Keldor på pension: Vi har ikke haft to ugers sommerferie i træk siden 1996

Keldor på pension: Vi har ikke haft to ugers sommerferie i træk siden 1996
Keldor Sørensen er ved at sælge ud af hele varelageret, for når måneden slutter, så lukker han butikken og går på pension. Foto: Berit Hvassum
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 7. AUG 2022 • 05:30

I snart 100 år har familien Sørensen drevet skobutik i Rønne. Men når august bliver til september, bliver den sidste skohandler Sørensen til pensionist. Og så skal der holdes ferie.

Det går stærkt med at sælge sko hos Keldor i Rønne. Og der skal da også nogle par ud over rampen, for om lidt over tre uger er det slut, og så skal varelageret være bragt ned på et minimum.

– Vi har lavet den aftale med de nye ejere, at vi forsøger at sælge så meget ud af lageret som muligt, og så vil de overtage resten til en favorabel pris, fortæller 63-årige Keldor Sørensen, der med over 44 år i branchen om lidt siger farvel.

Og det går da også rigtig godt med at få kunder i butikken i disse dage, hvor alle varer på hylderne er sat ned.

– I disse tider, hvor mange har svært ved at få pengene til at slå til, så benytter man sig af tilbud og nedsatte priser, mener skohandleren.

Og det er de bedste varer af gode solide mærker, der først ryger af hylderne, siger han.

– Vores kunder ved præcis, hvad de vil have, og det er da sådan, at de kommer og køber de gode ting først, og sådan skal det også være.

Skoforretningen i Torvegade lukker med udgangen af måneden, men i september åbner den på ny, med nyt navn og nye ejere. Foto: Anders Liljeroth

 

Turisterne er meget vigtige

Butikken i Torvegade har absolut sidste åbningsdag den 31. august, hvorefter lokalerne bliver overtaget af Stig og Anita Bech, der driver skobutik i Nexø. Og Keldor Sørensen synes, det er lidt vemodigt at lukke butikken.

– Det er et ømt punkt hos mig, og det er lidt vemodigt at tænke på, at familien Sørensen har solgt sko her i næsten 100 år. Men jeg er glad for, at jeg skal på pension, siger Keldor Sørensen, der selv overtog butikken efter sin far.

Og der er ikke en søn, der kan overtage, ligesom du selv overtog efter din far?

– Vi har en søn, men det er ikke lige ham at blive skohandler. Og det er altså heller ikke nemt at drive en butik i dag. Man skal selv være personalechef, indkøbschef, salgschef og alt muligt andet, så det er hårdt.

Den snart pensionerede skohandler kan se tilbage på mange år, hvor der har været store ændringer i kundernes købevaner. Det skyldes både, at der er kommet nethandel til, men også, at mange mennesker har fået flere penge mellem hænderne, mener han. Og så har turisterne meget stor indflydelse.

– Vi kunne ikke have drevet to så store butikker på helårsbasis, hvis ikke vi havde haft turisterne. Og går man år tilbage, så var december den største handelsmåned. Det var julegaverne, der blev købt der. Nu er december nede på en fjerde- eller femteplads. For juli er helt klart bedst, derefter kommer august, så juni og derefter, alt efter vejret, maj eller september.

Hvorfor er det blevet sådan?

– Før i tiden, hvor pengene var knappe, så ønskede man sig måske et par støvler til jul, og fik man dem ikke, så gik man på udsalg og købte dem. Så julesalget var meget stort. Og jeg kan se på min fars regnskabsbøger tilbage fra krigens tid, at det har været sådan alle årene. Nu er det mere sådan, at man køber tingene, når man skal bruge dem, og det gør man altså også, når man er turist og på ferie på Bornholm.

Det er en kedelig udvikling

Keldor Sørensen har ud over butikken i Torvegade også drevet skobutik i Store Torvegade, og når den forretning lukker, håber han, at der kommer en ny lejer, der vil skabe noget godt for byen. Han går nemlig meget op i, at der er liv i byen, både i Rønne, men også i alle de øvrige byer på Bornholm.

– Jeg har noget på bedding i Store Torvegade. Så det ser lige nu fornufigt ud. Vi vil jo helst ikke have tomme lokaler i byen. For selvom jeg ikke skal drive forretning mere, så ligger det i blodet, at jeg gerne vil have en by, der fungerer.

Den erfarne erhvervsdrivende synes ikke så godt om den udvikling, han ser på Bornholm, når det gælder store forretninger.

– Jeg ved godt det er lidt politisk, men det generer mig meget, at man tillader, at der bygges store butikscentre udenfor byen, for eksempel et Biltema på over 6.000 kvadratmeter. Og man bruger som undskyldning, at det skaber arbejdspladser. Og selvfølgelig skal der til sådan en stor enhed ansættes en del medarbejdere, men så forsvinder der bare dobbelt så mange fra de små butikker. Jeg tror, der samlet set bliver færre ansatte i branchen, når man laver så store enheder. Og så forsvinder det fine netværk af forretninger til sidst, mener Keldor Sørensen.

Han er bange for, at flere byer ude på øen bliver kedelige at besøge.

– Når man lægger det hele i Rønne, så forsvinder butikkerne i de små byer, og så står vi tilbage med spøgelsesbyer rundt omkring på øen. Bor man i Rønne, kan man sikkert tænke, at det er da fint, vi får store nye butikker hertil, men jeg er meget ked af, hvis de små byer bliver kedelige. Og turisterne har heller ikke lyst til at komme til en by, hvor husene ikke bliver vedligeholdt, så jeg synes, udviklingen er trist.

Keldor Sørensen ejer bygningen i Store Torvegade, hvor han i flere år har drevet forretning. Når skobutikken lukker, kommer der nyt liv, og han har allerede noget på bedding, siger han. Foto: Anders LIljeroth

 

Nu skal jeg sejle

Keldor Sørensen er blevet 63, og efter et langt liv som skohandler, skal han nu til at slappe mere af.

Hvad skal du lave nu?

– Jeg skal holde sommerferie. Tiderne er blevet hårde, og vi er blevet færre og færre medarbejdere i butikken. Og derfor skal vi selv arbejde rigtig meget. Da man var ung, kunne man jo sagtens klare en masse, men nu er vi jo blevet ældre og har ikke de samme kræfter mere. Faktisk måtte jeg for nogle år siden sælge min sejlbåd, fordi jeg ikke havde tid til at bruge den. Det er ikke fordi jeg klager på nogen måde, men vi har ikke haft to ugers sommerferie i træk siden 1996. Vi har haft nogle enkelte uger, men det er jo om sommeren, pengene skal tjenes.

Og selvom sejlbåden er solgt, så skal det ikke hindre Keldor Sørensen i at komme ud og nyde sejlerlivet.

– Jeg vil gerne ud og sejle. Så jeg vil leje en båd i Stockholm og sejle rundt i skærgården. Det har jeg gjort før, og der skal livet nydes, slutter skohandleren af, før der igen er bud efter ham fra en kunde, der gerne vil have skiftet sine gamle sko ud til et par nye.