Kommunen: Vi skal have udlændinge til at reklamere for Bornholm

Kommunen: Vi skal have udlændinge til at reklamere for Bornholm
Der mangler arbejdskraft i både den private og den offentlige sektor. Foto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 3. MAJ 2022 • 10:30
NYHED | ABONNENT
3. MAJ 2022 • 10:30

Udlændinge skal lokkes hertil med pakkeløsninger og gode anbefalinger. Det var erkendelsen efter mandagens fyraftensmøde om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft.

Der kom gode ting ud af mandagens fyraftensmøde om rekruttering af internationale medarbejdere.

Mødet blev arrangeret af kommunen med deltagelse af eksterne oplægsholdere, interesseorganisationer og 20 bornholmske virksomheder, og omdrejningspunktet var alvorligt: Der mangler arbejdskraft på Bornholm. Det gælder både ældreplejen, hospitalet, mejeriet og sommerens sæsonarbejdere. Men det gælder også selvstændige erhvervsdrivende, der er i gang hele året.

– Vi hørte nogen sige, at hvis de ikke fik ansat nogle flere medarbejdere måtte de sige nej til opgaver, siger medarrangør Dorthe Borchmann, der startede som såkaldt Newcomer guide hos kommunen den 1. april.

Køber huse til de ansatte

Allan Westh, centerleder i Center for Job, Uddannelse og Rekruttering, anslår, at der i dag er cirka 1.500 udlændinge på det bornholmske arbejdsmarked. Det tal skal op, for der mangler hænder overalt, især i restaurantionsbranchen, landbruget og ældreplejen. Udover hospitalet og en række selvstændige, var lige netop disse brancher godt repræsenteret på fyraftensmødet, der blev holdt på Landemærket i Rønne.

Efter mødet stod det helt klart, at det, der afskrækker udlændinge, der overvejer at tage springet til Bornholm, er manglen på boliger:

- Vi skal helst derhen, hvor vi kan tilbyde en pakkeløsning, der hedder job, bolig og kort arbejdsuge. Hvis man for eksempel vil tiltrække arbejdskraft fra Sverige, er det oplagt at tilbyde en arbejdsuge på fire dage, så man kan tage nogle lidt længere vagter og så komme en dag tidligere hjem, siger Allan Westh.

Dorthe Borchmann fortæller at flere af de deltagende på fyraftensmødet som allerede har erfaring med at hente arbejdskraft i udlandet, har gjort hvad de kunne for at løse problemet selv.

– De har simpelthen opkøbt huse, som deres ansatte kan bo i, siger hun.

Vi skal have et ambassadørnetværk

Et andet resultat af fyraftensmødet var et konkret tiltag, som Dorthe Borchmann vil kaste sig over allerede i næste uge.

- Vi vil oprette et ambassørnetværk af de udlændinge, der har været her i lang tid, med henblik på at få dem til at reklamere for Bornholm og måske lokke nogen fra deres netværk herop, som de kan stå inde for, siger hun.

Dorthe Borchmann og Allan Westh er begge tilfredse med udkommet af mandagens fyraftensmøde, men slår samtidig fast, at dagens dialog kun er begyndelsen.

– Det var en god start, men det er et langt sejt træk, siger Dorthe Borchmann og Allan Westh understreger, at udenlandsk arbejdskraft alene næppe vil få antallet af ubesatte stillinger i nul.

– Jeg tror ikke, at udenlandsk arbejdskraft kommer til at redde Bornholm, jeg tror faktisk at problemet bliver endnu større i de kommende år. De årgange, der forlader arbejdsmarkedet i disse år tæller 600 personer, mens de unge årgange, der kommer ind, tæller 400. Så vi skal fortsat arbejde på at få flere tilflyttere herover og så skal vi forsøge at få de unge bornholmere til at blive herovre og tage en uddannelse her, i stedet for at rejse over, siger Allan Westh.