, Per Sørensen.


1. oktober steg elpriserne – på flere niveauer. For kunder med faste prisaftaler blev den rene elpris med ét slag omkring dobbelt så dyr. Den rene elpris er markedsprisen på el. Også omtalt som spotprisen. Hvis man som kunde har et variabelt abonnement, betaler man, hvad strømmen koster på markedet time for time. Har man derimod en fast aftale hos for eksempel Bornholms Energi og Forsyning, Beof, er prisen låst fast tre måneder ad gangen.

Uanset om man køber sin strøm her eller hos et af de andre elselskaber, skal man dog også betale for transporten af strømmen. Denne betaling kaldes nettariffen. Disse penge tilfalder Trefor El-Net Øst. Det er selskabet, der ejer og driver elnettet på Bornholm.

Artiklen her handler om nettariffen, ikke om den rene elpris.

Også nettariffen steg i pris 1. oktober – med cirka 14 procent. Betalingen for at bruge elnettet er højere om aftenen mellem klokken 17 og 20 end resten af døgnet. Den nuværende forskel mellem aftentimerne og resten af døgnet er præcis én krone.

I sidste uge kom det frem, at der for nettariffen er endnu større stigninger i vente til årsskiftet. Trefor El-Net Øst hæver priserne og udvider samtidig modellen med forskellige priser. Fra januar 2023 bliver udgiften til transport højere både om dagen og aftenen, end den er i dag. Til gengæld falder prisen om natten. Her vil nettariffen være ni gange lavere end aftenen, hvor elnettet på grund af forbrugsmønster er mest belastet. De dyreste timer kaldes også spidsperioden. Aftentimerne med højeste takst udvides fra januar med en time til klokken 21. I disse fire timer vil en kilowatt-time (kWh) koste 2,9 kroner (husk: den rene elpris og afgifter til staten skal lægges oveni). Det er 1,3 kroner mere end i fjerde kvartal af 2022. Nettariffen i spidsperioden kommer til at blive cirka 2,5 gange højere end sidste vinter, viser Trefors prisstatistik.

– Der er ingen tvivl om, at der kan være incitament i at begynde at bruge strømmen uden for spidstid, når nu prisen bliver så høj, siger Per Sørensen, der er elforsyningsdirektør hos Trefor.

En ekstrem situation

Han beskriver disse måneders prisudvikling som ”en ekstrem situation”, der fører mange forandringer med sig.

– Vi har aldrig set så voldsomme ændringer i spotprisen. Det kan måske ligefrem svare sig at sætte et batteri op på basis af det her. Du kan lade et batteri op, når prisen er lav, og bruge strømmen fra batteriet på andre tider af døgnet, forklarer Per Sørensen.

Han tilføjer, at det dog kan være risikabelt at investere i batterier eller anden energiteknologi, der er afhængig af vedvarende høje elpriser for at være rentable. Priserne kan jo falde pludseligt igen.

Spotprisen – altså markedsprisen på el – har indirekte betydning for nettariffen. Ikke al den producerede strøm når frem til elkunderne, fordi der et tab i elnettet. Dette tab skal netselskaber som Trefor erstatte. Det sker ved at opkøbe mængden af tabt strøm til markedspris. Tidligere var det en ubetydelig sum i det store billede. Men med en tidobling af den rene strømpris siden midten af 2021 får udgifterne til nettab økonomiske konsekvenser, der kan mærkes.

Varsles fire måneder før

Skulle markedspriserne falde, vil Trefor El-Net Øst have mulighed for at begrænse de varslede prisstigninger, fortæller elforsyningschefen. Men hvis elpriserne omvendt skulle gå i vejret, bliver nettariffen ikke påvirket med kort varsel.

– Vi kommer ikke til at justere prisen op yderligere på den korte bane, for vi skal varsle opadgående priser til ugunst for kunden fire måneder i forvejen. Hvis det derimod er til gunst for kunden, må vi gerne ændre priserne, fortæller Per Sørensen.

Vil det sige, at I kan nå at ændre planerne inden 1. januar, eller ligger prisen og den nye model fast?

– Som det er lige nu, ligger det fast. Men lad os nu sige, at markedspriserne falder rigtig meget inden 1. januar. Så kan vi nå at ændre det. Men det kræver, at markedspriserne falder, for ellers får vi ikke dækket vores omkostninger til indkøb af nettab.

Hvordan kan det være, at I indfører jeres nye tarifmodel netop nu, hvor priserne er historisk høje?

– Udgangspunktet er, at vi vil øge kundernes incitament til at ændre deres adfærd, så de bruger mindre strøm, når nettet er mest belastet. Hvis vi i august havde vidst, at energisituationen gjorde, at det ville blive så dyrt, ved jeg faktisk ikke, om vi ville have ladet være med at indføre den nye model med tidsdifferentierede tariffer, siger Per Sørensen.

Er der nogen prognoser, der peger i retning af, at markedspriserne kunne være på vej til at falde?

– Jeg synes godt nok, at verdenssituationen er svær. Alt det, der sker, har indflydelse på priserne. Jeg tør ikke sige ret meget andet, end at vi er nødt til at kigge dybt ind i det her, når vi kommer længere hen på året for at se, om der er basis for at justere på priserne.

Trefor El-Net Øst er en del af energikoncernen Ewii, der for et år siden overtog det bornholmske elnet efter en handel til over 650 millioner kroner med Bornholms Energi og Forsyning.


Priseksempel

For alle – uanset hvor man er elkunde, og hvilket slags abonnement man har – vil der i princippet være penge at spare ved at undgå klokken 17-20 – og fra nytår tidsrummet klokken 17-21. Men hvor meget?

En nyere vaskemaskine bruger cirka 0,5 kWh strøm per vask. Med prisforskellen på nettariffen på 1 krone kan man spare 50 øre på at undgå tidsrummet mellem klokken 17 og 20. En nyere tørretumbler bruger cirka 1,3 kWh per tur, så man vil derfor kunne spare 1,3 kroner alene på grund af nettariffen.

Til januar bliver prisforskellen på aftentimer og dagtimer fordoblet til cirka to kroner – og dermed fordobles gevinsten ved at ændre sit forbrug. Ved at flytte en tøjvask fra aften til dag vil man således spare 1 krone, og en tur med tørretumbleren vil koste godt 2,50 kroner mindre.

Men husk, at disse tal kun gælder nettariffen. Har man også et el-abonnement med priser, der varierer time for time, kan besparelsen potentielt være meget større. Men det afhænger af priserne på dagen, som man er nødt til at holde øje med dagligt for at vide, hvornår strømmen er billigst.

Onsdag morgen kostede strømmen (ikke nettariffen) for eksempel over 11 kroner per kilowatt-time. Om aftenen var prisen faldet til mellem 1 og 2 kroner. På sådan en dag kan det for kunder med variable priser ikke betale sig at lægge strømforbruget om aftenen. Hvis man derimod har et abonnement med faste priser, ville strømmen være billigst om aftenen, fordi kun nettariffens prisniveau varierer i løbet af dagen.