Ingen har søgt: 'Vi går glip af en million kroner'
Udvikling og modernisering af Listed Havn, hvor man har fået billetautomat til lystbåde, er en af de ting, som den lokale FLAG-pulje igennem de senere år har været med til at støtte på Bornholm. Foto: Jacob Jepsen

EU-MIDLER | BORNHOLM | GRATIS
19. AUG 2021 • 12:00
Niels Vesterlund Mathiesen
Journalist

Ingen har søgt: 'Vi går glip af en million kroner'

På landsplan er der afsat 16 millioner kroner i en ny national FLAG-pulje, der åbnede 12. juli. Og én million ud af de 16 er reserveret til den lokale FLAG på Bornholm. Men den million risikerer nu at rejse over Østersøen og gå til andre projekter i resten af landet, da der endnu ikke har været nogen ansøgninger til den lokale pulje. Det bekræfter Hans Jørgen Jensen, der er koordinator for LAG-Bornholm.

– Vi har ikke fået nogle ansøgninger. Der er lagt op til, at man kontakte mig, hvis man er interesseret i at søge, og det gør folk også 99 procent af gangene, så man kan få bistand til sin ansøgning. Men jeg har ikke hørt noget fra nogen endnu. Det vil være ærgerligt, hvis vi går glip af de penge, som vi kan udvikle lokalt for, siger Hans Jørgen Jensen.

Formålet med den nationale FLAG-pulje er at yde et tilskud til projekter og aktiviteter, der kan bidrage til at fremme job- og vækstskabende erhvervsudvikling og beskæftigelse i fiskeriområder. FLAG står for lokal aktionsgruppe i fiskeriområderne.

Udvikling og modernisering af Listed Havn, hvor man har fået billetautomat til lystbåde, sælsafari på nordlandet, sejlerskole og kajakture er blot få af de ting, som den lokale FLAG-pulje igennem de senere år har været med til at skabe på Bornholm. Det er allesammen gode og bæredygtige projekter, understreger Hans Jørgen Jensen. Og han er sikker på, at der er flere projekter eller ideer derude, der kunne få gavn af midlerne.

Blandt andet ser Hans Jørgen Jensen selv et potentiale i nye projekter i offshore-industrien. Den store vindmølleindustri må kræve noget af de lokale virksomheder, forventer Hans Jørgen Jensen.

– Vi ser det andre steder med store offshore-projekter. Vi har andre steder, hvor FLAG-puljen støtter virksomheder omkring offshore-industrien, hvor virksomhederne skal opgradere med udstyr og maskiner, der kan bruges under vand som eksempel, siger Hans Jørgen Jensen.

Men hvorfor har I ikke fået nogle ansøgninger endnu?

– Jeg ved det faktisk ikke. Men der har været sommerferie, og det har været svært at komme ud med budskabet. Det er måske druknet i alle mulige informationer. Men jeg prøver også at gå direkte til folk og virksomheder, der kan være muligheder.

– Nogle bliver skræmt af alle de her ansøgninger og EU-midler. Men jeg forsøger at støtte dem, så godt jeg kan, og jeg hjælper folk hele vejen igennem, siger Hans Jørgen Jensen.

En død sø nu

Men der er stadig tid at løbe på, hvis man har et godt maritimt projekt. Lidt tid i hvert fald. For ansøgningsfristen udløber 31. august, og hvis ingen bornholmske ansøgninger er afleveret, så bliver den million, der er afsat til bornholmske projekter allokeret andre steder hen. Og det vil ærgre Hans Jørgen Jensen gevaldigt, men det bekymrer ham også.

Han er bange for, at hvis den lokale opbakning er dalende, så bliver der ikke mange FLAG-midler til Bornholm i fremtiden. Midler som Bornholm kunne få rigtig meget gavn af, mener Hans Jørgen Jensen. Godt nok er fiskeriet i Østersøen så godt som dødt, men det regner han ikke med, at det er for evigt. FLAG-midler kan både være med til at hjælpe Østersøen nu, men også fiskeriet, når det vender tilbage.

– Det, jeg håber, vi kan få ud af det her, er noget mere lystfiskerturisme. Enten nogle projekter omkring noget fælles markedsføring eller privatturisme omkring lystfiskere. Jeg kan ikke greje, om fiskeriet er fuldstændig dødt. Er der helt dødt, eller kunne man forestille sig, at nogen ville kaste sig over det her, og lave en eller anden udviklingsproces med midlerne? spørger Hans Jørgen Jensen søgende.

– Vi tror ikke, fiskeriet i Østersøen er dødt for evigt. Vi håber og forventer, at de vender tilbage en dag. Og vi håber, at FLAG kan være med til at hjælpe det på vej, siger Hans Jørgen Jensen.

 


Projekter, der kan søge, skal falde ind for følgende temaer

• Etablering og udvikling af mikrovirksomheder og små virksomheder

• Erhvervssamarbejde

• Innovation

• Fremme af en forskelligartet maritim økonomiFlere nyheder