På charmeoffensiv blandt tusindvis af skolelærere

På charmeoffensiv blandt tusindvis af skolelærere
Flere skoler skal få øjnene op for herlighederne ved at holde lejrskole på Bornholm, mener Destination Bornholm. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 23. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
23. SEP 2023 • 05:30

Missionen er klar. Flere skoler skal få øjnene op for herlighederne ved at holde lejrskole på Bornholm. Det fortæller Destination Bornholm om ny stormessse for skolelærere og skoleledere.

Der er akut brug for handling for at få flere lejrskoler til Bornholm, og ikke mindst få dem til at tilvælge øens mange kulturtilbud, når de er her.

Derfor tager Destination Bornholm ledsaget af Naturbornholm og Bornholms Middelaldercenter til Lærfest i København i marts.

– Der kommer hele tiden nye lærere, skoler og tanker til, så man kan ikke hvile på laurbærrene. De nye, der måtte komme, har måske ikke en fuldkommen ide om, hvad Bornholm kan tilbyde som lejrskoledestination, og dem vil vi selvfølgelig gerne tale med og gøre klogere, fortæller Torsten Engsig, der er forretningsudvikler hos Destination Bornholm.

Til messen er der nemlig mulighed for at møde tusindvis af lærer og skoleledere i løbet af de to dage, som messen varer.

Alvorligt baggrundstæppe

Sæsonen for lejrskoler i 2023 har været præget af en kritisk tilbagegang i antallet af lejerskolebesøg ude hos kulturinstitutionerne. Sådan lød det fra direktørerne i henholdsvis Naturbornholm og Bornholms Middelaldercenter i sidste uge.

– Det er klart, at det (tilbagegangen red.) er et element i det, at vi skal afsted. Udover alt det, som vi allerede gør på lejrskoleområdet, vil vi nu gerne gøre noget ekstra og støtte op om det her, siger Torsten Engsig videre.

Helt konkret rejser de tre parter sammen til København med en stand, hvor Naturbornholm og Bornholms Midelaldercenter præsenterer deres tilbud, og Destination Bornholm tager sig af den generelle repræsentation af øen og organisationens medlemmer.

– Et godt resultat for os er at få nogle gode samtaler med mennesker, som vi ikke kender, eller som ikke kender os så godt. Samtidig vil vi gerne bekræfte de gode gæster, som vi har allerede, i, at Bornholm er et godt sted at tage hen og holde lejrskole, siger Torsten Engsig.

Der kan nemlig være dobbelt bonus i at få en ny skole til at tage på lejrtur til Bornholm. Ifølge Torsten Engsig, er skoler og lærere meget loyale, når de først har fundet en destination, der fungerer. På den måde kan et nyt besøg forvandle sig til mange flere i årene efter.

Kritisk fald i besøgende

I år har Bornholms Middelaldercenter mistet omkring 40 procent af deres lejrskolebesøgende. For Naturbornholm er det tal omkring på 20 procent.

– Vi kan se, at tallet falder. Det er en mørk sky i horisonten, og det er helt klart, at hvis lejrskolesegmentet svigter, så kan konsekvensen ultimativt blive, at vi må afkorte vores sæson, og det vil jeg meget, meget gerne undgå, lød det i sidste uge fra direktør i Natur Bornholm Kim Kock-Hansen.

Konsekvensen bliver den samme for Bornholms Middelaldercenter, fortalte direktør Jane Lindedam i samme omgang.

– Worst case-scenariet er, at vi ikke kan få ydersæsonerne til at løbe rundt, og hvis de ikke kan løbe rundt, risikerer det at sætte gang i en ond spiral, forklarerede hun i samme omgang, sagde hun.

Messen er ny

Der har ikke været repræsentanter fra Bornholm til Lærfest tidligere. Det skyldes ikke uvidenhed, men at messen først opstod sidste år i den nuværende form.

– Før var den mere fragmenteret og opdelt efter landandsdel. I sit nuværende udtryk er messen en ny ting, så det skal vi prøve af, og jeg tror på, at det kommer til at gå godt, siger Torsten Engsig.

Messen har op mod 8000 besøgende og vil blive afviklet i skiftevis Aarhus og København.

Destination Bornholm og Bornholms Middelaldercenter er valgt til at tage med, fordi begge institutioner er Videnspædagogiske Aktivitetscentre.

Det betyder, at de let kan indgå i skolernes undervisning. Der findes i alt 16 af sådanne centre i Danmark, hvoraf de to er på Bornholm.