Line og Kasper sælger legetøj til babyer i 42 lande

Line og Kasper sælger legetøj til babyer i 42 lande
Line Lilholm er medindehaver og designer af Natrubas produkter. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 12. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
12. JAN 2023 • 05:30

Med en flytning til nye lokaler i Ibsker er det anden gang siden 2019, at Line Lilholm og Kasper Møller Mikkelsens firma Natruba er vokset ud af deres lokaler. De arbejder begge i virksomheden på fuld tid, og de har tre deltidsansatte.

Det er silende regnvejr, og Tidendes udsendte vælger at blive siddende i bilen for skeptisk at iagtage den gamle lagerbygning, der ligger på den adresse, som Line Lilholm har stukket ud.

Bygningen skulle efter sigende huse en stor bornholmsk forretningssucces, og det er da også indehaveren selv, der åbner døren til den gamle bygning. Indenfor venter masser af papkasser i den småkolde hal, der har fået ny port siden overtagelsen i efteråret.

– Vi startede hjemme i kælderen i Aarsdale, og så har vi haft et lager på havnen, som vi er vokset ud af, og det er ikke helt ligetil at finde gode lagerbygninger i nærheden, fortæller Line Lilholm.

Hun har dog store planer med lagerbygningen i Ibsker. Lige nu er det et lejemål, men det er tanken, at bygningen skal købes og sættes i stand.

– Vi startede med porten, og så er der en masse andre ting, vi gerne vil have lavet. Døre og vinduer, der skal skiftes og vi vil gerne lave et kontor inde ved siden af, så det hele er samlet, fortæller hun.

I alt er der omkring 400 kvadratmeter i bygningen, og det er tanken, at de alle skal i brug i virksomheden Natruba, der er vokset hvert år siden de lagde det første opslag på Instagram for snart tre år siden.

En svanefamilie svømmede forbi

Men vi skal i virkeligheden tilbage til 2016, da Line Lilholm og Kasper Møller Mikkelsen havde fået deres første barn, datteren Alberte.

– Hun kom i den alder, hvor hun puttede alting i munden, og vi synes faktisk, at det var ret svært at finde noget legetøj til hende, som var lavet af naturlige materialer. Jo, så var der selvfølgelig træ, men det er meget hårdt at bide i, forklarer Line Lilholm.

Resultatet af utallige google-søgninger landede på legetøj af naturgummi, men parret kunne kun finde en enkelt producent, og legetøjet var svært at opdrive i Danmark. De fandt sig selv siddende ved vandet en dag, hvor de drømte om, at de måske kunne slå to fluer med et smæk ved at dække deres eget behov, og udnytte hullet i markedet til at starte deres egen virksomhed.

– Mens vi sad og talte, så kom en svanefamilie svømmende forbi, og så blomstrede denne her ide om, at man kunne lave en svane i naturgummi.

Hun rækker to papæsker frem - i den ene er der en svane af naturgummi til at tage med i badekarret i stedet for den klassiske gule badeand, og i den anden æske en bidering formet som en hvid svane. De to var de første modeller, der ramte markedet, da virksomheden for alvor blev søsat med nationalfuglen i naturgummi i foråret 2019.

Kræver mange test

I mellemtiden nåede søgningerne et hidtil uset niveau i kampen for at få de gode ideer til at tage form og blive til ægte, naturligt legetøj.

– Efter rigtig mange lange aftener på Google, fandt vi en leverandør i Sri Lanka, der kunne hjælpe os med at producere det her, fortæller Line Lilholm.

– Vi ville gerne give vores barn noget, der var sikkert og så naturligt som muligt, så man ikke skulle bekymre sig, når man giver sit barn noget at tygge i. Og det var ekstremt svært at finde en leverandør, der var med på de samme præmisser.

Parret var nogenlunde låst fast på naturgummi som det mest naturlige materiale.

Det er Line Lilholm selv, der tegner skitserne, som bliver sendt videre til en anden, som tegner det op til perspektivtegninger, der kan skulptureres en lermodel af.

Lermodellen skal godkendes, inden der bliver lavet en prototype i naturgummi, som de får tilsendt og skal tage stilling til.

– Der er også virkelig mange test, fordi vi har besluttet, at vi gerne vil have at legetøjet skal være godkendt til børn helt ned til nul måneder hele kloden rundt. Og det kræver virkelig mange test, at blive godkendt til det. Det handler om kemikalier, kvælningsrisiko og alt sådan noget, forklarer hun.

Efter noget, der føltes som utrolig lang tid var alt klar, og parret havde bestilt omkring 1000 svaner hjem, foruden æsker og små booklets, der skulle pakkes sammen med.

– Det har også taget virkelig lang tid at udvikle æsken og hele vores udtryk, fordi vi gerne ville være sikre på, at det var helt rigtigt, inden vi satte noget i produktion.

Elefanten blev forsinket

Virksomheden blev startet op som en enkeltmandsvirksomhed, og det var Line Lilholm, der var den, mens hendes mand fik et fuldtidsjob efter endt barsel.

Derfor var det også hende, der skulle lave de første opslag for at brande det spritnye produkt.

Og på trods af en uddannelse indenfor kommunikation og branding, så var det med en vis bæven, at de første par opslag blev delt med masser af hashtags.

– Vi havde aftalt, at nu ville vi lige bruge det første år på at finde fodfæste på det danske marked og få det op at køre herhjemme, og så kunne vi se, om det kunne lade sig gøre at sælge til andre lande derefter, fortæller hun.

Men efter bare et par dage lå der henvendelser fra både Frankrig, Holland, Sverige og Polen, som viste interesse for at forhandle produkterne. Og så besluttede de at løbe efter den bold i stedet for at følge den oprindelige plan.

– Vi havde bestilt svanerne og en elefant hjem, som vi ville starte med, men elefanten blev forsinket, så vi startede bare ud med de to svaner først. De var heldigvis efterspurgt, og så passede det lige med, at vi kunne køre videre med elefanterne, da de kom tre måneder senere. De solgte heldigvis også rigtig godt, husker hun.

Pakkeri på Bornholm

Derefter satte de fire nye designs i søen, og siden er det gået slag i slag. Legetøjet ankommer i store plastikposer, hvorefter de bliver pakket i lokalerne tæt på deres hjem.

– Vi har valgt, at der skal pakkes på Bornholm, fordi vi godt kunne tænke os at skabe arbejdspladser her. Vi kunne godt få det pakket hos vores leverandør, og det havde været nemt, men vi har også en anden kvalitetskontrol her, fordi vi står med hvert enkelt produkt i hånden. Det har gjort, at vi har ekstremt få reklamationer, og det kommer både os, vores forhandlere og distributører til gode, fortæller Line Lilholm, som har en drøm om, at det en dag kommer til at buzze af pakkeenergi i Ibsker hver dag.

Inden corona nåede de to at have så travlt, at der skulle pakkes mange ordrer hver dag, som blev sendt afsted.

Legetøjet blev til at starte med pakket i silkepapir og lagt i en æske sammen i kælderen på parrets adresse, senere i et mindre pakkelokale tættere på lageret.

– I starten var det os selv, der pakkede dem alle, og så pakkede vi til de ordrer, vi fik. Men så begyndte vi senere at holde pakkeweekender, hvor venner og familie kom og hjalp med at pakke, så vi kunne følge med, fortæller hun.

På det tidspunkt havde parret to små børn, og hvis de også skulle have mindst en af deres forældre at se, så krævede det samarbejde at skiftes til at have styr på henholdsvis pakkeriet i kælderen og på familielivet på stueetagen.

– Der priser man sig jo lykkelig for at have familie og venner, der bare stepper op.

I alle verdenshjørner

Hvert år har parret sendt mellem 20.000 og 50.000 stykker legetøj i naturgummi ud.

Hvor de det første år vækstede eksplosivt, så lagde først corona og siden inflationen lidt låg på. Virksomheden har dog stadig vækstet hvert år.

– Det er vi vildt taknemmelige for, men man kan ikke lade være med at tænke på, hvad det mon kunne have været, hvis der ikke havde været en pandemi, der havde raseret det hele, fortæller hun.

Hun er dog bevidst om, at de kun var fem måneder fra at få en meget hård start, hvor de måske ikke havde overlevet.

– Vi var heldige, at vi nåede at etablere os nok til at få lov til at holde ud igennem pandemien, tænker jeg.

I dag sender Natruba legetøj til det meste af Europa, til Australien, USA, Canada, Chile, Sydkorea og Japan – så de er repræsenteret i stort set alle verdenshjørner.

– Men gennem corona og inflation, energikrise og krig, så bliver man mere fokuseret på, at vi bare skal igennem og det, at vi stadig er her, det er fedt, forklarer hun.

– Og så er vi nok også gode til at holde fødderne plantet i jorden.

Hun kan huske, at det var en stor ting, at forhandlere og distributører fra andre lande henvendte sig og mente, at deres produkt kunne noget i andre lande også. Selvom hun indrømmer, at de måske ikke har været helt gode nok til at fejre succeserne.

Der bliver i hvert fald ikke åbnet en flaske champagne, hver gang en ny stor samarbejdspartner viser sig. Måske det har noget at gøre med, at de fire også har et familieliv, der skal hænge sammen, gætter hun.

Nej tak til Løvens Hule

Ligesom hos mange andre iværksættere har tanken om at medvirke i DR-programmet Løvens Hule da også spøgt hos iværksætterne i Aarsdale.

– De henvendte sig faktisk til os i både 2019 og igen i 2020 for at høre, om vi ville være med. Men første år var vi selv glade for at have solgt for 250.000 kroner, men vi havde ikke lyst til at være skydeskive på TV, for vi var sikre på, at de ville sige, at vi lige skulle arbejde mere med det selv først, forklarer Line Lilholm.

– Og i 2020 var vi faktisk der, hvor vi syntes, at vi havde fint styr på det selv.

De to har aldrig følt et stort behov for at fortælle vidt og bredt om det, de har gang i. Deres venner og familie ved, hvad de laver, og det har aldrig faldet dem naturligt at gå rundt og råbe højt om den succes, de har oplevet med Natruba.

– Det er jo lidt vores tredje barn, som vi selvfølgelig gerne viser frem, og som vi er stolte af, men som vi også beskytter. Jeg har respekt for dem, der bare buldrer afsted og viser hvad de har gang i, men det er bare ikke så meget mig. Det lader jeg gerne andre om.

– Måske kommer det en dag, når vi har sat det hele flot i stand her, og det myldrer med liv, for vi er stolte af de ting, vi gør. At vi har skabt - ikke tre fuldtidsstillinger, men en skånejobber, en pensionist og et deltidsjob. Og så selvfølgelig os selv, fortæller hun.

Hun tror, at en af de store grunde til, at det går godt med virksomheden er, at hun og partneren i både business og privatliv, Kasper Møller Mikkelsen, tænker meget ens og arbejder godt sammen.

– Virksomheden er en del af vores hverdagsrutiner på samme måde som at børste tænder på børnene. Nogle gange skal vi også bare huske os selv på, at man godt må slippe det og bare se en film, for det hele kører hele tiden i mit baghoved.

– Jeg synes jo ikke, det fylder for mig, men Kasper er god til at huske mig på, at nu skal vi bare slappe af.

Mange bump på vejen

Parrets to børn Alberte og Bertram, der nu er henholdsvis seks og fire år, er ofte med på lageret og hjælper med at pakke ordrer, skrive på kasser og tegner med, når de nye modeller bliver til.

– Alberte er helt elektrisk, når der kommer nye produkter hjem, og det giver energi, at man ved, at man måske planter lidt kreativitet eller iværksætterånd i sine børn også, forklarer Line Lilholm.

Selvom der på en træt dag kan være brok, som hos alle andre familier, så oplever hun, at der otte ud af 10 gange er god stemning og glade børn, der gerne vil med og hjælpe til i virksomheden.

Siden firmaets opstart har der været mange bump på vejen, og parret skulle allerede efter et halvt år finde ud af, om de ville skifte leverandør, så der kunne fremstilles større ordrer - eller om de ville beholde leverandøren i Sri Lanka og satse på virksomheden som en hobby.

– Da vi skiftede kunne vi pludselig tage ordrer hjem på 25.000 varer ad gangen i stedet for 3000-5000. Men det var et kæmpe, tvivlssættende bump på vejen. Det var svært at skulle tage stilling til så hurtigt i processen.

Det betød, at parret på nogle parametre skulle starte forfra, og så skulle de enten kassere eller sætte klistermærker på al den fortrykte emballage, hvor der stod, at legetøjet var produceret i Sri Lanka.

De valgte at sætte klistermærker på hver enkelt kasse, for nu bliver det i stedet lavet i Kina. Beslutningen var et stort bump på vejen for de to iværksættere, der oprindeligt ikke havde høje tanker om ting, der er produceret i Kina.

– Vi har benyttet os af en tredjepart for at sikre, at både kvalitet og arbejdsvilkår er ordentlige, og det er faktisk blevet meget bedre, siden vi flyttede produktionen, fortæller Line Lilholm, som har daglig kontakt med produktionen.

Gennem modgangen har de to mærket, hvor meget de virkelig har haft lyst til at skabe deres eget og lykkes med det..

– Der har været mange bump på vejen og meget selvlæring, men vi har et drive til at skabe noget selv, der har taget os videre, mener Line Lilholm, som siden sommeren 2022 har haft selskab af Kasper Møller Mikkelsen på fuld tid.

De drømmer om at fremtiden byder på renoverede lokaler og om at gøre det til en god bornholmsk virksomhed med flere arbejdspladser.

– Og tænker vi helt langt ud, så drømmer vi selvfølgelig også om at udvide, for det her burde ikke være plads nok. Men i første omgang handler det om at udvikle videre, for det er det, vi synes er sjovt.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT