Le Port-parrets fremtidsplaner er stadig i Vang

Le Port-parrets fremtidsplaner er stadig i Vang
Gabriela Jantzen kan snart takke af for sin næstsidste sæson på Le Port. Restauranten lukker 26. oktober og genåbner til påske. Foto: Katrine Westh Sørensen
NYHED | ABONNENT | 19. SEP 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
19. SEP 2024 • 05:30

Gabriela og Kim Jantzen stopper i 2025 som restauratører på gourmetrestauranten Le Port. Det er der flere grunde til, fortæller Gabriela i et åbenhjertigt interview.

Jantzen-familien har truffet en beslutning, som får betydning for Vang og for alle de gæster, der vil savne Le Port, restauranten med den store terrasse og den fabelagtige udsigt.

Jette Jantzen, som driver Café Misty på havnen, har siden 2012 forpagtet Restaurant Le Port ud til sin søn og svigerdatter, Kim og Gabriela Jantzen.

Men næste år er det slut. Le Port lukker, Jette Jantzen går på pension og omdanner efter planen Le Port til privatbolig, mens Kim og Gabriela overtager Café Misty.

Beslutningen blev truffet i 2022, da Kim Jantzen fik en diskusprolaps og blev opereret. Det er ham, der regerer i køkkenet, mens Gabriela regerer i gourmetrestauranten i Vang.

Le Port har gennem årene sat mere fokus på økologi og bæredygtighed, gæsterne har kvitteret med ros og loyalitet og flere er kommet til. At drive restaurant på det niveau i sæsonen er mere end et fuldtidsarbejde, og det slider på kroppen og på kræfterne, fortæller Gabriela. Efter operationen blev parret enige om at sige farvel til Le Port.



Terrassen på Le Port har dannet rammer til et utal af fester, koncerter og parmiddage i årenes løb. Foto: Katrine Westh Sørensen

 

Nyt koncept på vej

Lørdag slap nyheden om lukningsplanerne ud, og i dag er Gabriela Jantzen klar til at fortælle om fremtiden på havnen. Café Misty skal sættes i stand og have et nyt navn. Der skal laves toiletter til gæsterne.

Derudover er der ikke så meget at fortælle endnu.

– Vi har selvfølgelig gjort os nogle løse tanker, men det skal falde lidt mere på plads, før vi fortæller mere. Men det bliver i hvert fald frokostrestaurant fra klokken 11-17. Ved sjældne lejligheder åbner vi om aftenen også, eksempelvis til Folkemødet. Konceptet laver vi hen ad vejen. Vi har jo også Le Port, og det der den, det drejer sig om, indtil vi ikke har den mere, siger Gabriela Jantzen.

Hvad har I fået af reaktioner siden nyheden slap ud?

– Det spurgte min svigermor også om, er I blevet kimet ned? Men der er ikke rigtig nogen, der kender mit privatnummer, og restaurantens telefon bliver ikke viderestillet. Vi har også luftet det for mange af vores stamkunder.

Det er jeres trettende sæson på Le Port – hvordan har stedet udviklet sig?

– Forretningen har udviklet sig sådan, at vi har fået mere og mere travlt. Derudover er folk blevet mere bevidste om, hvad de gerne vil have. Vi har gjort meget for at gå den bæredygtige, økologiske vej. Samtidig er det blevet sværere at få kvalificeret personale. Så det er et mismatch.



Le Ports velkendte facade i Vang er snart fortid. Foto: Katrine Westh Sørensen

 

Ingen husker Algarve i Allinge

Gabriela Jantzen har ingen idé om, hvordan man knækker koden i forhold til at skaffe arbejdskraft på Bornholm.

– Det ville være fint, hvis jeg kunne løse det. Men det skal jeg ikke gøre mig klog på, jeg er restauratør. De mangler også arbejdskraft i København og alle andre steder.

– Vi har haft faglærte og vi har også haft elever. Men vi lukker mere end vi har gjort før, så vi kan ikke have elever mere. Vi lukker den 26. oktober og åbner igen til påske. Før 2022 åbnede vi i december og lukkede efter vi havde haft nytår ud af huset. Det er vi stoppet med, og det kan faktisk ikke rigtig ses på bundlinjen, fordi vi satte så mange penge til. Der er intet at komme efter om vinteren, det er rent tilsæt. Og jeg vil ikke bruge mit liv på at skaffe mere arbejdskraft på Bornholm, jeg er 62, jeg synes, jeg har gjort det jeg skulle. Men jeg vil gerne være med til at lave noget sjovt og spændende nede på Vang havn.

Hvordan er det at gå på arbejde og vide, at næste år er sidste år?

– Det er både vemodigt og glædeligt. Jeg glæder mig til at starte en frokostrestaurant og prøve noget nyt. Jeg kan godt lide at starte noget nyt. Der er da mange ting, vi har haft og har her på Le Port, som jeg vil savne. Men jeg satser på, at vores gode stamgæster vil komme med ned og spise frokost nede på havnen.

Vil det ikke blive et savn for gæsterne, når Le Port ikke er der mere?

– Det tror jeg ikke. Tænk på, hvor mange ting, der er forsvundet. Så går der et stykke tid, så har man glemt det har været der. Jeg er udlært på Egoisten i København, alle syntes det var forfærdeligt, da de lukkede, men i dag kan ingen huske Egoisten. Det samme med Inge Munch på Algarve. Hende og Jette var dem, der havde helårsåbent altid. Hun lukkede for ti år siden – hvor mange tænker på Algarve i Allinge nu? Du ved måske ikke engang, den har eksisteret. Hun havde åbent altid, alle bornholmerne kom og hentede plankebøffer ud af huset, alle syntes, det var forfærdeligt, at Algarve lukkede og skulle blive til noget andet. Nu er der næsten ingen, der kan huske det har eksisteret.

Sådan vil det også være med Le Port. Alting har en tid, siger Gabriela Jantzen.

– Selvfølgelig vil folk synes, det er et tab, og det er da også ærgerligt for beboerne, at der ikke ligger en rigtig restaurant i Vang. Men så kommer der en frokostrestaurant, og der er også Café Solvang, som er åben om aftenen.



Den hyggelige restaurant skal efter planen omdannes til privatbolig. Foto: Katrine Westh Sørensen

 

Man bliver mere sårbar

Det var Jette Jantzen, der sammen med sin daværende mand, Steff Mortensen, lagde grundstenen til Le Port i 1976, og hun ejer stadig bygningerne. Den 77-årige restauratør udtalte forleden, at hun vil omdanne Le Port til privatbolig, fordi hun selv bor i nabohuset og ikke kan overskue tanken om at få en ny, larmende nabo.

Tror du ikke, hvis der kommer en meget sympatisk person med en masse penge, at de kan overtale Jette til at forpagte Le Port ud? Hvis de lover, at det bliver en meget stille restaurant?

– Det kan jeg simpelthen ikke sige, for det er hende, der ejer bygningerne, og jeg ved ikke hvad hun vil. Det har jeg intet begreb om. Selv om hun har været min svigermor i 22 år, så kender jeg ikke hendes inderste tanker, siger Gabriela Jantzen.

Om et år er det slut på Le Port. Gabriella er 62 år, Kim 56. Parret drosler ned, og glæder sig til livet som frokostrestauratører.

– Jeg satser på ti år dernede, så vi må vi se, hvad fremtiden bringer. Det er hårdt for Kim at stå op og lave mad 12 timer om dagen. Man bliver mere sårbar, i takt med at man bliver ældre. Jeg vil gerne have lov til, også om sommeren, at tage til koncert med min mand og se mine venner. De er allesammen oppe i alderen, flere er faldet fra.

– Man skal lige tænke på, at man ikke lever evigt, og hvad er det vigtige i livet? For mange selvstændige er deres forretning livet, det er det ikke for mig. Jeg elsker mit arbejde, men jeg elsker også alt det andet. Det vigtige for mig er at være sammen med dem, som jeg holder af, det er ikke at arbejde til jeg falder om, for så kan jeg fortælle alle, at jeg har arbejdet så og så hårdt. Jeg vil gerne have hele livet med og have det hyggeligt også.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT