Ny tøjbutik åbner i Rønne – og én ting er bandlyst fra hylderne

Ny tøjbutik åbner i Rønne – og én ting er bandlyst fra hylderne
Cornelia Kofoed Lipsius (tv) og Annette Rasmussen mødte hinanden for et års tid siden, da de arbejdede det samme sted. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 8. JUN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
8. JUN 2023 • 05:30

Det er bare tre uger siden, at Cornelia Kofoed Lipsius og Annette Rasmussen besluttede, at de ville åbne en tøjbutik på Store Torv i Rønne.

Skiltet er lige kommet op i mandags. "Bohéme" står der med romantiske blokbogstaver i guld på ruden, som er omkranset af den nymalede facade, som i stedet for knækket hvid er malet i en form for lys flaskegrøn, som ser stille og rolig og skøn ud, når den er henlagt i skygge, men som når solen står lige på, får folk til at skrive til de nye lejere, at den godt nok er blevet meget grøn.

– Så spørger vi, om de synes, det ser flot ud, og så bliver der som regel lidt tavshed i den anden ende, griner Cornelia Kofoed Lipsius.

– Når de så svarer, er det typiske svar, at det i hvert fald vækker opsigt, supplerer Annette Rasmussen.

Det er ikke de to kvinder selv, der har valgt farven, men det er dem, der har foreslået deres udlejer, at facaden skulle males, så det hele ser tip top ud til åbningsdagen, der nærmer sig.

– Vi havde måske valgt en mere støvet grøn, smiler de.

Men det klæder også facaden og Store Torv i Rønne, at der kommer lidt farver på, så det er rigtig fint det hele, lader de forstå.

Det går lidt stærkt

Det er kun et år siden, de to kvinder mødtes i en tøjbutik, hvor de begge arbejdede.

Annette Rasmussen er fra Bornholm, med flyttede til København. Her mødte hun en anden bornholmer, og i 1995 vendte de to snuden hjemad, og siden da har hun boet og arbejdet i kommunen. Cornelia Kofoed Lipsius er fra Sjælland – hun mødte også en bornholmer, men årstallet skulle sige 2020, før det blev hendes tur til at flytte hertil.

Som kollegaer havde de to kvinder straks kemi, og de mødtes af og til og drak kaffe i fritiden også.

En dag luftede Cornelia Kofoed Lipsius en drøm om at sælge tøj på markeder eller i en form for pop-op-butik. Hun har været selvstændig før og haft sin egen tøjbutik, men denne gang kunne hun tænke sig, at det skulle være anderledes og mere personligt. Hun selv ville tage til Spanien og vælge tøjet ud og indkøbe det fra leverandørerne i stedet for, at en sælger kommer forbi, og man skal købe ind i 'colli'.

– Når man normalt forelsker sig i en style og skal købe den ind til butikken, så er prisen allerede bestemt, og man skal købe et bestemt antal af alle størrelser, og så har man altid de mindste størrelser tilbage i butikken, for folk køber ikke rigtig XS og S, forklarer Annette Rasmussen.

Hun var derfor ikke afvisende overfor ideen, men hun mente, at hvis de skulle sælge tøj, så kunne det give mere mening at leje et butikslokale på en rigtig god placering og blive der.

Derfor har de nu lejet sig ind på Store Torv 5 på en farlig placering i smørhullet mellem Pizza Deli og Kaffebaren.

– Vi fik at vide, at syv andre havde vist interesse for lokalet, så vi tænkte bare hurtigt og slog til, og her er vi så tre uger efter.

De to kvinder ved godt, at det er gået lidt stærkt, men de er gamle i gårde, og de ved, at de nok skal nå det hele til åbningen i slutningen af juni.

– Vores voksne unger synes, at det er meget snart, vi skal åbne.

Vellykket indkøbstur

Annette Rasmussen har gjort sig erfaringer hos både Skoringen, Søstrene Grene, Bodyshop, H&M og Janne K. Flere af stederne har hun været butiksbestyrer, og hun er den af de to, der er bedst til det administrative og til at være chef for eventuelle ansatte, fortæller de.

Cornelia Kofoed Lipsius har været selvstændig tidligere, og med de erfaringer er de to et godt match til at starte, mener de. Den solbrune kulør på deres hud vidner da også om en vellykket indkøbstur til Spanien, hvor de to har håndplukket det, der skal sælges i butikken, pakket det på paller og sendt det hjem.

– Det er første gang, vi har været ude at rejse sammen, og vi boede sammen i en lille lejlighed og hyggede os. Og så var det bare de samme ting, vi faldt for og havde lyst til at sælge i butikken, fortæller Cornelia Kofoed Lipsius.

De to kvinder er selv iklædt naturmaterialer i sarte farver, og det er også den slags tøj, de har indkøbt til butikken.

– Det bliver primært til kvinder og meget i hør og andre naturmaterialer. Faktisk er kunststoffer helt bandlyst fra butikken, fortæller de.

Man kommer desuden til at finde både kurvetasker, cowboyjakker og accessories på hylderne, og alle tingene skal være i denne her "dusede boheme-stil".

– Farverne bliver meget sådan hvid, beige og naturens egne farver. De rare farver – eller man kan kalde det jordfarver, forsøger Cornelia Kofoed Lipsius sig frem.

Hun udelukker dog ikke, at der kan dukke noget op i pink eller andre kraftige farver, men det er ikke den stil, de går efter.

One size til alle kroppe

Butikken skal kunne rumme folk i alle aldre og størrelser. Stort set alle varerne er one size, men det kommer selvfølgelig til at sidde forskelligt afhængig af kropstype, forklarer de to.

– Vi kan bare selv godt lide den stil. Det bliver noget med blomster, hæklede mønstre og blonder, så det er jo meget feminint også. Måske kan man sige romantisk? I hvert fald meget sådan... boheme, forklarer Annette Rasmussen og slår ud med hånden mod den pastelgule hørkjole med broderede blomster, hendes kompagnon er iklædt. Med bare tæer og hørbukser illustrerer hun butikkens tema til perfektion.

– Det handler selvfølgelig også om, hvad vi har solgt før, og hvad vi oplever, at folk vil have. Vi oplever også, at unge piger går mere op i det her med naturmaterialer og god kvalitet. Og så synes vi, at det er lidt anderledes at lave en butik med det koncept.

Butikken er indrettet med genbrugsmøbler, og de to er i færd med at tørre af og gøre klar til varernes ankomst, som er planlagt til fredag.

– Det geniale ved selv at købe tøjet i Spanien er jo også, at vi springer det dyre mellemled over. Vi kan selv sætte prisen og få det antal vi gerne vil have. Så hvis der er noget, vi er i tvivl om, så kan vi bare købe et par stykker og se, hvordan det går, forklarer de.

For nu har de to kvinder lejet sig ind på Store Torv i tre måneder for at se, hvordan det går. De har dog svært ved at se, at de ikke skulle vælge at fortsætte, når de tre måneder er gået.

Butikken slår dørene op fredag den 30. juni klokken 10.