Restaurant vil holde på medarbejderne med vinteråbent

Restaurant vil holde på medarbejderne med vinteråbent
Pakhuset vil holde vinteråbent med husmandskost. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 23. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
23. SEP 2022 • 05:30

På trods af inflation, energikrise og stigende priser har en Svaneke-restaurant besluttet at iføre sig ja-hatten og holde weekendåbent vinteren over. Håbet er, at det bliver nemmere at rekruttere medarbejdere.


Der står besparelser, krise og inflation på menuen hos mange af de bornholmske erhvervsdrivende. Men hos Pakhuset i Svaneke vil de ikke lade sig kue af den mørke og triste vinter, der ellers spåes om.

– Lige nu kigger vi egentlig ind i det sidste heat her op til efterårsferien, hvorefter vi normalt ville lukke, men vi prøver at holde vinteråbent i år på trods af inflation, energikrise og alt det der. Vi tror på fremtiden, fortæller Frederik Borup, som er medindehaver af restaurant Pakhuset, som er en del af restaurantgruppen, der også tæller B's Fiskeværksted og Restaurant Bryghuset.

Pakhuset overtog de i 2019, og det har hele tiden været planen, at der skulle være aktivitet året rundt i de store lokaler, som mange bornholmere kender.

– Vi vil gerne bidrage til, at der også sker noget om vinteren, så vi kommer til at holde weekendåbent, og maden bliver årstidsbestemt.

Men faktisk er der også en anden vigtig årsag til at restauranten vil holde vinteråbent, og det handler om at holde på de medarbejdere som ellers kan være svære at rekruttere som sæsonmedarbejdere.

– Alle mangler jo hænder, og det er hårdt at have et job, hvor man har super travlt i tre måneder, og så er der ikke mere arbejde resten af året. Så på den måde bliver det mere fleksibelt at arbejde hos os, fordi man kan få et helårsarbejde, og det kan nok være mere attraktivt for mange af vores medarbejdere, forklarer han.

Han tror på, at det bliver et træk for virksomheden, der gør, de at de også kan hente det personale, der er brug for til næste års højsæson.

– I foråret måtte vi lægge ekstraordinært mange kræfter i rekrutteringen, og der håber vi, at vi ved at have beskæftigelse til noget af personalet over vinteren også, at vi så kan være hurtigere klar næste år. Men der er jo mangel på hænder i hele landet, så det handler om at kunne tilbyde det rigtige, så vi kan være en attraktiv arbejdsplads.

Ingen faste priser

Udover at vintermenuen skal laves af sæsonens råvarer, så kommer søndag aften til at være et særligt omdrejningspunkt. Her går restauranten lidt ned i pris og serverer noget klassisk dansk husmandskost

– Nu her, hvor verden kommer til at se så mørk ud, og vi alle skal spare, så vil vi gerne give muligheden for, at man stadig kan spise ude. Så kan man eksempelvis få noget flæskesteg og kartofler med sovs, forklarer han.

Han tør dog ikke love nogle konkrete priser, man kan forholde sig til vinteren igennem, og det handler - surprise - om prisstigninger på emballage, råvarer og meget andet.

– Priserne stiger på alt muligt hele tiden. Så vi vil ikke melde et prisleje ud, og så stiger prisen pludselig alligevel, og så kommer folk efter os.

I restaurantgruppen har de allerede gode erfaringer med at holde vinteråbent. Det er der nemlig på restaurant Bryghuset, og nu skal Pakhuset så tilføres noget af det samme. Det kræver dog først, at lokalerne bliver energioptimerede, og det skal allerede ske i næste uge.

– Vi skal have installeret varmepumper, og det er simpelthen en investering i, at kunne have åbent på alle de her triste tidspunkter, hvor strømmen bare er dyr. Så slipper vi for elradiatorer, og vores gæster kommer ikke til at fryse, forklarer han.

Skal give overskud på sigt

Han er indstillet på at det bliver svært at trække et overskud denne vinter, når der både skal investeres i energioptimering og muligvis køres med halvtomme lokaler.

– Vi starter med ja-hatten på, og er tro mod forretningen og strategien, og så ser vi, hvordan det bliver modtaget.

De har dog tidligere oplevet det samme på Restaurant Bryghuset, at der flere dage var meget få - grænsende til ingen gæster på restauranten på nogle af dagene i vintermånederne, men her er udviklingen vendt.

– Det skal jo give overskud at drive en forretning, for ellers er vi her ikke næste år. Men vi er villige til at investere her i starten. Det skal lige løbes i gang, og så tror vi, at det nok skal give overskud på et tidspunkt.