Polen bygger installationshavn til vindmøller i Gdansk

Polen bygger installationshavn til vindmøller i Gdansk
Sådan kommer den 21 hektar store installationshavn i Gdansk til at se ud. Illustration: Istrana
NOTITS | 17. JUL 2024 • 17:00
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
17. JUL 2024 • 17:00

Med et budget på næsten to milliarder kroner er Polen klar til at bygge terminal til havvindmøller.

I Swinoujscie på den polske østersøkyst er man i fuld gang med at etablere en installationshavn til vindmøller, og snart går man i gang med det samme i Gdansk cirka 300 kilometer mod øst. I hvert fald har Europa-Kommissionen godkendt planen til en værdi af 253 millioner euro, hvilket svarer til 1,89 milliarder kroner.

Det fortæller netmediet Notes from Poland.

Polens største containerhavn ligger allerede i Gdansk, og planen om en installationshavn til etablering og servicering af havvindmøller hænger sammen med Polens målsætning om, at 51 procent af landets elektricitet skal komme fra vedvarende energi i 2040. I dag kommer cirka to tredjedele fra kul.

En stor del af pengene kommer fra en national genopbygningsplan, der er Polens udmøntning af EU's genopretnings- og resiliensfacilitet, som på bagkant af pandemien stiller penge til rådighed for at gøre medlemslandenes økonomier og samfund mere bæredygtige og modstandsdygtige og bedre forberedt på den grønne og den digitale omstilling.

Ifølge planen går byggeriet i gang i tredje kvartal i år, og forventningen er, at installationshavnen er klar til brug i 2026. Den vil betyde en udvidelse af den eksisterende containerhavn med 21 hektar.



Sådan kommer den 21 hektar store installationshavn i Gdansk til at se ud. Illustration: Istrana

FÅ ABONNEMENT