Sommerbutik sender overskuddet til Afrika

Sommerbutik sender overskuddet til Afrika
Tekstilhåndværkerne i Vestafrika laver tekstiler af håndkartet, håndvævet bomuld, der er plantefarvet Der er også vævede bryllupstæpper af bomuld, som bruges til at udsmykke eller opdele rummet i de transportable boliger, som kvægnomaderne bruger. Foto: Fil Bleu
NYHED | ABONNENT | 28. JUN 2022 • 10:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. JUN 2022 • 10:30

Fil Bleu kan ikke få besøg af vævere fra Afrika på grund af krig i nærområdet. Projektet lever dog videre, og sommerens overskud går ubeskåret til at hjælpe bomuldsbønder, tekstilhåndværkere og deres familier.

 

For 18 år siden tog en væver den lange vej fra Burkina Faso i Vestafrika til Aarsdale på Østbornholm, hvor han arbejdede i butikken Fil Bleu, også kendt som "Den Blå – butik i det grønne". I år kommer der ingen væver eller skrædder på besøg i Aarsdale. Den politiske og sociale situation i Burkina Faso gør det ikke muligt. Men det er ikke det samme som, at sommerbutikken på Sdr. Aarsdalevej glemmer sine kontakter i Afrika, slet ikke.

Fil Bleu er nemlig mere end en sommerbutik. Det handler kort fortalt om at formidle skræddersyet tøj, syet af trykt eller vævet vestafrikansk bomuld, til Danmark. Projektet involverer alle led i tekstilhåndværket fra bondens bomuld til skræddernes færdige produkter.

Udstilling og salg

– I Fil Bleu i Aarsdale hører vi næsten dagligt nyt fra området. Tekstilhåndværkerne og bomuldsbønderne, som projektet støtter, er hårdt pressede – ikke alene af terror, men også af mærkbare klimaforandringer, der skaber tørke og får ørkenen til at brede sig, fortæller Kirsten Hjelt fra Fil Bleu i en pressemeddelelse.

I sommer sker formidlingen via udstilling og salg af tekstiler i et forsøg på at gøre en ekstra indsats for at hjælpe projektet og dets familier i Sahel, der er et steppeområde, der strækker sig tværs over Afrika fra Atlanterhavet i vest til Det Røde Hav mod øst.

Overskrid går til projektet

Siden Fil Bleu blev et udviklingsprojekt, har det sikret uddannelse og arbejde til mange familier, og de er pressede, selvom krigen og den humanitære krise i Sahel ikke får megen opmærksomhed i den danske presse for tiden.

– En krig finder sted i Europa og er forståeligt nok tættere på os. Sahel og Vestafrika er på et andet kontinent og dermed langt borte, fortæller Kirsten Hjelt.

De vævede tekstiler i Aarsdale er især kommet fra vævere fra Dogonfolket i Mali og Bobo-Bwa-gruppen med tilknytning til det vestlige Burkina Faso. Fil Bleu åbner dørene for besøgene den 3. juli og holder åbent i juli og august. Al overskud fra eventuelt salg går ubeskåret tilbage til projektet.