Rema 1000 efter flytning: Slut med 'Nykers' på emballagen

Rema 1000 efter flytning: Slut med 'Nykers' på emballagen
Der er ikke længere nogen produktion her i bygningerne i Nyker. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 15. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
15. FEB 2024 • 05:30

Rema 1000, som forhandler to af Nykers produkter på landsplan, vil ikke længere acceptere, at produkterne sælges som bornholmske, fordi produktionen er flyttet fra Nyker til Jylland.

Det lader til, at det for mange har været en overraskelse, at virksomheden Nykers A/S, som siden 2008 har produceret økologiske kiks og knækbrød i Nyker, har forladt byen, idet produktionen af ejeren Kakes A/S er blevet flyttet til landsbyen Øster Doense uden for Hobro.

I hvert fald kan formanden for Nyker Borgerforening oplyse, at han intet anede om nedlukningen af Nykers, inden han læste om den i Tidende tirsdag, og ligeledes kan Jonas Schrøder, kommunikationschef i Rema 1000, som forhandler nogle af Nykers' produkter, oplyse, at dagligvarekæden heller intet anede om flytningen – men faktisk gerne havde været orienteret om sagen på forhånd.

Hvis vi tager den sidste først, så har Tidende per mail sendt Jonas Schrøder en stribe spørgsmål om sagen, hvoraf han, ligeledes per mail, besvarer nogle af dem.

Han skriver således i sit svar:

"Vi sælger to produkter fra Nykers A/S: Økologiske kanelkiks med fuldkorn og økologiske chufakiks med hørfrø & sesam – og dem sælger vi i alle Rema 1000-butikker i hele landet.

Vi har først for nylig fået at vide, at virksomheden flytter produktionen fra Nyker til Hobroegnen – og det betyder derfor, at vi af god grund ikke kan kalde produkterne for bornholmske mere. Derfor kommer vi til at ændre emballagen, så ordet "bornholmske" ikke fremgår mere, når den nuværende emballage, vi har liggende, er brugt op. Nykers A/S har oplyst os, at man ifølge Fødevarestyrelsen i en overgangsperiode godt må bruge eventuelt resterende emballage, man har liggende – så undgår vi da at smide det ud.

Vi er altid i dialog med vores leverandører, og vi har noteret os, at produktionen flytter – vi havde dog gerne set, at vi havde fået det at vide i bedre tid, så vi kunne have forberedt ændringerne på forhånd".

Citat slut.

I et tillægsspørgsmål til Jonas Schrøder spørger Tidende, om der i fremtiden må stå "Nykers" på emballagen på de produkter, Rema 1000 sælger, hvortil kommunikationschefen svarer:

"Nej, det fjerner vi også".

Han oplyser videre, at Rema 1000 ikke har yderligere kommentarer til sagen.

Beklageligt

Heller ikke Birger Edvard Olsens, som ved den nyligt afviklede generalforsamling i Nyker Borgerforening blev valgt til formand for bestyrelsen, anede noget om, at Nykers ville forlade byen, fortæller han.

– Jeg fandt først ud af det tirsdag morgen. Jeg modtog en mail om, at jeg kunne gå ind og læse det i Bornholms Tidende, fordi I havde en artikel om det, siger han og fortsætter:

– Vi har da godt bemærket, at der var lidt sorte vinduer, og at der ikke skete ret meget hos Nykers på det seneste, men vi har ikke modtaget nogen orientering om, at de forsvandt fra byen og hvorfor.

Selvfølgelig er det da beklageligt for byen, at der forsvinder virksomheder, påpeger formanden.

– Og det er jo ikke den første virksomhed, der er forsvundet. Der var for eksempel et autoværksted, Nyker Bil Center, der for ikke så længe siden flyttede til Hasle, og også noget stoftryk i den gamle smedje stoppede, siger han.

– Så det tynder lidt ud, uden at det nødvendigvis sker med den store bevågenhed fra borgerne i Nyker eller andre.

Til gengæld ligger der stadig uden for byen en større virksomhed i form af Christiania Cykler, som dog lever en stille tilværelse isoleret fra det øvrige liv i byen, ligesom byen også rummer Bornholms Frie Idrætsskole, påpeger han.

Lidt af hvert

Har I nogle ønsker i forhold til bygningerne, hvor Nykers har ligget?

– Det er jo en stor bygning, konstaterer Birger Edvard Olsen.

– Men måske kunne man dele den op, så flere forskellige små virksomheder kunne indrette sig i den. Der kunne være lidt af hvert, men vi har endnu ikke holdt møde i foreningen om, hvad skal vi skal mene, for det er jo så nyt endnu. Vi ved ikke engang, om bygningerne kommer til salg.

Inden 2008 var Nykers under navnet Nyker Brød ikke mindst kendt for sit rugbrød. Virksomheden blev etableret i 1901, men som Tidende kunne oplyse tirsdag, er produktionen altså i december af ejeren Kakes A/S blevet flyttet til bageriet Knæk & Bræk i den lille by Øster Doense uden for Hobro i Jylland.

Kim Lund Jensen, der fungerede som bagermester i Nyker, oplyste ligeledes forleden til Tidende, at de sidste fire medarbejdere i december blev fyret med 14 dages varsel, og at han i øvrigt af virksomhedens ledelse havde fået mundkurv på.

I juli sidste år skrev Vejle Amts Folkeblad, at Kakes A/S havde fået røde tal og måtte se milliontab i øjnene.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra direktør i Dan Cake A/S Erling Eskildsen, som Kakes A/S hører under.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT