– Siden september måned sidste år er prisen på fritureolie steget med over 200 procent, så det er klart, at vi kigger på andre løsninger, siger Jens Petersen, der er ejer af Restaurant Texas i Rønne.
Han fortæller, at han for eksempel har kigget nærmere på en slags ovn, der har samme princip som en tørretumbler. Ovnen tilbereder fritterne uden brug af olie, men ved hjælp af varm luft, og selvom det ville være en god løsning, der ville reducere olieforbruget enormt, så er det bare ikke en løsning, der kan bruges.
– Det negative ved sådan en er, at den er meget dyr i anskaffelse, og produktet, altså kartoflerne, er dyrere i indkøb. Og endelig er problemet, at kapaciteten bliver mindre. Det tager nemlig længere tid at fremstille hver enkelt portion, fordi volumen i den ikke er så stor. Derfor vil det ikke være realistisk at skifte til sådan en.
Jens Petersen har også overvejet muligheden for at skifte de friturestegte pommes frites ud med et ovnprodukt – en kartoffel eller en rodfrugt, men de tidsmæssige beregninger, han indtil videre har lavet, viser, at hvis det skal kunne lade sig gøre, skal der ansættes to medarbejdere mere for at kunne forberede og tilberede produkterne. Og i et marked, hvor det i forvejen er svært at tiltrække medarbejdere, så er det heller ikke en realistisk mulighed for restauranten.