Tidligere minkavler har startet ny virksomhed

Tidligere minkavler har startet ny virksomhed
Thorsminde Chincilla på Sdr. Lyngvej i Rutsker var en af Bornholms største minkfarme med 9.000 dyr. I dag er den lukket ned, ligesom de øvrige farme på Bornholm. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 30. JUN 2022 • 13:24
NYHED | ABONNENT
30. JUN 2022 • 13:24

Jan Jensen fra Rutsker har med vilje skruet ned for forventningerne omkring offentliggørelsen af minkkommissionens rapport.

 

Jan Jensen, Rutsker, slog sin minkbestand ned i november 2020 efter ordre fra regeringen. Siden da har han ventet. På erstatning, men som han selv siger, mest på retfærdighed.

Derfor er han spændt på dagens offentliggørelse af minkkommissionens arbejde. Rapporten fremlægges i Folketinget i dag, men store dele af rapporten er allerede lækket til medierne.

– Jeg ser frem til, at de ansvarlige forhåbentlig får en straf. Det er det, der er vigtigst for mig, næsten mere vigtigt end erstatningen, siger Jan Jensen, der har fået midler fra statens omstillingspulje til tidligere minkavlere. Han er nu i gang med at starte et byggefirma op og arbejder i øjeblikket med at udføre forskellige opgaver på Bornholms Efterskole i Rønne.

Et overstået kapitel

Da regeringen greb ind i 2020 og krævede den danske minkbestand nedlagt efter udbrud af corona på flere minkfarme i Vestjylland, var der tre minkavlere på Bornholm. For Jan Jensen og de øvrige minkavlere på Bornholm er mink i dag et overstået kapitel.

Minkalverne mødes imidlertid jævnligt for at udveksle erfaringer og opdatere hinanden på de løbende udmeldinger fra myndighederne.

– Vi følger blandt andet med i de 25 kalibreringssager, som skal danne grundlaget for de retningsslinjer, der skal følges i forbindelse med udbtaling af erstatning. Det er et utrolig komplekst arbejde, for der er ikke to minkavlere, der er ens, siger Jan Jensen.

Mister troen på retssamfundet

Efter hans vurdering vil der gå op til fire år, før den sidste avler har fået udbetalt fuld erstatning for tabt erhverv. Men dele af erstatningen kan muligvis udbetales tidligere, siger den forhenværende minkavler fra Rutsker.

– Lige nu arbejder man på, at vi kan få et a conto-beløb udbetalt, forhåbentlig inden årets udgang, men jeg er ikke sikker. Ingen af de udmeldte tidsfrister har passet overhovedet. Alt er halvandet til to år forsinket, siger Jan Jensen.

Han er tidligere svineproducent og gik først ind i minkavl i 2014. At erhvervet blev nedlagt over natten i forbindelse med en virusepidemi seks år senere ryster ham stadig.

– Vi har haft mange virus gennem årene, blandt andet afrikansk svinepest og fugleinfluenza. Det kunne vi sagtens styre, hævder Jan Jensen.

Jan Jensen har med vilje skruet ned for forventningerne forud for offentliggørelsen af minkkommissionens rapport.

- Politikerne plejer at være gode til at skyde skylden på nogle andre. Men lad os nu se. Retfærdighed står højt på min liste. Hvis de ansvarlige ikke får en straf, mister jeg troen på retssamfundet.

 

 

De bornholmske minkavlere

De tre minkavlere på Bornholm var alle omfattet af den bonusordning, som blev etableret i 2020 for de avlere, som nåede at aflive deres bestand inden 16. november. De bornholmske minkavlere fik derfor både salgsprisen for skindene og en statslig bonus på 20 kroner pr. dyr.

Den bornholmske minkbesætning bestod sammenlagt af cirka 38.000 dyr.

 

 

 

Tidslinje

17. juni 2020: Den første minkbesætning i Danmark slås ned efter smitte med covid-19.

1. oktober 2020: Smitten breder sig på minkfarme i Vestog Nordjylland. Regeringen beslutter at raske mink i en radius af 7,8 kilometer fra smittede farme skal aflives.

4. november 2020: Regeringen beslutter at alle mink i Danmark skal aflives inden 16. november.

Det sker af frygt for at virusmutation kan forringe coronavaccinernes effekt.

18. november 2020: Fødevareminister Mogens Jensen (S) trækker sig efter hård kritik.

21. december 2020: Folketinget vedtager lovgrundlaget for minkindgrebet.

Efterfølgende indgåes en politisk aftale om kompensation til minkavlerne på 19 milliarder kroner.

7. oktober 2021: Granskningskommissionen går i gang med at undersøge om grundloven er overtrådt i forbindelse med nedlægningen af det danske minkerhverv. På baggrund af knap 10.000 siders dokumenter og 61 afhøringer skal kommissionen undersøge, hvad der skete i månederne omkring aflivningen af samlet cirka 13 millioner danske mink i efteråret 2020.

Blandt de afhørte er sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, departementschef i Statsministeret Barbara Bertelsen og statsminister Mette Frederiksen.

4.-5. januar 2022: Genafhøring af sundhedsminister Magnus Heunicke, Pelle Pape (departementsråd i Statsministeriet) og Anne-Mette Lyhne Jensen og Johan Kristian Legarth, begge Justitsministeriet.

30. juni 2022: Resultatet af kommissionens arbejde – en rapport på 5.000 sider – offentliggøres.