Selskab bag solceller vil berolige forsigtige politikere

Selskab bag solceller vil berolige forsigtige politikere
Som bygherre sender European Energy gerne uddybende information, så kommunalpolitikerne kan være sikre på, at det skadelige PFAS ikke er brugt til de solcellepaneler, der er planlagt ved Kildevad i Østerlars, fortæller senior project manager Jan Vedde. Arkivfoto
ERHVERV | Onsdag 9. november 2022 • 10:30
Henrik Nielsen
Journalist
ERHVERV | Onsdag 9. november 2022 • 10:30

European Energy sender gerne uddybende information, der kan overbevise forsigtige politikere om, at der ikke bliver brugt skadelige stoffer i de solcellepaneler, som skal stå i Østerlars, siger selskabets projektchef.


Det er rigtig fint, at politikerne i natur-, miljø- og planudvalget stiller uddybende spørgsmål om et planlagt solcelleanlæg ved Kildevad i Østerlars, og European Energy er klar til at svare uddybende på den. Sådan lyder reaktionen fra selskabet bag anlægget, efter godkendelsen af det nødvendige plangrundlag blev sat på pause i sidste uge.

Udvalget skulle egentlig bare godkende et planforslag for anlægget forud for en offentlig høring, men endte i stedet med at stille spørgsmål om miljøkonsekvenserne, ikke mindst for grundvandet. Politikerne ønsker dokumentation for, at de planlagte solcellepaneler, kabler med videre er fri for PFAS og andre problematiske stoffer, der risikerer at sive ned til grundvandet.

I en mail til Tidende siger senior project manager Jan Vedde hos European Energy, at det er rigtig fint at få afklaret udvalgets spørgsmål, inden kommunalbestyrelsen sender projektet i offentlig høring.

– Vi forstår det sådan, at bekymringen især centrerer sig om PFAS-problematikken. Som vi har forsøgt at redegøre for i besvarelsen af en række debatindlæg i den bornholmske presse, så indeholder solcellerne ikke PFAS eller andre materialer, der er til fare for grundvandet. Det vil vi nu indlevere uddybende information om, som efterspurgt af udvalget, siger han.

Samtidig gør han det klart, at European Energy hilser det velkommen, hvis kommunen stiller krav om, at paneler og andre dele af anlægget skal være PFAS-fri.

Belægning af kvarts

Af regionskommunens sagsfremstilling fremgår det, at solcelleelementerne er overfladebehandlet med ren kvartsglas og hverken indeholder PFAS eller titaniumdioxid. Det var dog ikke nok til at berolige natur-, miljø- og planudvalget, som gerne vil høre, hvilke paneler der skal bruges i Østerlars. Ifølge forperson Helle Munk Ravnborg har udvalget læst sig til, at de fleste paneler i Danmark har en bagside, som er PFAS-holdig. Det samme gælder sådan set alle kabler, siger hun.

I miljøvurderingsrapporten for projektet står der, at belægningen af kvarts eller strandsand brændes fast i overfladen ved hærdningen af glasset.

"Der er således ikke tale om nanopartikler, der kan frigives til luften ved slid eller udvaskning. Risikoen for spild eller lækage af stoffer, der vil kunne påvirke grundvandskvaliteten, vurderes ringe i både anlægs- og driftsfasen".

Nitrat i grundvandet

Formålet med solcelleanlægget i Østerlars er både at få mere grøn strøm og også at beskytte grundvandet i området ved at begrænse nedsivningen af nitrat. Aktuelt er indholdet af nitrat i drikkevandet fra området så højt, at der er begrænsninger på anvendelsen af det.

Den del ønsker natur-, miljø- og planudvalget også yderligere belyst, da den forventede reduktion med omkring 25 procent måske ikke er nok til at komme ned på kommunens kvalitetsmål for nitrat i drikkevand.

Jan Vedde fortæller, at European Energy synes, regionskommunen har været fremsynet med projektet i Østerlars, der som nævnt har til hensigt at beskytte drikkevandsressourcerne ved at fjerne brugen af gødskning og sprøjtning og erstatte dele af arealet med solceller, som kan understøtte elektrificeringen af det bornholmske samfund.

– Vi vil i dialog med miljø-, teknik- og planafdelingen understøtte, at det fremgår tydeligere, hvordan målsætningen for forekomst af nitrat i drikkevandet kan sikres ved at etablere solcelleprojektet, siger han.


Hvad er PFAS?

Perfluorerede og polyfluorerede alkylstoffer (PFAS), der består af mere end 4.700 kemikalier, er en gruppe af almindeligt anvendte menneskeskabte kemikalier, der akkumuleres over tid i mennesker og i miljøet. De kaldes "evighedskemikalier", da de er ekstremt vedholdende i både vores miljø og krop. De kan føre til sundhedsproblemer, såsom leverskader, skjoldbruskkirtelsygdom, fedme, fertilitetsproblemer og kræft.

Kilde: Det Europæiske Miljøagentur



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT