Tesla dumper prisen: 'Jeg har ondt af folk'

Tesla dumper prisen: 'Jeg har ondt af folk'
Teslaen bliver billigere. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 17. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
17. JAN 2023 • 05:30

Stor reduktion i prisen for en Tesla bliver af ekspert betegnet som en gave til bilkøberne. Lokale bilforhandlere tror, det primært er elbilmarkedet, der påvirkes.


Tesla skærer 17-27 procent af to af danskernes favoritmodeller, svarende til prisfald på op mod 159.000 kroner, skrev Morgenavisen Jyllands-Posten forleden, og eksperter vurderede i artiklen, at tiltaget vil vende op og ned på bilmarkedet.

"En mavepuster af de helt store", lyder det fra flere bileksperter, skrev avisen, og Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM, vurderede, at Teslas kæmperabatter vil brede sig som ringe i hele bilmarkedet.

– Det her kommer til at slå bunden ud af brugtvognsmarkedet, sagde han, men vurderede samtidig, at Teslas nye priser uundgåeligt også vil presse konkurrenterne til at genoverveje deres priser.

Priserne på nye biler vurderes dermed også generelt at falde, og når der pilles ved nybilpriserne, smitter det hurtigt af på brugtbilpriserne i hele markedet. Prisfaldet rykker balancen i elbilmarkedet, samtidig med at grænsen mellem traditionelle benzinbiler og elbiler flyttes, lød meldingen.

Bedste nytårskur

Også Jan Lang, markedsanalytiker hos Bilbasen, kalder i avisen Tesla-prisfaldet historisk.

– Konsekvenserne bliver omfattende for markedet, sagde han og fortsatte:

– Det er først og fremmest en kæmpe gave til bilkøberne, nærmest den bedste nytårskur nogensinde.

Men hvad siger de lokale bilforhandlere på Bornholm? Tidende har spurgt en lille håndfuld, deriblandt to af de tre nybilsforhandlere, her er, nemlig Autohuset Bornholm, som sælger Volkswagen, og Midtbornholms Auto, som sælger nye Toyota-biler.

Den sidste forhandler, som på Bornholm har autorisation til at sælge nye biler, er Bilhuset Elmer, som er forhandler af syv bilmærker, men som ikke er vendt tilbage på vores henvendelse.

 

 

 

 

'Jeg har ondt af folk'

 

Jan Rasch fra Autohuset Bornholm, Rønne, som sælger nye Volkswagen og dertil brugte biler:

– Vores importør, Semler Gruppen, skrev allerede i fredags ud til os forhandlere, at de endnu ikke havde hørt noget nede fra folkevognsfabrikken, så vi ved ikke, hvad der skal ske. Men jeg var faktisk tilfældigvis i sidste uge ude at spise med en, som i april købte en brugt Tesla ovre, og jeg må sige, at jeg har ondt af dem, der lige har købt sådan en bil. De har taget et otte års lån på bilen, og nu bliver de da nødt til at beholde den, til den er betalt, for der er ingen opsparing i den mere.

– Han havde købt en Tesla, som stod til 460.000 kroner, men han havde forhandlet den ned til 400.000. Den var et år gammel – men nu kan han købe en helt ny for 360.000 kroner. Folk der har taget lån for at købe en bil, kan være stavnsbundet til den. De har ikke engang til udbetalingen til en ny bil, når de sælger den, så jeg har virkelig ondt af folk, der lige har købt en Tesla. Og jeg er meget spændt på at se, om de andre bilproducenter følger med ned, lige nu aner vi ikke, hvad der sker, men jeg regner med, at min importør vender tilbage i løbet af ugen.

 

Jan Rasch fra Autohuset Bornholm. Arkivfoto: Jacob Jepsen

 

Du ved ikke, om jeres nye biler bliver billigere?

– Nej. Men jeg var faktisk også spændt på, om dem, jeg har bestilt bil til, ville ringe, men endnu er der ikke nogen, der har ringet. Alle er meget afventende.

Hvad med brugtbilmarkedet?

– Ja, det falder på elbiler. Jeg ved ikke, hvad der sker med benzinbiler, og om de også bliver berørt af det her. Selv har jeg slet ikke nogen brugte elbiler.

Skal du at kigge på priserne på dine biler i dag?

– Nej, jeg lader det være op til en forhandling, når kunden kommer ind. Folk googler jo alt, inden de kommer forbi, så de kender nogenlunde priserne.

 

Jim Maar fra Midtbornholms Auto. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

 

'Jeg tror ikke, prisen på elbiler vil påvirke benzinbilerne'

 

Jim Maar fra Midtbornholms Auto, Aakirkeby, som sælger nye Toyota og dertil brugte biler er enig i, at Teslas ageren vil påvirke bilpriserne, han mener dog, at det vil begrænse sig til markedet for elbiler.

Indledningsvist undrer han sig over Teslas markante reduktion i prisen og spørger retorisk:

– Har de taget for meget for bilerne før?

Dertil fortsætter han:

– Der er da ingen tvivl om, at brugtvognsmarkedet på i hvert fald elbiler vil blive påvirket. Nogen skal revidere deres priser, og der er jo ingen, der tjener 100.000 kroner på en bil, så skal man af med sine biler, risikerer man at sætte penge til på dem, det er der ingen tvivl om.

Han er selv autoriseret forhandler af Toyota-biler og siger:

– Om det lige får indflydelse på en Toyota Yaris for eksempel – det tror jeg ikke. Mikrobilmarkedet og B-segmentet (minibiler, red.), D-segmentet (stor mellemklasse, red.) og så videre inden for de traditionelle biler tror jeg ikke, det har den store betydning for – men for elbiler har det en betydning, og dér er der nok nogle fabrikker og importører, der skal revidere deres prissætning.

Både nye og brugte biler påvirkes?

– Jo, men hvis folk på forhånd af en eller anden grund har sagt, at de ikke vil have en elbil, så ser de slet ikke den vej. De køber bare en traditionel benzinbil. Så det er elbilsegmentet, det her rammer.

Og altså også de brugte elbiler?

– Ja. Vi havde jo i 2022 mulighed for at få mere for brugte end for nye biler på grund af de lange leveringstider, hvor mange kunder i stedet så på halvandet eller to år gamle biler, hvilket fik priserne til at stige. Men det er formentlig slut nu. Du får ikke længere mere end nybilsprisen, men jeg tror altså ikke, at prisen på elbiler vil påvirke benzinbilerne.

Skal du selv lige gå dine priser igennem på de biler, du har stående?

– Nej, overhovedet ikke. Jeg har ikke brugte elbiler. Men det er ikke nemt for de mange forhandlere af brugte elbiler, som har importeret et halvt år gamle biler fra Tyskland, fordi regeringen der har givet tilskud til elbiler. De biler bliver svære at sælge.

 

 

Biler Og Campingvogne Stenseby. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

'Der er ikke mange brugte elbiler til salg på Bornholm'

 

Preben Jensen fra Biler Og Campingvogne Stenseby, som sælger brugte biler:

– Tesla ligger i den dyre afdeling af biler, og de mennesker, der vil købe en Tesla, starter jo måske omkring en million kroner og får så sænket prisen med cirka 150.000 kroner – det er ikke så relevant for os andre almindelige mennesker.

– Hvad angår brugte biler, så sælger vi jo hos os både biler til 30.000 kroner, 50.000 og 100.000, og jeg tror ikke, at det brugtbilmarked påvirkes ret meget. Men ser vi på brugte elbiler, og elbiler er jo Teslas domæne, så er der nok nogle, der får lidt af en overraskelse. For der står nok nogle elbiler rundt omkring, som nu i realiteten er sat for højt i pris. Dér er jeg bange for, det vil påvirke en hel del.

Du mener, det primært er elbilmarkedet, der bliver påvirket?

– Ja, det er jo dyre biler, vi taler om her, og en ny Tesla falder til det, den måske burde have kostet, da man startede med dem, men dengang var Tesla lidt alene om at levere elbiler i den klasse. Men ser man på elbiler, som brugt ligger et sted mellem 250.000 kroner og 400.000, så bliver de da påvirket af, at Tesla sænker prisen så meget.

Men skal du selv lige ud at tjekke prisskiltene på dine brugte elbiler?

– Det slipper vi hurtigt over, for vi har ikke ret mange elbiler, og der er generelt heller ikke ret mange. Men man skal også tænke på, at der er nogle kinesere, der rasler lidt med sablen i forhold til elbiler – og det er formentlig det, der gør, at Tesla nu går ned i pris.

Og du mener ikke, det er noget, der lige nu berører jer så meget?

– Nej, ikke det almindelige brugtvognsmarked med biler fra 25.000 og til 150.000 kroner. Jeg tror ikke, de påvirkes af Teslaerne. Det er de dyrere biler, der gør det.

Og under alle omstændigheder har I ikke særlig mange brugte elbiler?

– Nej, for øjeblikket har vi én. Og i det hele taget er der ikke særlig mange brugte elbiler til salg her på Bornholm.

 

 

Christian Skjoldby, Au2fix. Arkivfoto: Jacob Jepsen

 

'Jeg er ikke så bekymret'

 

Au2fix i Østermarie, Christian Skjoldby:

– Vi er ikke berørt af det, for vi sælger ikke nye biler længere, og vi har ikke brugte biler i den klasse som Tesla er i. Men det er da klart, at der er nogle, der kommer til at få en ordentlig lussing af det. Det kan ikke undgås. Dem, der har lettere brugte elbiler stående, får sig et ordentligt hak i tuden, for alle biler i den klasse skal med ned i pris.

Hvad ligger jeres priser gerne på?

– Vi har faktisk i øjeblikket ikke ret mange brugte biler i det hele taget, men ellers ligger dem, vi sælger, op til måske 100.000 kroner, og de vil ikke blive berørt af det. Det er grundlæggende primært elbiler, der bliver udfordret af det her.

Ikke benzinbilerne?

– Nej, det gør de ikke. Det tror jeg ikke. Dem, der har behov for en benzinbil og for at kunne køre ordentligt, de kan ikke bruge en elbil, så det er lige meget for dem. Så jeg er ikke så bekymret. Hvis nogen skal være bekymrede her på Bornholm, kunne det måske være Bilhuset Elmer, som er autoriserede forhandlere af syv bilmærker, og hvor det måske kan gøre en smule avs.