Tag børnene med på eventyr efter narreguld og grotteedderkopper

Kultippen syd for Hasle minder om et goldt månelandskab. Video: Jacob Jepsen
DELUXE | ABONNENT | 15. OKT 2022 • 10:30
Af:
Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
15. OKT 2022 • 10:30

I dag begynder børnenes efterårsferie, hvor mange forældre tager fri, så familien kan være sammen. Nogle rejser på ferie til familier andre steder i landet, og mange kommer til Bornholm for at besøge deres bedsteforældre. Dermed opstår spørgsmålet: Hvad forventer børnene af deres efterårsferie? Der er ingen problemer om sommeren, hvor Bornholm er et stort tag selv-bord af oplevelser. Om efteråret er det sværere. Natur Bornholm har stadig åbent, og det naturhistoriske museum er altid spændende med en udstilling om de dinosaurer, der for 200 millioner år siden levede på øen. Det er også sjovt at lege ridder for en dag på Bornholms Middelaldercenter ved Østerlars. Endelig er Hammershus absolut et besøg værd. Her kommer seks gode bud på en aktiv efterårsferie.

 

1. Månevandring på Kultippen:

Syd for Hasle fører Nyker Strandvej mod Rønne. Få kilometer efter byen ses et hvidt hus med stråtag, en lille parkeringsplads og borde og bænke. Herfra følges stien ud til kysten med øens mærkeligste sted. Enorme bunker af afrømmet ler med rester af sorte kul. Det kaldes for Kultippen. Bjergenes ler skyldes opgravning af kul under 2. Verdenskrig. Dengang var der også mangel på brændsel, og der blev opgravet 32.000 tons kul, men de lå desværre under dybe lag af ler. Det måtte man fjerne, og med tipvogne blev leret kørt ud til kysten og dumpet. Man håbede, at havet ville fjerne det, men selv om det skete for 70 år siden, er bunkerne der endnu og helt golde uden bevoksning. Til gengæld er der mange regnvandslugter, og der lugter af svovl. Man skulle næsten tro, de amerikanske månelandinger blev optaget her. Svovllugten skyldes kullenes indhold af mineralet pyrit. Hvis man finder et stykke kul, kan det flækkes, og ofte ses nogle små klumper guld. Det er pyrit, kaldet svovlkis eller narreguld. Gamle tipvogne er opsat med tavler om stedets historie.


Indgangen til Sorte Gryde ved Helligdomsklipperne. Foto: Søren P. Sillehoved

 

2. Grotte tur i den Sorte Gryde:

Ved Kunstmuseet i Rø findes de berømte Helligdomsklipper. Fra et udsigtspunkt går en lang trappe ned til havet, og derfra fører en gangbro til venstre over klipperne til indgangen af øens længste grotte. Med navnet Sorte Gryde har grotten en længde på 65 meter, og som navnet antyder, er der mørkt. Medbring derfor en lommelygte. Fra den lyse indgang går man forsigtigt ind i mørket og kort efter ses en jerntrappe. Den fører nedad, og derefter forsætter man til bunden af den lidt bredere grotte. Oplys grottens lofter med lygten – der er ikke kun smukke farver, men også grotteedderkopper. Deres ægspind hænger i loftet som små hvide tennisbolde. Året rundt har grotten den sammen temperatur.


I Rø Plantage er der indrettet et logi for langørede flagermus.

 

3. Bornholms nye hotel for flagermus:

Midt i Rø Plantage findes en ældre rødkalket bygning med stråtag. Det blev sidste år indrettet som logi for langørede flagermus. Der er gratis adgang og åbent hele året. Oppe på loftet sidder mange langørede flagermus og sover. Deres lange ører er dobbelt så store som hovedet, og via nogle kameraer kan man se dem på to fjernsynsskærme nede i stuen. Indtil det bliver vinter, vil de hver aften ved skumring flyver ud af en lille åbning, hvor man kan se dem jage natsværmere langs en lille afmærket skovsti.


Naturlegepladsen overfor travbanen i Almindingen. Foto: Søren P. Sillehoved

 

4. Musestien ved Hareløkkerne:

Overfor travbanen i Almindingen er der en fin naturlegeplads med overdækket bålplads. Her har man for nogle år siden lavet en såkaldt Musesti, hvor man ad en lille nem rute ser nogle mus og alle deres fjender. Musene og fjenderne er dog lavet af udskåret træ, men det er sjovt på turen at finde slanger, ugler, egern, rovfugle og en ræv, der lurer. Der findes ingen ræve på Bornholm, men skidt med det, det er kun for sjov. Man finder også musenes føde, store grankogler af træ, nogle er spiste, andre er hele kogler. Musestien er mest for små børn med deres forældre.


Bisonokserne i Almindingen. Foto: Søren P. Sillehoved

 

5. Bisonokserne ved Svinemose:

Levende pattedyr er altid spændende. Ved Chr. X Vej i Almindingen findes en indhegning med store bisonokser af den europæiske race. Tyrene er de største med en højde på to meter og en vægt på et ton. Den europæiske bison er det største vildtlevende landpattedyr i Europa. Hver dag spiser de 40 kilo plantefoder. Græs om sommeren, bark, grene og knopper om vinteren. Bisonokserne er udsat for at skabe en mere vild og naturlig natur. De første syv kom fra Polen i 2012, året efter var der ote og en dag var flokken på 21 bisonokser. Det var for mange til den lille indhegning, inden man nåede at sende nogle dyr til andre steder døde én efter én. Foråret 2022 var der 10 dyr, men i løbet af sommeren er der kommet to kalve, så der er i dag 14 bisonokser. Ligesom tamkvæg tygger de drøv midt på dagen og skjuler sig i skoven. Bisonokserne spiser om natten, de er aktive morgen og aften.


Nedgangen til Ekkodalen i Almindingen. Foto: Søren P. Sillehoved

 

6. Ad den nye gangbro til Jægergrotten i Ekkodalen:

De fleste kender Ekkodalen med det fine ekko. For to år siden kom der en ny attraktion i den store sprækkedal, for med midler fra Staten købte man den private og sydlige del af dalen med den store Vallensgård Mose. Der blev sat prop i gamle dræn, og dermed steg vandstanden til glæde for fuglene og de vilde planter. Derefter etablerede man en slyngende gangbro over de våde enge til de store Jægergrotter med øens højeste vandfald i vinterhalvåret. Med et lodret fald på 22 meter er det samtidig Danmarks højeste vandfald. Det er vildt spændende at sidde inde i grotten, og se vandet fosse ned udenfor. Det oplevede mennesker for 12.000 år siden, for i stenalderen levede der jægere på jagt efter elsdyr og kronhjorte.

Efter oplevelsen kan man tage trappen og følge klippestien mod højre ned gennem Fuglesangsrenden og retur til parkeringspladsen. Her findes både en café og kiosk. Der sælges den berømte Krølle Bølle-is i små papbægre. Med smag af jordbær, vanilje, blåbær og hyld har alle bægre en sjov historie om Krølle Bølles oplevelse af den enkelte smag. Historierne er skrevet af den samme som disse forslag til ture.

God efterårsferie.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT