Økobondens råb om hjælp blev hørt: 'Det var simpelthen så hyggeligt'

Økobondens råb om hjælp blev hørt: 'Det var simpelthen så hyggeligt'
Frivillige hænder hjalp til med søndagens gulerodsaktion. Foto: Jens Ovesen
ERHVERV | Mandag 13. juni 2022 • 15:30
ERHVERV | Mandag 13. juni 2022 • 15:30

Hos Marken Bornholm, der producerer lokale, økologiske grøntsager, har de haft brug for hjælp i form af frivillige hænder.

 

Økobonden Jens Ovesen og hans kone Lotte Rued Møller driver frilandsgartneriet Marken Bornholm, der producerer lokale, økologiske grøntsager, men tiden er ved at løbe fra dem. Torsdag den 9. juni skrev Tidende, at Jens Ovesen 'kæmpede en indædt kamp for at redde sine økologiske afgrøder fra at gå til i ukrudt', og artiklen brugte han som led i at efterspørge frivillig hjælp via sociale medier til en gulerodsaktion søndag. Og det må have hjulpet lidt, for der kom tre nye frivillige til aktionen om at redde gulerødderne.

– Der var ni i alt i går til gulerødder fordelt på to forskellige tider, fortæller Jens Ovesen

– Tre var nye, og seks var gengangere, vi har brugt tidligere år, siger han og fortæller, at Marken Bornholm har 20-25 disponible frivillige, som hjælper til, men at de gerne vil have nogle flere, fordi han føler, at de nogle gange får ringet lidt for meget til de samme, for 'folk har andet at lave'.

Jens Ovesen fortæller, at Marken Bornholm her i sæsonen har brug for frivillige et par gange om ugen, og at de i denne uge har brug for hjælp til både et plantehold samt et rense- og hakkehold.

– Det næste vi skal er at plante kål. Og vi er slet ikke i mål, men vi er glade for alt, hvad vi kan få, siger han.

Arbejdet med gulerødderne foregik på den gammeldags måde med hænderne i knæ, som Jens Ovesen beskriver det.

– Vi var hen over otte bede, og vi har behandlet, hvad der i slutudbytte giver to-tre tons gulerødder, fortæller han.

Han føler, søndagens gulerodsaktion gik godt, og at folk hyggede sig.

– Folk var glade, vi arbejdede de der to timer ad gangen. Det er lige tilpas til, at det ikke bliver trist og hårdt og kedeligt. Det var effektivt, og folk synes, det var rigtig hyggeligt.

Hjælp til selvhjælp

Den følelse havde en af de tre nye frivillige, Kristina Eriksen, også efter søndagens aktion.

– Det var simpelthen så hyggeligt. Og jeg mødte nogen, jeg ellers ikke havde mødt, og vi kravlede rundt på vores knæ ved siden af hinanden og småsnakkede. Det var nærmest som at være gæst et eller andet sted og lære nye mennesker at kende. Det var ikke fysisk hårdt overhovedet. En meget positiv oplevelse.

Selvom det var hendes første tur som frivillig, har hun været kunde hos Marken Bornholm i nogle år.

– Jeg har købt ind hos Marken i flere år. Det er super gode grøntsager, og jeg har været fast kunde, siden jeg var deroppe første gang i 2020, siger hun og fortæller videre, at hun blandt andet meldte sig som frivillig, fordi hun beundrer Marken Bornholms arbejde og den idealistiske tanke, der er bag.

– Bornholm har i den grad brug for friske grøntsager og frisk mad, siger hun og uddyber, at særligt krigen i Ukraine har fået hende til at tænke, at jo mere selvforsynende, Bornholm kan være, jo bedre.

– Jeg synes, det er en fantastisk måde til hjælp til selvhjælp. Jeg er interesseret i, at det her går rigtig godt, og derfor giver jeg en hånd med, for så får jeg selv nogle rigtig gode grøntsager. Ikke naturalier, men jeg får mulighed for at købe dem, forklarer hun.

Selv om søndagens oplevelse var positiv, har Kristina Eriksen ikke planer om at være fast frivillig hos Marken Bornholm. Men hun er klar til at træde til, hvis det kniber.

– Hvis det viser sig, at der virkelig er ved at gå noget galt, og at de virkelig har brug for en hjælpende hånd i et par timer, så føler jeg mig faktisk forpligtet til at hjælpe dem.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT