Kim Christiansen kan ikke vente på Byg: Ja, vi bygger uden tilladelse

Kim Christiansen kan ikke vente på Byg: Ja, vi bygger uden tilladelse
Kim Christiansen har svært ved at tro på, at byggesagsbehandlingen har taget raketfart. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 20. JAN 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. JAN 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef

Kommunen mener, at det går langt bedre med byggesagsbehandlingen. Nordbornholms Byggeforretning er af en ganske anden opfattelse. Der er dog forbedring, mener HJB i Rønne.


Kommunens byggesagsbehandling tager tigerspring. Sådan lød det torsdag i Tidende, hvor lederen af Byg, Jacob Sten Jensen, kunne fortælle, at Bornholm for tiden har Danmarks næstmest produktive afdeling i forhold til byggesager.

Men det er bestemt ikke noget, som håndværkerne mærker noget til. Det siger bygmester Kim Christiansen fra Nordbornholms Byggeforretning.

– Den har jeg svært ved at tro på, siger han som umiddelbar reaktion på historien om, at kommunen byggesagsbehandler "i raketfart".

– Vi kan ikke engang komme i kontakt med dem. De tager ikke telefonen, når vi ringer.

Han giver derfor på stående fod ikke meget for historien fra Byg.

– Vi har hørt det rigtig, rigtig mange gange, at "nu kører det, og nu arbejder vi os gennem bunkerne", men så går der lidt tid, og så er vi tilbage ved det, som vi kender. Og lige nu mærker vi i hvert fald ingen forandringer, siger Kim Christiansen.

Selv om han ikke er meget for lovløse tilstande, så bliver han som bygmester nogle gange nødt til at tage alternative midler i brug.

– Ja, vi bygger nogle gange uden byggetilladelse. Det må jeg indrømme, siger Kim Christiansen.

Der er ikke tale om sommerhuse eller andre større byggeopgaver, påpeger han, men mindre til- og ombygninger har han været nødt til at sætte i gang for kunder for at holde forretningen i gang.

Flemming Nielsen: Har ventet halvandet år

Tømrermester Flemming Nielsen fra Østermarie er helt på linje med Kim Christiansen, når det handler om synet på byggesagsbehandlingens påståede raketfart.

– Jeg kan ikke mærke nogen forskel, siger han.

– Lige nu har jeg en kvist i Gudhjem og en altan i en baggård i Rønne, som jeg har ventet på tilladelse til i halvandet år. Og jeg venter stadig, siger Flemming Nielsen.

– Så jeg stiller mig meget tvivlende over for, at det pludselig skulle gå meget hurtigere.

HJB: Det er blevet bedre

Hos HJB Byggeforretning i Rønne kan man lidt bedre mærke forbedringerne hos Byg. At byggesagsbehandlingen skulle gå hurtigere, genkender direktør og indehaver Claus Stamer "i større omfang end før".

– Der er en forbedring, men det er lidt forskelligt fra sagsgruppe til sagsgruppe, siger han.

– Småhuse, garager og sådan noget går rigtig hurtigt. Men bevaring er stadig ikke med raketfart – alle de steder, hvor der er bevarende lokalplan, siger Claus Stamer.

– Det, de skal have ros for, det er, at de er meget bedre til at kommunikere med os og vende tilbage. I det hele taget svare. Der er sket et mirakel, men det er også noget, vi har efterlyst i de seneste tre-fire år, at man i det hele taget kan få lov til at snakke med dem.

Der er stadig lang vej, før håndværkerne bliver tilfredse med Byg.

– Men det er en klar forbedring, konstaterer Claus Stamer.

Et godt råd fra nordlandet

Direktør Kim Christiansen fra Nordbornholms Byggeforretning har et råd til kommunen: Ansæt en screener, som hurtigt skaber et overblik over en byggeansøgning og sender den tilbage til ansøgeren, hvis der mangler noget.

– Som det er nu, kan du risikere at vente et halvt år, før du hører, at der lige er noget, du har gjort forkert. Og så starter du forfra. Få nu styr på processen og ansæt én, der kan hjælpe med det første arbejde og sørge for, at de nemme sager kommer i én bunke og bliver ekspederet hurtigt, og de andre kommer i en anden bunke, siger Kim Christiansen.

Det har ikke været muligt at få en opfølgende kommentar fra Jacob Sten Jensen i Byg.