Kontrastfyldt år: Har aldrig fået så meget for mælken

Kontrastfyldt år: Har aldrig fået så meget for mælken
Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 15. MAR 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
15. MAR 2023 • 05:30

23 andelshavere får historisk efterbetaling fra Bornholms Andelsmejeri.

– Jeg tror, at 2022 bliver et rimeligt fornuftigt år for andelshaverne, selv om hver enkelt bedrift selvfølgelig har forskellige forudsætninger.

Det siger Kim Larsen, formand for Bornholms Andelsmejeris bestyrelse, efter at mejeriet på generalforsamlingen præsenterede et resultat på 21,3 millioner kroner. Det førte til en efterbetaling til andelshaverne på 36 øre pr. indvejet kg mælk i 2022. En imponerende efterbetaling, kalder mejeriet det selv i en pressemeddelelse.

Kim Larsen kan da heller ikke erindre at have fået en højere efterbetaling i sine mange år som mælkeproducent.

– Jeg tror aldrig, at vi har fået så meget for mælken, som vi fik i 2022, siger formanden.

Kan være stolte

– Vi som mælkeproducenter kan være rigtig stolte over vores arbejde ude på gårdene, og mejeriets forarbejdning af den bornholmske mælk i 2022, siger Kim Larsen.

2022 har på mange måder været et udfordrende år med stigende udgifter og en stor usikkerhed for andelshaverne. Derfor bringer efterbetalingen ifølge Kim Larsen også glæde hos andelshaverne og er medvirkende til, at frygten for et dårligt år blev gjort til skamme.

– Med krigen i Ukraine steg også inflationen voldsomt og nåede et niveau, som ikke har været højere siden 1985. Den høje inflation har påvirket andelshaverne massivt med store udgiftsstigninger på alle indkøb, som energi, gødning, dieselolie og dyrefoder, siger Kim Larsen.

23 andelshavere har leveret mælk til mejeriet i 2022. Det er én færre end året før. Færre andelshavere er en tendens, som mejeriet har set i mange år, og Kim Larsen venter et yderligere fald allerede i det kommende år. Men på trods af nedgangen i antal andelshavere har mængden af indvejet mælk fortsat været stigende i 2022.

Et kontrastfyldt år

Mejeriet eksporterede i 2022 en stor del af sine produkter til udlandet, og over 80 procent af omsætningen er relateret til eksport. I første halvår af 2022 oplevede mejeriet stor global efterspørgsel på sine produkter og de havde svært ved at følge med efterspørgslen. Senere på året blev det omvendt.

– Regnskabsåret 2022 har på mange måder været kontrastfyldt. I begyndelsen af året sloges vi med stor efterspørgsel og problemer med at følge med, til et fjerde kvartal med fyldte lagere og et meget mere afventende marked, siger direktør Per Olesen i pressemeddelelsen.

På trods af at afslutningen på 2022 har vist en nedgang i salget vækker årets resultat alligevel stor glæde på mejeriet.

– Årets resultat og efterbetaling er med til at hjælpe vores andelshavere med at få deres hverdag til hænge bedre sammen, siger Per Olesen.

De bornholmske mælkebønder får i øjeblikket en acontopris på 3,24 kroner for et kg mælk, men mejeriets formand er lidt bekymret for 2023:

– Det er et spørgsmål om, hvor længe vi kan holde prisen, for folk køber ikke de højtforædlede produkter i øjeblikket, siger Kim Larsen om situationen.

Ny i mejeribestyrelsen

Jens-Axel Hjorth-Larsen er ny i bestyrelsen for Bornholms Andelsmejeri.

Han blev valgt som afløser for Ulla Ipsen, der ikke genopstillede, da mejeriet mandag holdt generalforsamling i Aakirkebyhallerne.