Tidligere danmarksmester i kaffesmagning med i nexøcafé

Tidligere danmarksmester i kaffesmagning med i nexøcafé
Benjamin Hunner lejer sig ind hos Louise Kure på Møbelfabrikken, og fremover kan man både købe kaffe og morgenbrød om lørdagen. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | NEXØ | ABONNENT | 16. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | NEXØ | ABONNENT
16. MAJ 2023 • 05:30

Da Benjamin Hunner flyttede til Bornholm begyndte han at riste sin egen kaffe, og det er blevet så stor en succes, at han nu også sælger drikkekaffe.

Porten til det lidt nøgne lokale på Møbelfabrikken i Nexø står åben på vid gab for første gang siden Louise Kure overtog nøglerne, og et stort skilt med teksten Lucy’s inviterer indenfor.

Sandsynligheden for, at man får forvildet sig herhen til den åbne port mellem Bornholms Keramikfabrik og Crossfit Bornholm er nogenlunde lig nul, hvis man altså ikke ved, hvad man er på jagt efter. Det ved de fleste heldigvis.

Indenfor porten kan man nemlig købe en croissant til den ene hånd og en kop kaffe til den anden, og mens croissanterne har gået deres sejrsgang de sidste to år, så har kaffen indtil nu levet et stille liv som diskret luksusvare solgt i et kilos poser med nænsomt ristede kaffebønner fra et lille skab med skydelåger monteret på Benjamin Hunners hus i Svaneke.

– Når jeg har været ude at rejse, har jeg altid trukket folk med rundt lige ned ad denne her lille gade, fordi der skulle være en rigtig god kop kaffe, som folk snakker om, fortæller Louise Kure begejstret.

For den kop kaffe har hun nu også fundet på Bornholm.

Mester i kaffesmagning

35-årige Benjamin Hunner har arbejdet med kaffe i 15 år. Mest i København som et bijob ved siden af uddannelse og senere arbejdet som ingeniør.

I en del år var det hos det velrennomerede kaffebrand Coffee Collective, men det startede faktisk med kaffesmagningskonkurrencer i forbindelse med et arbejde på en juicebar, fortæller han.

– Jeg var ret god til de konkurrencer, og så er det jo ofte sådan, at når man er god til noget, så bliver det mere spændende. Det er ligesom i skolen, forklarer han.

Faktisk var han så god, at han et år vandt danmarksmesterskabet i kaffesmagning, og var til verdensmesterskab, ligesom han er blevet en del af top tre i flere kaffebrygnings-konkurrencer.


Derfor var det meget naturligt at købe en rister og fortsætte passionen på hobbyplan, da han og familien flyttede tilbage til Bornholm, hvor han oprindeligt kommer fra.

– Vi havde egentlig tænkt, at nu skulle vi prøve at flytte til udlandet, men da min far er syg, besluttede vi os for lige at tage et år her først, fortæller han.

Det er fire år siden nu. Siden da er der kommet et ekstra barn til udover de to, han og konen Camilla allerede havde, og familien trives rigtig godt med både vandet, naturen og at have god tid.

Arbejdet som miljøingeniør er fulgt med til Bornholm, og Benjamin Hunner har ikke været på kontoret i Allerød i to år, da han primært fokuserer på de sager, der findes på Bornholm.

Til gengæld har han det givet lejlighed til at gå ned på 15 timer om ugen. Det giver nemlig mulighed for både at sejle en masse, arbejde som ekstern underviser i kaffens verden på Campus og for at åbne den mere permanente lørdagscafé i samarbejde med Louise Kure.

– Det giver noget fleksibilitet, når man kan få en sjællandsk løn og bornholmske huspriser, siger han med et glimt i øjet.

En opvaskebakke med kopper og glas bliver placeret i nærheden af ham, og han griber viskestykket og begynder at tørre dagens service af, mens han taler videre.

Kaffeskab på husmuren

Oprindeligt købte Benjamin Hunner en lille rister til kaffebønner for at kunne riste til sit eget forbrug. Men efterhånden begyndte naboer og venner at efterspørge bønnerne, og så besluttede han sig for at montere det lille skab på husmuren på Storegade 15 i Svaneke.

– Det var bare nemt, at så kunne folk komme forbi og forsyne sig på alle tidspunkter af døgnet, og så skulle jeg ikke tænke på det, fortæller han.

Salget er imidlertid gået så godt, at han skal til at have styr på momsregnskaberne, og at Fødevarestyrelsen er begyndt at interessere sig, fortæller han. Derfor er det blevet tid til at tage risteriet ud af værkstedet hjemme i Svaneke og ind på Møbelfabrikken i Nexø.

Her har han i løbet af den seneste måned flankeret lørdagssalget med en lille pop-up kaffebar, hvor man kan købe filterkaffe, cappucino, hele bønner eller hvad hjertet ellers kan begære fra kaffebaren.

– Ligesom man kender det fra vinens verden, så er der rigtig mange forskellige slags kaffe, der smager på mange forskellige måder, og man kan også lave kaffesmagninger ligesom man kender vinsmagninger, hvor man kan smage forskellen, fortæller han passioneret.

Credit til bonden

Han køber sin kaffe fra leverandører rundt omkring i verden, og ligesom vi i Danmark kender mange forskellige æblesorter, så kender man andre steder i verden til mange forskellige kaffesorter, og her køber han den sine favoritter hjem.

På posen med bønner kan man læse, hvem der har plantet, vandet og høstet kaffen.

– Engang stod der bare, hvilket land kaffen var importeret fra og hvem der havde importeret den, forklarer han.

Men i dag kan man ofte se navnet på kaffefarmen og bonden, når man køber kvalitetskaffe.

– Det er vigtigt, at vi giver noget credit tilbage til den, der har dyrket det, og så tyder sporbarhed på en høj kvalitet af kaffe, fortæller han og giver et tip til fremtidige kaffeindkøb:

– Hvis du køber en pose dyr kaffe, og der ikke står hvilken kaffefarm det er fra, så er der noget, der tyder på, at du betaler mange penge for navnet på importøren.

Med flydende bevægelser laver han en espresso, skummer mælk og fremtryller et detaljeret mønster i den skummede mælk på toppen.


Gæsterne elsker de små kunstværker på kaffens overflade, og gæster er der da også fortsat i biksen selv længe efter lukketid. Det er en del af charmen, at det ikke behøver være så formelt det hele.

Smagsprøver på filterkaffe

Når gæsterne i caféen bestiller en latte plejer han gerne at tilbyde en smagsprøve på en kop filterkaffe, for mange vil opleve, at den smager helt anderledes, end deres kaffe plejer at gøre.

– Mange har ikke haft en oplevelse af, at kaffe er et bær. Kaffe behøver ikke være bittert, så jeg vil gerne inspirere folk og give mulighed for at prøve om det er noget for dem, forklarer han.

Han har typisk to forskellige slags bønner, man kan vælge imellem, og han prøver at have gang i to, der smager meget forskelligt, så man kan smage forskellen, hvis man kommer to ind og bestiller hver sin bønne.

– Nogle får måske en oplevelse af, at kaffe kan være frugtigt og noget andet end de troede, og de får måske smag for det, mens andre bare siger mange tak, og så har de prøvet det, smiler han.

 

Benjamin Hunner er flyttet tilbage til Bornholm. Foto: Sarah Thun Kristensen

Nu kan du få friskristet kaffe til din lørdagscroissant

Der er kommet skilte og bagerposer med logo hos Lucy’s, og i de små forårsferier er der kø fra åben til luk. Nu har Louise Kure allieret sig med en sand kaffekender i form af Bean Buddy fra Svaneke.

– Det er jo helt irriterende, men det virker, griner Louise Kure om sin levende konto på Instagram, som betyder, at både turister og lokale står i kø for at få deres lørdagsfix af hendes bagværk med de mange knasende smørlag.

Siden hun åbnede sit lille bageri på Møbelfabrikken har hun allerede fået mange faste kunder, som køber det samme lørdag efter lørdag, og det har vist sig, at forretningsmodellen løber fint rundt, selvom der bare er åbent to timer fra 9 til 11 hver lørdag.

Her plejer hun at sælge omkring 300 forudbestilte stykker morgenbrød, og så sælger hun de fleste af de omkring 100 ekstra, hun plejer at lave til folk, der kommer ind fra gaden.

– Det her er ligesom udgangspunktet, og det går fint, så nu skal vi finde ud af, hvad vi så ellers kan, fortæller hun.


Hun får både forespørgsler på bryllupper, barnedåb og ikke mindst har hun og Benjamin Hunner fået mulighed for at lave en pop-up på Folkemødet, hvor de skal sælge croissanter og café latte til folket.

– Jeg oplever, at flere og flere lokale kommer fast, og så har de hørt fra nogen, at det her er lækkert. Men der kommer selvfølgelig også en del ovrefra, som har set det på de sociale medier.

Den første bølge om morgenen er som regel dem, der skal hente en pose morgenbrød med hjem til familien, og de er hurtigt videre igen. Men Louise Kure fortæller, at hun har oplevet mange, der har spurgt, om hun sælger kaffe, eller om der er mulighed for at købe kaffe i nærheden, og derfor lejer hun nu en plads i caféen til Benjamin Hunner, som kan dække netop det behov.

Plads til flere

Benjamin Hunner og Louise Kure hørte om hinanden igennem en fælles bekendt, som de kender fra vidt forskellige steder.

Hun tippede den ene om at købe kaffe hos den anden, og den anden om at købe bagværk hos den ene. Der gik nok et halvt år, før det lykkedes Benjamin Hunner at komme forbi på gården i Snogebæk.

– Det er bare, den bedste kaffe, man kan købe af Benjamin, siger hun.

De har lavet nogle forskellige pop-ups sammen, og det fungerer rigtig godt. De to er enige om, at stedet skal være levende og dynamisk, og mens kaffen og bagværket er en god synergi, så er de også åbne overfor at få flere aktører med i spil.

– Det er sjovt at tilføje lidt mere, så der bliver lidt farmers market stemning. Sidste lørdag havde vi en blomstersælger med, og man kunne også lave nogle events af og til, forklarer de to.

Der er givet tilladelse til, at de kan stille stole og borde op udenfor porten, så der kan skabes et mere sommerligt udemiljø, men i opstarten har de valgt at fokusere på de materialer, de har.

De har også opstillet et lille børnehjørne, hvor børnene kan sidde og lave puslespil eller læse i bøger, mens forældrene står i kø.


Levende fællesskab

– Oprindeligt er konceptet jo, at man bestiller hjemmefra og så kommer man og henter, men nu vil vi gerne ændre den historie lidt, så man også kan blive og hænge lidt, få en god kop kaffe og sætte sig ned.

– Det er jo fedt, at det er et så levende fællesskab, medgiver Benjamin Hunner.

De udelukker ikke, at caféen udvider åbningstiderne, så der måske bliver endnu en åbningsdag udover lørdag formiddag, men det kommer an på, hvordan det hele falder på plads.

– Vi har jo lyst til, at det skal spredes, at folk skal høre om det, og at der skal være til alle, men jeg har ikke lyst til at grave mig ned i arbejde, fortæller Benjamin Hunner ærligt.