Rystet hotelejer: Vores naboer bliver kuppet ved højlys dag

Rystet hotelejer: Vores naboer bliver kuppet ved højlys dag
Den nye bebyggelse set fra naboens side. Privafoto
NYHED | ABONNENT | 20. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
20. SEP 2023 • 05:30

Martin Smidt fra Hotel Nordlandet undrer sig over flere forhold i forbindelse med et hus, som er under opførelse et par numre henne ad Strandvejen i Sandvig. Derfor går hotelejeren nu ind i sagen.

Et halvfærdigt nybyggeri på Strandvejen 74 i Sandvig er efter mange lokales mening ude af trit med omgivelserne og med ekstraordinær mangel på respekt for det lokalsamfund, som byggeriet er en del af.

Strækningen mellem Sandvig og Allinge, som i daglig tale kaldes Mellembyerne, domineres med undtagelse af den lokale Kongeskærskole og et par hoteller af enfamilies huse og mindre sommerhuse.

Martin Smidt købte i 2015 Hotel Romantik og omdøbte det til Hotel Nordlandet. Han har efter eget udsagn efterstræbt at tilpasse sig så meget som muligt i forhold til både naboer og lokalsamfund, når han har renoveret.

Det nye hus ligger tre husnumre nord for Hotel Nordlandet, og Martin Smidt ville ønske, at bygherren her udviste samme mådehold.

– Jeg synes, det er utrolig voldsomt det nye byggeri, og har blandt andet måttet forholde mig til det, da vores udsigt til Sandvig nu er erstattet af en kæmpe klods. Udsigt er jo ikke en menneskeret, men det her havde vi da aldrig i vores vildeste fantasi set komme, siger Martin Smidt.

Uheldigt foregangseksempel

Da naboerne til det nye hus stod frem i medierne i juni, afstod Martin Smidt fra at udtale sig. Det standpunkt har ændret sig, efter at sagen i hans øjne har taget en grotesk drejning.

– Vi har valgt at indgå i den borgergruppe, der er under stiftelse, fordi vi også har svært ved at se på, hvordan vores naboer er blevet kuppet ved højlys dag. Samtidig er vi meget bekymrede for vores lokalsamfund, og de ting der nu skabes præcedens for, siger Martin Smidt, der ligesom de øvrige naboer undrer sig over, hvordan kommunen er kommet frem til en helhedsvurdering, der tillader flere kystnære sommerhuse i området.

– Man kan jo læse i det meget omfattende materiale, der ligger til grund for byggetilladelsen, at der både refereres til Rå-huset og vores hotel, hvilket jeg synes er helt forkert. Men det vil jeg lade andre vurdere, siger Martin Smidt, der frygter at byggeriet på Strandvejen 74 vil åbne for flere kæmpesommerhuse på Strandvejen mellem Allinge og Sandvig.

– Så får vi virkeligt et område, der både mister sin charme og tiltrækningskraft, siger Martin Smidt.

Et hav af dispensationer

Martin Smidt understreger i samme åndedrag, at det er beboerne på matriklerne omkring det nye hus, der bliver allerhårdest ramt af det 9,2 meter høje nybyggeri.

De to huse i nummer 70 og 72 ejes af Jens Kristensen og hans familie. Hans mor bor i huset på grunden tættest ved havet, og det er, sammen med huset i nummer 76, de huse, der mister mest i forhold til udsigt, indkigsgener og skygge.

Men også for Jens Kristensen er der et større perspektiv i sagen. Han bekræfter, at der er en borgergruppe under oprettelse i Sandvig.

– Ikke alene møntet på projektet omkring Strandvejen 74, men lige så meget i forhold til den præcedens, det nu bringer med sig. For hvor kommer det til at stoppe, når reglerne tilsyneladende gradbøjes så ekstremt og med en kreativ helhedsvurdering, hvor man har givet så mange dispensationer, spørger Jens Kristensen, der har haft hus i Sandvig i 50 år.

Flere i området kan desuden ikke få kvadratmeterne i byggetilladelsen fra Strandvejen 74 til at stemme overens med byggetilladelsen. Byggetilladelsen giver tilladelse til bygning i bredden ved genbrug af det gamle fundament, hvilket ikke synes at stemme med de mål, der bygges efter. Det samme gælder i øvrigt også længden af huset, som ligeledes synes overskredet. Så mon ikke at det kun er begyndelsen på ting, der ikke er udført korrekt i dette projekt, siger Jens Kristensen.

Sommerhuset set fra Hotel Falcon. Privatfoto

Dimensionerne skal holde

De nærmeste naboer har klaget over kommunens helhedsvurdering, som giver bygherren i nummer 74 ret til at bygge i flere høje etager og med hævede terrasser og stor tagterrasse. Der kan imidlertid gå år før klageinstanserne træffer en afgørelse, og derfor opfordrer borgerne i gruppen til at kommunen sender en lokal landinspektør op med en tommestok; dels for at måle byggeriets reelle størrelse, men også for at lokalisere skelplaceringen, der også er et element i sagen.

– Hvis man har givet en byggetilladelse, der indeholder så mange særlige forhold, så skal man i hvert fald som et minimum stå på mål for, at der ikke er bygget hverken højere, bredere eller længere, eller tættere på naboer, end det man har givet tilladelse til. Det må kommunen på ingen måde afvige fra, hvilket vi som borgergruppe vil gøre alt for bliver fulgt til dørs, gerne så hurtigt som muligt, udtaler Jens Kristensen på vegne af borgergruppen.

Svar fra bygherre: Vent og se

Sagen på Strandvejen i Sandvig blev første gang omtalt i Tidende i juni 2023 i forlængelse af den voksende bekymring i Mellembyerne. Her kom det nemlig de lokale for øre, at huset bliver 9,2 meter højt og kommer til at være på 261 kvadratmeter plus kælder og en øvre og nedre terrasse.

Tidende spurgte dengang bygherre, hvorfor byggeriet er blevet sat i gang, når Byggeklageenheden og Planklagenævnet i Viborg endnu ikke er kommet med en afgørelse på klagen fra naboerne vedrørende byggetilladelsen fra 10. januar 2023.

Tidende spurgte også, hvordan bygherren har forsøgt at vise hensyn til naboerne i forbindelse med byggeriet af huset i forhold til indkigsgener og skyggegener, samt hvordan bygherre forholder sig til den store modvilje mod huset, som er blevet ytret på facebookgruppen "Allinge-Sandvig".

Peter Johansen, der ejer grunden på Strandvejen 74 sammen med hustruen Stine Andersen Johansen, svarede blandt andet:

"Vi har aldrig haft anden hensigt end at bygge en tidssvarende bolig i henhold til den byggetilladelse, vi og vores lokale arkitekt har fået. Vi kunne ønske, at huset kunne få lov at blive færdigt og blive beklædt med de planlagte naturmaterialer, og at den integrerede beplantning på væg og tag kunne etableres, før en vurdering fandt sted.

Vores rådgivere holder sig naturligvis til den givne byggetilladelse som er givet af BRK, og at der er klaget over BRKs tilladelse, klager som BRK i øvrigt har afvist, har ikke opsættende virkning for byggeprocessen, har myndigheden afgjort. Byggeriet har været i høring adskillige gange, som jo er en normal proces, som udelukkende er styret af BYG i BRK, og som vi er oplyst om skal tage højde for alle de ting, vi skal leve op til i forhold til lovgivningen herunder skygger og indblik som forvaltes af BRK. Huset er i øvrigt orienteret mod havet ikke mod naboerne".

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra BRK tirsdag, ligesom bygherre ikke er vendt tilbage på Tidendes henvendelser.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT