Rekorden i hønseskidning slået efter 26 år

Rekorden i hønseskidning slået efter 26 år
Hønseskidningen i Svaneke er et tilløbsstykke med helt op til 600 tilskuere på en god dag. Foto: Poul Duedahl
NYHED | ABONNENT | 9. AUG 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
9. AUG 2023 • 19:00

Skiderikkerne i Svaneke kan bryste sig af den største omsætning ved en enkelt hønseskidning i 26 år.

Alene denne melding er nok til, at man må kippe med flaget:

– Der har ikke været nogen aflysninger overhovedet i år.

Det er skiderik Claus Bornemann Carlsen, der siger det, og ligesom sine otte medskiderikker står han for to ugentlige omgange hønseskidning, nemlig onsdag klokken 19 og lørdag klokken 13, i Brænderigænget i Svaneke – og her kan det tilføjes, at der altså er tale om officielle betegnelser, så man skal ikke skyde journalisten i skoene, at han repræsenterer et uhøvisk sprogbrug. Det er en til aktiviteten tilhørende lingo.

Se blot, hvordan skiderikken selv udtrykker sig:

– Vores faste skidninger finder sted fra cirka midten af juni måned og til første lørdag i september måned. Men vi har også gerne nogle ekstra skidninger på helligdage.

Forklarer altså Claus Bornemann Carlsen.

Han fortsætter:

– Det er gået langt over forventning i år, vi slår rekorderne omsætningsmæssigt, der har været enormt mange mennesker til skidningerne. Alle tiders rekord blev slået en onsdag for 14 dage siden, hvor vi nåede den højeste omsætning på en enkelt dag, vi nogensinde har oplevet. Den blev på 8.590 kroner, og det er den højeste omsætning, vi har haft i de nu 26 år med hønseskidninger.

Hønseskidning indledes i al sin enkelhed ved, at der først placeres én høne på den kvadratiske hønseskidningsbane, hvor der er i alt 100 felter, som den kan besørge på, mens tilskuerne, hvoraf mange har købt et lod med et nummer på, spændt følger processen, for at se, om der er bonus på loddet.

Man kan også erhverve sig eksempelvis en hønseskider T-shirt eller hønseskiderkøleskabsmagnet, som ligeledes bidrager til omsætningen.

– Men det vigtigste er at få solgt lodderne og få gang i skidningen, konstaterer skiderikken.

Der er ét lod for en 10'er og seks for en 50'er.

Svineheldige

Nok er der faldet megen regn i den seneste måneds tid, men Claus Bornemann Carlsen mener ikke desto mindre, at vejret sådan set har artet sig så nogenlunde fra midtjuni og hen over juli.

– Altså, normalt har vi da en eller to skidninger, der bliver aflyst på grund af regnvejr, men det er ikke sket endnu i år. Vi har været svineheldige med godt vejr til vores to ugentlige arrangementer, siger han.

De ni frivillige skiderikker fordeler sig hen over arrangementerne, så de altid er fire til stede ved skidningerne, og rollefordelingen er klar:

– Der er en, der sætter bane op, en der er speaker, en der sælger lodder, og så hedder det sig på papiret, at der er en, der åbner en øl bagefter, så vi lige kan evaluere skidningen, fortæller skiderikken.

– Så alle fire har en vigtig funktion.

Under selve konkurrencen, forklarer han, kommer der først én høne på banen.

– Den lægger så en klat på et af numrene fra 1 og til 100, og det angiver 3. præmien. Dernæst lukker vi nummer to høne ind, og en af dem lægger en klat, som angiver 2. præmien, så kommer den tredje høne på banen, og en af dem lægger en klat, som angiver 1. præmien, siger Claus Bornemann Carlsen og tilføjer:

– Den korteste skidning har taget to minutter og 30 sekunder for tre klatter og den længste en halv time.

I sidstnævnte tilfælde kan det være en udfordring for den af skiderikkerne, der kommentere skidningen, at finde på ting at sige, men vedkommende fortæller gerne historier om, hvordan arrangementet i sin tid blev etableret, om handelsstandsforeningen, som indtægterne går til, samt om musikken på havnen og torvet hen over sommeren.

De forskellige præmier til de heldige spillere, der kører med klatten, er forskellige variationer af de omtalte hønseskider T-shirts, køleskabsmagneter, hønseskiderøl fra Svaneke Bryghus, et glas bolsjer fra Bolcheriet, en pose karameller fra Karamelleriet, et gavekort til byens restauranter eller eventuelt noget tøj fra en butik.

600 om banen

Både turister og lokale følger gerne skidningerne, og de er noget af et tilløbsstykke.

– Ved de største skidninger står der gerne 600 mennesker rundt om banen, siger Claus Bornemann Carlsen.

– Så vi har været nødt til at købe et nyt højttaleranlæg for at forstærke lyden, så alle kan høre, hvad der bliver sagt.

På en mere gennemsnitlig lørdag er der typisk et sted mellem 300 og 400 tilskuere, oplyser han.

– Og de råber og skriger, og ungerne er oppe at køre over det.

En god sommer giver så megen omsætning, at skiderikkerne kan donere i omegnen af 120.000 kroner til handelsstandsforeningen, som bruger pengene på diverse former for aktiviteter i form af eksempelvis musik på havnen om fredagen og det samme om lørdagen, dog på torvet, når der er torvedag.

Selve skidningen står i alt 12 høns for. De er til daglig indlogeret hos en af skiderikkerne, Jørgen, i Grisby.

– Og det er vigtigt at bemærke, at der er tale om økologiske høns, siger Claus Bornemann Carlsen.

– De har et godt, frit liv der, og til hver skidning deltager tre af dem altså. Lige så snart, de er færdige, bliver de kørt tilbage igen, så de jo maks væk fra deres hønsehus i cirka tre kvarter.

Man kan vel roligt sig, at I med så store donationer er et godt aktiv for handelsstandsforeningen?

– Ja, og vi gør det ikke mindst, fordi vi har det hamrende skægt sammen, vi har et ufatteligt godt sammenhold blandt skiderikkerne. Vi har også en sommerfrokost, som bliver sponsoreret af B's Fiskeværksted på havnen, og vores formand, Jesper Vigel, holder en rigtig god julefrokost for alle skiderikkerne hjemme hos sig selv, hvor vi hygger os og får noget god julemad, en snaps og en øl.

Alt i alt er det altså bare om at holde sig til, hvis man befinder sig i Svaneke og hører dette kampråb gjalde gennem byen:

– Der er stadig lortelodder tilbage! 15 minutter til shit-off!