Denne vare er steget 20 procent, så nu hamstrer bornholmerne

Denne vare er steget 20 procent, så nu hamstrer bornholmerne
I flere butikker er der begrænsning på, hvor meget madolie man må købe hver gang, man handler. Alligevel er der mange tomme hylder i flere butikker. I Rema 1000 bliver kunderne mødt med et skilt om maksimalt tre styk per kunde. Foto: Anders Liljeroth
NYHED | ABONNENT | 4. MAJ 2022 • 07:00

Prisen på fødevarer stiger i øjeblikket, ifølge Danmarks Statistik med 5,7 procent det seneste år. Og selvom stigningerne sker over en bred kam, så er der særlige produkter som stiger langt mere. Prisstigninger og rygter om mangel på visse varer giver hamstring i samfundet.

 

I starten af 2020, hvor ordene covid-19, corona og nedlukning lige så stille bredte sig i samfundet, kunne discountkæderne melde om varer, som var totalt udsolgt. Bleer, toiletpapir og langtidsholdbar mælk var blandt de varer, der blev hamstret af forbrugerne. Og især hamstringen af toiletpapir blev et stort samtaleemne, ikke bare herhjemme, men i store dele af verden.

Den australske risikoekspert Brian Cook fra University of Melbourne forklarede det på følgende måde til Videnskab.dk i marts 2020:

– Det er en relativt billig handling at opbygge et lager af toiletpapir. Folk kan godt lide at tænke, at de 'gør noget', når de føler sig truet.

Eksperten pointerede, at hamstring får os mennesker til at føle os trygge, og at det især er relevant, når vi står ansigt til ansigt med for eksempel en ukendt sygdom. Men han nævner også, at vi mennesker måske er biologisk programmerede til at hamstre, ligesom flere dyr gør det inden vinteren.

Efter covid-19 er en ny krise kommet til – krigen i Ukraine. Og udover de helt åbenlyse effekter af sådan en frygtelig krig, så har krisen også stor betydning for hele Europas forbrug. For inden krigen brød ud, var der nok ikke mange, der var klar over, at Ukraine kaldes Europas kornkammer på grund af en enorm eksport af hvede fra landet, men også at Ukraine er et verdens største producenter af solsikkeolie. Og netop det faktum har fået flere medier til at varsle en kommende mangel på olie, og mangel giver hamstring.


Jens Christian Viborg, der driver Rema 1000 på Aakirkebyvej i Rønne, undrer sig over kunder, der lige nu absolut skal købe to-tre liter olie, når en husholdning generelt kun bruger en-to liter om året. Foto: Allan Rieck



Vi kan ikke holde for

I de bornholmske butikker kan det helt klart mærkes, at der i øjeblikket bliver hamstret olie.

– Ja, det mærker vi. Folk hamstrer rigtig meget olie, for nu har mange åbenbart hørt, at det er en mangelvare, siger Jens Christian Viborg fra Rema 1000 på Aakirkebyvej i Rønne.

Rema 1000 var en af de første danske kæder, der satte en begrænsning på, hvor meget olie hver kunde må købe, og efterfølgende blev der også indført begrænsning i Salling Group, som ejer kæderne Føtex, Netto og Bilka.

– Ukraine er en af de største producenter af solsikkeolie. Krigen har gjort, at vi får færre leverancer, og selv om vi ikke har udsolgt, så breder efterspørgslen sig i hele verden og til andre olieprodukter, har Jonas Schrøder, kommunikationschef i Rema 1000, udtalt til Finans.

Og selvom hamstringen også er i gang på Bornholm, så kan det godt undre.

– Det er et problem, synes jeg. En husstand bruger måske en eller to liter olie om året, så jeg har svært ved at se. hvad problemet er. Men når man får at vide, at der måske bliver mangel, så er der mange, der pludselig skal købe to eller tre flasker til lageret, og så kan vi simpelt hen ikke holde for, forklarer Jens Christian Viborg.

Det er den billige olie, som Rema 1000 har svært ved at skaffe nok af, og som der nu er sat rationering på, for selvom der over en bred kam bliver solgt mere madolie end for bare nogle måneder siden, så kan de lokale Rema 1000-butikker sagtens skaffe rapsolie fra Lehnsgaard, så det er der ikke nogen rationering på, fortæller købmanden.

Restauranter køber stort ind

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at priserne på fødevarer er steget med 5,7 procent det seneste år, men prisen på madolie er steget med hele 20 procent. Og sådan en prisstigning gør ondt på mange erhvervsdrivende, der bruger olie til madlavning.

– Rema 1000 har sat rationering på olien, fordi det på landsplan er blevet svært at skaffe fritureolie, så mange burgerbarer og restauranter har været ude og tømme hylderne i dagligvarebutikkerne. Så for at beskytte den private kunde har vi sat begrænsningen på tre liter om dagen, siger Jens Christian Viborg.

Og det kan blive et problem for nogle virksomheder.

– Jeg talte med et pizzeria i går. De bruger 40-50 liter olie om ugen og kan lige nu kun købe 10 liter om ugen. Så de er nødt til at købe det andre steder.

Købmanden har i butikken sat et skilt op ved hylderne med olie, der fortæller, at det kun er tilladt at købe tre liter om dagen, og i kassesystemet er begrænsningen også lagt ind, så det kun er muligt at køre tre liter igennem hos hver kunde. Til gengæld er olien den eneste vare i sortimentet, som Jens Christian Viborg i øjeblikket har store problemer med at levere.

– Det kan være, der kommer andre varer, men lige nu er olie det eneste, vi har rationering på, fordi man ikke kan skaffe nok på grund af situationen i Ukraine. Men jeg er da lidt nervøs for, at der kommer andre varer i den kommende tid, vi får svært ved at få fat på.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT