Restauratør giver ☹️ til ny smiley-ordning

Restauratør giver ☹️ til ny smiley-ordning
Dan Halberg og hans familie har haft Dueodde Diner & Steakhouse siden 2009 og åbnede den 12. juni 2010. Privat foto
ERHVERV | DUEODDE | Søndag 10. juli 2022 • 05:30

Fødevarestyrelsen ændrede ved årsskiftet smiley-ordningen, som fortæller forbrugerne om kvaliteten af de steder, de frekventerer eller handler hos. Det betyder, at det er slut med elite-smileyen.

Dan Halberg fra Dueodde Diner & Steakhouse ærgrer sig over den nye smiley-ordning, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Faktisk så meget, at adspurgt hvilken smiley, han vil give den nye ordning, svarer han:

– Den ville jeg give en smiley med nedadgående mund.

 

Det skyldes jo
mange års hårdt arbejde,
når man erhverver sig sådan en

 

Sagen er, at han og hans familie, som har haft Dueodde Diner & Steakhouse siden 2009 og åbnede den 12. juni 2010, i den seneste håndfuld år har de været glade for at kunne skilte med, at restauranten af Fødevarestyrelsen var blevet tildelt elite-smileyer, som var den absolut fornemmeste af de dengang fire tilgængelige smileyer.

– Vi gør selvfølgelig en dyd ud af, at alting er i orden. At tingene kører på skinner, og at folk kan føle sig trygge ved at komme hos os og have tillid til, at vi serverer et produkt, som de ikke bliver syge af, siger Dan Halberg.

– Men ved årsskiftet udgik elite-smileyen, så der nu kun er tre forskellige, og det er vi kede af, for så kan vi jo ikke bruge den i vores markedsføring længere. Den var jo ellers en blåstempling af vores restaurant. Folk kunne hurtigt aflæse, at vi har styr på sagerne, men det er altså slut nu, for siden marts har det ikke længere været lovligt at bruge den smiley i markedsføringen.

Dueodde Diner & Steakhouse har brugt elite-smileyen i blandt andet avis- og andre annoncer, ligesom den har været synlig i restauranten.

– De klistermærker er jo en fin måde at skilte med, at vi har styr på tingene, siger Dan Halberg.

Dueodde Diner & Steakhouse havde kontrolbesøg forleden, hvor han modtog en flyer, som forklarer om den nye ordning, og hvori man blandt andet kan læse, at elite-smileyen udgår, samt at virksomhederne fremover skal vise kontrolrapporter på alle digitale platforme, hvor de sælger fødevarer – og ikke bare på egen hjemmeside.

Karakterskalaen

Så nu har I sat den bedste af de resterende tre smileyer op?

– Ja, det har vi.

Men det er ærgerligt, at I ikke kan demonstrere, at I er ekstra meget på dupperne?

– Ja, det er superærgerligt. For det skyldes jo mange års hårdt arbejde, når man erhverver sig sådan en. Og det føles som forskellen på at være god og perfekt. Lidt ligesom i gamle dage, da man havde 13-skalaen, men hvor man så i uddannelsessystemet valgte at trække 11 og 13 sammen til 12, som blev en topkarakter, der var lettere at få. Vi kunne godt lide muligheden for at distancere os ved at kunne fortælle, at der er 100 procent styr på sagerne her hos os. Og som sagt benyttede vi os meget af, at vi kunne skilte med elite-smileyen både i annoncer, på sociale platforme og på diverse hjemmesider, siger Dan Halberg.

– Men sidste frist for at fjerne elite-smileyen var den 31. marts.

 

Restauranten er et amerikansk inspireret diner og steakhouse, som ligger nær stranden på Dueodde. Arkivfoto: Berit Hvassum

Smiley-ordningen

Fødevarestyrelsen forklarede på sin hjemmeside i 2020 om ændringen af smiley-ordningen, at den dengang tyve år gamle smileyordning, skulle justeres, hvilket daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) besluttede med en enig fødevareforligskreds bag sig.

Smileyerne, der afspejler fødevaresikkerheden i en forretning, og som virksomhederne er pligtige til at offentliggøre, skulle fremover gå fra fire mulige til tre: En glad, en mellemfornøjet og en sur, idet smileyen med det lille afmålte smil udgår.

– Undersøgelser viser, at det kan være svært at gennemskue, hvad de nuværende fire smiley-ikoner står for. Vi skal som forbrugere kunne afkode resultaterne fra fødevarekontrollen på et splitsekund, og derfor forenkler vi nu skalaen, så det bliver endnu lettere at vurdere, om man har lyst til at handle i en specifik forretning eller ej, sagde Mogens Jensen dengang.

Forligskredsen var enige om, at sige farvel til den såkaldte Elite-smiley.

Den havde været at finde på kontrolrapporterne hos virksomheder med fire glade smileys i træk og nul sanktioner 12 måneder tilbage. Men – blev det forklaret – med en mere målrettet kontrol, bliver smileyen for svær at give, og Mogens Jensen forklarede:

– Når vi har målrettet kontrollen mod de virksomheder, der blæser på fødevarelovgivningen, betyder det, at der kan gå længere tid, inden de, der rent faktisk har styr på butikken, får fire besøg. Det giver derfor ganske enkelt ikke mening at opretholde elite-smileyen, når nye lovlydige forretningsdrivende eller eksisterende virksomheder med en enkelt historisk anmærkning, skal vente så lang tid på at kunne opnå elitestatus. Derfor siger vi nu farvel til elite-smileyen.

Siden 2001 har smiley-ordningen gjort det nemt for forbrugerne at finde de butikker, der har bedst styr på fødevarereglerne. ​På findsmiley.dk finder man cirka 175.000 kontrolrapporter for alle danske fødevarevirksomheder.

De nuværende smileyer er:

• Glad smiley: Ingen anmærkninger.
• En mellemfornøjet smiley: Indskærpelse, påbud, forbud eller daglige tvangsbøder.
• Sur smiley: Bødeforlæg, politianmeldelse, karantæne, autorisation eller registrering frataget​.

 

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT