Det er slut: Produktionen er flyttet til Jylland

Det er slut: Produktionen er flyttet til Jylland
Bygningerne i Nyker er stort set tomme. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 13. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
13. FEB 2024 • 05:30

De resterende fire medarbejdere i Nykers A/S fik deres opsigelser med et 14 dages varsel inden jul, fortæller chefbageren på virksomheden.

Lukket og slukket.

Tidende var mandag forbi Nykers A/S i Nyker, hvor der siden 2008 er blevet produceret "kvalitetskiks og knækbrød til hele Danmark", som hjemmesiden nykers.dk oplyser, ligesom det fortælles, at bageriet faktisk startede i 1901 og tidligere ikke mindst var kendt for sit rugbrød.

Men produktionen blev altså omlagt til andre – økologiske – produkter i 2008. Det gik tilsyneladende godt i nogle år, men i oktober 2013 oplyste Tidende, at Nyker Brød, som virksomheden da hed, var erklæret konkurs, men den genopstod under navnet Nykers med Kakes Aps som ejer af bygningerne.

Det eneste, der bevæger sig omkring Nykers A/S' bygninger, er en håndfuld varmepumper, som stadig er aktive. Video: Torben Østergaard Møller

 

Den hidtidige ejer, Vibeke Hasselby, forklarede i august 2015, at det var Bæchs Bageri, der havde taget navneforandring til Nykers A/S og var rykket fra Hobro til Bornholm.

Nu fremgår det dog ganske tydeligt, at produktionen er helt nedlagt, og at det 123 år gamle erhvervseventyr i den lille by er slut, for lurer man ind gennem vinduerne, står lokalerne stort set tomme.

Den eneste bevægelse, man kan registrere her, er en håndfuld varmepumper, der er placeret uden for forskellige steder rundt omkring ved bygningerne, og som stadig med en summende lyd kører lystigt derudad.

Ringer man til det nummer, der fremgår af nykers.dk, bliver telefonen automatisk viderestillet til Anders Futtrup, som forklarer, hvorfor der er lukket og slukket i Nyker.

– Det er, fordi produktionen er flyttet til Jylland, siger han.

– Det gjorde vi før jul.

Anders Futtrup fortæller, at han er produktionschef der, hvor produktionen er flyttet til, nemlig den lille landsby Øster Doense uden for Hobro, som ligger i bunden af Mariager Fjord.


 

– Vi har et tilsvarende knækbrødsbageri der, og så er der en synergieffekt i at slå det sammen, siger han.

Jeg kan se, at jeres maskiner i Nyker er væk?

– Ja, de er også flyttet til Hobro. Vi flyttede det hele i løbet af december måned.

Så det er helt slut med produktionen på Bornholm?

– Ja, det er det.

Bibeholder I navnet Nykers?

– Der bliver jeg dig svar skyldig. Men vi kommer til at fortsætte med de samme recepter og så videre. Og et stykke tid endnu kører vi også videre med den samme emballage, så det bliver diskuteret, om vi skal bibeholde navnene på de forskellige produkter, som oprindeligt er blevet lavet i Nyker. Det kommer også an på, hvad kunderne siger til det, så der er flere vinkler på det, siger Anders Futtrup.

Knæk & Bræk

Bageriet i Øster Doense, oplyser han, hedder Knæk & Bræk, men hvad der skal ske med bygningerne i Nyker, kan han ikke svare på. Han forklarer, at der oprindeligt var fire medejere af Knæk & Bræk, og at ejerkredsen bag Nykers, som er ejet af et underselskab til Dan Cake, Kakes A/S, også er en del af det bageri nu.

Ifølge Tidende i august 2015 købte Kakes ApS med adresse i Vejle i november 2014 ejendommen i Nyker.

Dan Cake har siden 2004 været ejet af en investorgruppe, der blandt andet omfatter den danske virksomhed Givesco A/S, hvor Erling Eskildsen er direktør.

Det er dog ikke lykkedes Tidende at få en kommentar fra ham.


 

Til gengæld kan Kim Lund Jensen, der har fungeret som bagermester og stået for alt, der er blevet bagt i Nykers, bekræfte, at det er slut, og at medarbejderne er fyret.

Meget mere kan han ikke fortælle:

– Jeg har fået at vide af ejerne, at jeg ikke må udtale mig, forklarer han.

Bagermesteren oplyser dog, at hvor der tidligere var 10 ansatte på virksomheden i Nyker, var der til sidst kun fire.

De blev fyret med 14 dages varsel.

– Ifølge kontrakten havde vi 14 dages opsigelse, forklarer han.

I juli sidste år skrev Vejle Amts Folkeblad, at Kakes A/S havde fået røde tal og måtte se milliontab i øjnene.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT