Nu vil DF rydde op i skraldet – det stinker!

Nu vil DF rydde op i skraldet – det stinker!
Nu må politikerne på banen, mener René Danielsson. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 15. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
15. SEP 2022 • 05:30

Dansk Folkeparti vil have kommunalbestyrelsen til at håndtere affaldssagen. Det skal ske på baggrund af otte medlemsforslag fra partiet, som politikerne skal diskutere den 22. september.

I et ganske harmdirrende indlæg på Facebook fortæller kommunalbestyrelsesmedlem for Dansk Folkeparti René Danielsson, at på næste kommunalbestyrelsesmøde den 22. september vil hans parti tage fat om nældens rod i affaldssagen.

I indlægget, som sker under overskriften "Det er noget skrald – og det stinker!", oplyser han blandt andet, at Dansk Folkeparti vil starte "oprydningen i det her cirkus. Vi har otte indstillinger med, som vi håber at få opbakning til".

Han indleder sit indlæg således:

"Alle bornholmere ved det. Vores skrald er blevet et stort problem, og det skyldes altså ikke skraldemændene. Det skyldes dårligt forarbejde. Både af Bofa, dele af embedsværket, det gamle udvalg (hvor Leif Olsen var formand), og det nye udvalg, hvor jeg sidder som menigt medlem. Og selvfølgelig Lea Wermelin. Det er hendes skod-lovgivning, som er skyld i, at al balladen starter, men det grimme efterspil er helt og aldeles de lokale politikeres skyld".

René Danielsson mener, at de pejlemærker for affaldsøer – de såkaldte MiljØ'er – som Natur- og Miljøudvalget besluttede den 6. april 2021 næppe er verdens bedste idé.

– Sagen burde være endt i kommunalbestyrelsen og ikke på et lukket møde, forklarer han over for Tidende.

– Når man i dag læser den dagsorden, er det det vageste stykke papir nogensinde, hvor der er seks pejlemærker, hvoraf de fire omhandler byerne, og hvor det pludselig er alfa og omega med udfærdigelsen af affaldsøerne. Var det kommet op i en større kreds, var der kommet flere kritiske spørgsmål i forhold til, hvordan drifter vi det her? Så det er en af de ting, vi i DF ønsker at genbesøge og diskutere.

Det spørgsmål tages da også lige præcis op i den første af DF''s indstillinger, hvoraf man kan læse samtlige herunder.

Blandt andet er der også forslag om at se på prisstrukturen, for er det rimeligt, at folk, som selv skal aflevere deres skrald ved en affaldsø, betaler det samme, som dem, der får deres skrald afhentet?

– Taksterne har aldrig haft den helt store bevågenhed tidligere, men når der sker noget så revolutionerende som det her, synes vi faktisk, det er værd at tage den diskussion med. For til oktober ligger der en budgetaftale, som – uanset, hvilken det bliver – bliver andenbehandlet og vedtaget, forklarer politikeren.

– Derfor kan vi ikke lade være med at kigge på de strukturer, for ellers vedtager vi en takst, og den gælder så for næste år, og så får bornholmerne igen ikke, hvad de betaler for.

En bombe

Også hvordan man undgår risikoen for, at det pludselig er sosu-medarbejdere, der kommer til at slæbe rundt på ældre medborgeres skrald, ønsker DF diskuteret.

– Det skal ikke ske, siger René Danielsson.

– Hvis renovationsmedarbejderne ikke må bære på det skrald, så skal vores omsorgspersonale heller ikke. Det er kommunalbestyrelsen, der skal finde en løsning, og vi kan jo ikke ha', at Oda eller Erna eller Ernst på 83 eller 90 år drukner i skrald, fordi de ikke selv kan fragte det over til de her affaldsøer. Så vi skal finde en måde at løse det på, vi kan ikke bare lukke øjnene og sige, at det går nok væk i morgen. Siden pejlemærkerne blev vedtaget i foråret 2021, er de ikke blevet diskuteret, så springer der en bombe i januar om affaldshåndtering – og så daler interessen igen.

– Men det et jo stort, for hvis jeg ikke husker helt skævt, så taler vi alene i Rønne by om etableringen af 30 affaldsøer, og cirka 120 ud over øen i alt. Og det påvirker rigtig mange mennesker, slår DF'eren fast.

Så nu I simpelthen have ryddet op i den her skraldesag?

– Ja, lige præcis. Lige nu eksploderer det hele i én stor pærevælling, blandt andet på grund af de her MiljØ'er. Og vi skal have set på, om det tidligere udvalg – ja, undskyld mig – har været med til at skyde Bornholm i begge fødder ved at lave så dårlige pejlemærker.

DF indstiller til kommunalbestyrelsen

René Danielsson indstiller på vegne af Dansk Folkeparti følgende medlemsforslag på kommunalbestyrelsesmødet den 22. september:

• a) At kommunalbestyrelsen godkender at Natur, miljø og planudvalget får mulighed for at genbesøge de pejlemærker, som det daværende Natur- og miljøudvalg vedtog i forbindelse med udarbejdelsen af "miljøerne" således, at man kan se om de stemmer overens med den virkelighed, som er i det bornholmske byliv.

• b) At kommunalbestyrelsen godkender at Natur, miljø og planudvalget modtager en forklarende redegørelse, hvor Bofa fremlægger, hvorledes man har tænkt sig at få bragt de arbejdsmiljømæssige problemstillinger i orden i samarbejde med udfører på en måde, så der findes løsninger, som kommunalbestyrelsen kan godkende. Det skal være færdigt primo november.

• c) At kommunalbestyrelsen godkender at den videre proces godkendes politisk af fagudvalget således, at kommunalbestyrelsen som øverste myndighed hele tiden har indsigt i, hvordan problematikken omkring adgangsforhold hos bornholmske matrikelejere udarter sig.

• d) At Natur, miljø og planudvalget starter arbejdet med at få revideret affaldsregulativet således, at det bliver tilpasset den virkelighed, vi som samfund kigger ind i. Af hensyn til situationen omkring dagrenovation, sortering og håndtering, så fremrykkes arbejdet med regulativet således, at det kan være klart ikke senere end ultimo november.

• e) At kommunalbestyrelsen giver Natur, miljø og planudvalget lov til at undersøge, om der findes dispensationsmuligheder fra §21 i BEK 2512 af 10.12.2021

• f) Kommunalbestyrelsen beder Natur, miljø og planudvalget igangsætte revidering af affaldshåndteringsplanen jf. §14 i BEK 2512 af 10.12.2021.

• g) Kommunalbestyrelsen beder Natur, miljø og planudvalget diskutere prisstruktur for de borgere, som ikke længere kan få afhentet skrald jf. de i budget 2022 vedtagne takster.

• h) At kommunalbestyrelsen beder social- og sundhedsudvalget udarbejde retningslinjer for kommunens omsorgspersonale således, at vi sikrer at der ikke sker en opgaveglidning i perioden fra dags dato og frem til "miljøerne" står klar.

I øvrigt noteres det blandt andet også, at i forhold til at renovationsmedarbejdere hen over sensommeren har uddelt flere tusinde sedler, hvor bornholmske matrikelejere har fået korte frister til at udbedre adgangsforhold, mener Dansk Folkeparti, at den nuværende proces bør bringes til standsning og startes forfra.

Hvis der opleves arbejdsmiljømæssige problemer, så skal udfører kontakte udbyder, som skal starte den pågældende dialog med matrikelejer – og kan der ikke findes den fornødne løsning, så må Arbejdstilsynet dømme og give det evt. fornødne påbud, påpeger partiet.

 


Bofa-direktør: Vi beklager


Jens Hjul-Nielsen erkender over for TV 2, at det var en fejl med en 14-dages frist til husstandene.

– Hvis vi skal være helt ærlige, så har vi jo nok dummet os en lille smule.

Sådan sagde Jens Hjul-Nielsen, direktør i Bofa, søndag den 11. september i Nyhederne klokken 19.30 på TV 2/Bornholm.

Det gjorde han med reference til det brev, over 5.000 husstande i slutningen af august modtog om at bringe adgangsforholdene til deres affaldsspande i orden inden for 14 dage.

– Vi har været for kontante, det var ikke hensigten, vi ønsker naturligvis, at arbejdsmiljøet skal respekteres, men det har heller ikke været vores hensigt at skabe usikkerhed, fortsatte han.

90 procent af de berørte husstande har allerede bragt forholdene i orden, mens 10 procent har henvendt sig til Bofa med forskellige udfordringer, oplyste tv-stationen videre, mens Bofa-direktøren trak i land:

– Vi skulle ikke have givet en 14 dages frist, vi troede lidt naivt måske, at eftersom vi havde sendt et brev ud i maj, var de fleste opmærksomme på det, og da tog vi fejl, og det beklager vi, sagde han.

Bofa-direktøren slog fast, at skraldemændenes arbejdsmiljø skal respekteres, men det skal gøre på en måde, som borgerne kan se sig selv i, og endelig lød opfordringen til de berørte husstande:

– Hvis I kan, så sæt affaldet i skel, indtil vi har fundet løsninger, hvis I ikke kan, så må vi lige prøve at se på det. Der er rigtig mange, der har henvendt sig til os, nok cirka de 10 procent, og til dem siger vi også, at vi skal nok komme ud til jer alle sammen, og vi skal nok finde løsninger.

Sagde altså Jens Hjul-Nielsen i søndags til TV 2/Bornholm.