– Projektet gav os lidt ro i forhold til, at det er en gangbar løsning at etablere fælles indsamlingssteder til affaldet. I hvert fald set med miljøbriller og i forhold til renheden og den mængde af affald, der kommer ind. For folk er villige til at sortere. Det kan godt være, at nogen føler, de har lidt gener af det, og at der er kritiske røster og synspunkter, men i løbet af projektet oplevede vi stor velvillighed i forhold til at sortere affaldet og gå til affaldsøerne med det.
Jeres hovedpointe er, at det er en brugbar løsning med affaldsøerne i byernes snævre gader?
– Ja. Man kan vende det om og sige, at hvis ikke det var konklusionen, så ville det være lidt underligt, at vi skulle udrulle 100 af de øer.
Og konklusionen er truffet på baggrund af Wasteman?
– Jeg vil sige: blandt andet, siger David Christensen.
– Og så vil jeg pointere, at der i projektet var lige så meget god læring i forhold til dialogen med borgerne. Det har haft stor indflydelse på den måde, vi kommunikerer med borgerne i udrulningen af affaldsøerne på. Det er på baggrund af Wasteman, vi kører ud med Bofa-bussen til forskellige bymidter, hvor vi kan indgå i dialog direkte med borgerne. Det er ufatteligt vigtigt, at vi rent metodisk har lært det i løbet af projektet. På den måde får borgerne mulighed for at tilkendegive, hvor de mener, det giver bedst mening at placere affaldsøerne i byrummet.
Bofa vil således besøge Rønne ved Hovedvagten torsdag den 22. og onsdag den 28. september kl. 13-19 og ved Elværket i Lille Madsegade fredag den 23. og torsdag den 29. sep. kl. 13-19.
Erfaringer fra Wasteman
På imp.gda.pl/wasteman/EN kan man blandt andet læse om de erfaringer, Bofa har gjort sig under Wasteman-projektet.
• Hvad angår co-design, som handler om, at Bofa involverede lokale interesser og borgere i udviklingen af et nyt affaldssystem:
1. Det var vanskeligt at diskutere tekniske og detaljerede problemstillinger i et offentligt forum, og kompleksiteten tilførte misforståelser i samtalerne mellem fagpersoner og borgere. Derfor bør der udvikles en forbedret metode til sådan kommunikation.
2. De traditionelle paneldebatdiskussioner skabte stor spænding med en "du mod os"-form for diskussion mellem borgere og affaldsselskabet Bofa, der driver projektet. Derfor blev forskellige mødeformater foretrukket lige fra møder med bestyrelser i samfundsorganisationer, konferencer, paneldebatter, kreative workshops, walk and talks, en filmvisning og udstillinger.
3. Den kombinerede kommunikation til deltagerne gennem egne medier (Facebook plus web), direct mails og offentlige plakater med presseomtale fungerede godt. Især sidstnævnte syntes at øge opmærksomheden og de positive holdninger blandt borgerne til at engagere sig i Living Labs.
• Hvad angår de fælles affaldsindsamlingssystemer, altså de såkaldte MiljØ'er eller affaldsøer:
1. Indretningen af de fælles affaldspladser har stor betydning for borgerne. De fælles affaldspladser skal passe godt ind i bymiljøet, helst skal det være skjult, med tag, med plads nok til borgerne, udstyret med lys og skraldespande, der er nemme at bortskaffe affald i.
2. De største spørgsmål for borgerne handlede om bortskaffelse af restaffald og bioaffald, som de ønsker at have så tæt på hjemmet som muligt, hvorimod de fleste af borgerne ikke har noget imod at gå ekstra for at bortskaffe andre affaldsfraktioner.