Markant nedgang i overskuddet: De gyldne coronaår er forbi

Markant nedgang i overskuddet: De gyldne coronaår er forbi
Overskuddet er faldet hos Bog og Idé i Nexø. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | NEXØ | ABONNENT | 13. MAR 2023 • 05:30
NYHED | NEXØ | ABONNENT
13. MAR 2023 • 05:30

Der er fortsat overskud på bundlinjen hos Bergman Bog og Ide Bornholm ApS, men det er mindre end året før.

Bergman Bog og Ide Bornholm i Nexø må se overskuddet falde i seneste regnskab, der viser et overskud på 28.394 kroner før skat.

Det står i kontrast til regnskabet året forinden, som var et rekordår med et overskud på 583.118 kroner.

– Det er de gyldne coronaår for boghandlen, der er forbi, lyder konklusionen Peter Bergman, der er direktør i Aktum, der driver Bog og Ide i Nexø.

– Vi er nu inde på et normalt leje. Det er årsagen, og det er over hele branchen. Der skete jo det under corona, at der var hjemmeundervisning og hjemsendelser, så folk skulle underholdes. De skulle have noget at læse i, nogle brætspil og undervisningsmaterialer. Alt det lagt sammen var gyldne tider i en verdensomspændende forfærdelig situation.

Og derfor kommer det ikke som nogen stor overraskelse for direktøren, at overskuddet er faldet.

– Når der kommer sådan et op-år, som er grundet nogle helt separate og specielle forhold, så må man også forvente, at det går ned igen.

Skal ikke gå ud over børnene

Men Peter Bergman havde alligevel ikke forventet, at overskuddet ville gå så meget ned, som det har gjort.

Regnskabet dækker perioden 1. oktober 2021 til 30. september 2022, og i den periode er coronapandemien blevet afløst af krig i Ukraine og inflation og stigende priser.

– Vores varer er jo ikke samfundsnødvendige, så hvis man skal skære ned et sted, så skærer man ned på bøger. Men man har ikke købt mindre legetøj. Det går frem, men bøger går tilbage, fortæller Peter Bergman.

Hvad tror du, det skyldes?

– Det skal ikke gå ud over børnene. Vi kan godt undvære en bog, men børnene skal ikke lide afsavn, siger direktøren og tilføjer, at det mønster også har afspejlet sig i sidste års julehandel.

– Det kører op og ned. Vi har også butikker på Sjælland, og det er nøjagtig det samme.

Trods nedgangen i overskuddet fortæller Peter Bergman, at det går fint i forretningen på Torvet i Nexø.

– Man tilpasser sig den nye situation. Vi håber på en super sommer med en masse glade og købelystne turister, og så er vi tilbage på sporet. Nexø er jo ikke en guldrandet forretning, men det kører fint.