Inden for hos det lidt hemmelige hotel: 'Her er ikke noget med Dyne-Larsen og samle-selv-møbler'

Inden for hos det lidt hemmelige hotel: 'Her er ikke noget med Dyne-Larsen og samle-selv-møbler'
Helt fra 1906 er der drevet hotel på stedet, hvor Hotel Hammersø ligger. Under 2. Verdenskrig blev hotellet beslaglagt af tyske tropper, der brugte det som feltlazaret for sårede tyske soldater fra østfronten. Senere blev det kommandocentral for russiske officerer. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 11. MAJ 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. MAJ 2024 • 05:30

Der er glæde og stolthed i familien Kjær over, at Hotel Hammersø forbliver i familiens eje – nu med tredje generation i spidsen.

Hvad skal I nu lave?

Flere af receptionsgæsterne stillede det samme spørgsmål til Nina Kjær og Birger Jørgensen, der har drevet Hotel Hammersø i Sandvig siden 1988.

Tidligere på ugen, på hotellets 118 års fødselsdag, var der inviteret til reception. Anledningen var, at datteren Ninette Kjær siden i vinter har været eneejer af hotellet efter et generationsskifte, som blev indledt i 2017.

Hotellet har været i familien Kjærs eje siden 1942, og den æra fortsætter med 44-årige Ninette Kjær som tredje generation.

Og svaret på spørgsmålet:

– Alt fortsætter som hidtil. Jeg står stadig ved komfuret, og Birger passer sit job som vicevært, ordner have og swimmingpool og hjælper med morgenmaden, siger Nina Kjær og tilføjer:

– Vi har det godt med at arbejde, og jeg tror, det er sundt for os at have noget at stå op til om morgenen.

Nina Kjær og Birger Jørgensen bor lige overfor hotellet, og der bliver de boende.

Der har været bud på hotellet

Ninette Kjær har i noget tid været hotellets direktør, og hun bekræfter, at generationsskiftet mest er noget på papiret, og så har det været vigtigt for parterne at få det på plads i tide.

Ellers fortsætter man uændret med de samme arbejdsopgaver.

– Vi har i en del år drevet det på den måde, at jeg er den, der bestemmer. Jeg tager mig primært af restaurantdelen og alt det administrative, siger Ninette Kjær.

Der er blevet drevet hotel på stedet siden 1906, og beliggenheden ved Hammersøen og udsigten til Hammeren gør det til et attraktivt feriested.

– Jeg har fået masser af tilbud på hotellet, og jeg kunne have solgt til mange millioner. Men det har jeg ikke været interesseret i. Jeg er glad og stolt over, at hotellet fortsætter i familien, fastslår Nina Kjær.

Positionen som et gammelt, familiedrevet hotel bliver der altså ikke rokket ved.


Sandvigbo Vibeke Tungelund (i midten) kommer med blomster til Ninette og Nina Kjær. Foto: Holger Larsen


Dagens menu

For mange bornholmere er det et "lidt hemmeligt hotel".

De fleste kender nok det hvide hotel med den idylliske beliggenhed, men har aldrig været indenfor. For her holdes hverken selskaber eller møder.

– Vi lever af at have boende gæster, siger Ninette Kjær.

Men rent faktisk er det en mulighed at komme udefra og spise aftensmad i restauranten. Man skal blot reservere bord inden frokost. Her er ikke noget spisekort, men en dagens menu med tre retter.

Denne dag er det aspargessuppe, stegt kyllingebryst og hvid chokolademousse.


Et kig ind i hotellets opholdsstue. Foto: Holger Larsen


Lidt gammeldags

Når man træder ind på hotellet, bemærker man straks, at her med Birger Jørgensens betegnelse er "lidt gammeldags".

I receptionen er der en holder med postkort, der ligger et par bornholmerbøger til inspiration for gæsterne, og her hænger nøglerne. Ikke noget med nøglekort her.

– Vi holder den gamle stil. Her er ikke noget med Dyne-Larsen og samle-selv-møbler. Vi har palisandermøbler og andre gode ting, antikviteter, ægte tæpper på gulvene og malerier på væggene, siger Nina Kjær.

I restauranten er der hvide duge på bordet, kongeligt porcelæn, og der sættes en ære i en flot anretning af maden. Meget af det er hjemmelavet, for eksempel agurkesalaten, og ved den store morgenbuffet kan man opleve, at der for eksempel er øllebrød på menuen.

Der er mange kvadratmeter hotel at holde, og hvert eneste år bliver der renoveret mere eller mindre, men altid så det passer ind i stilen, fremhæver Nina Kjær.

– Det sætter vores gæster pris på, siger hun.


Hotellets restaurant, hvorfra der er udsigt over Hammersø til Hammeren. Foto: Holger Larsen


Voksenhotel

En anden ting, som der lægges vægt på, er hotellets status som et voksenhotel, hvor man prioriterer naturen og roen ved søen højt.

På et voksenhotel skal hotellets gæster være mindst 14 år.

– Det er 12 år siden, at vi blev det første voksenhotel i Danmark. Det er den bedste beslutning, vi har taget, også for vores personale. Siden er det gået den rigtige vej, og vi kunne mærke, at omsætningen i restauranten steg, siger Nina Kjær.

Hotellet har ingen elevator:

– Vi kan tilbyde gangbesværede ophold i vores anneks. Men kørestolsbrugere henviser vi til andre hoteller med handicapfaciliteter, siger Nina Kjær.

Den bedste anerkendelse

Hotel Hammersø oplevede ligesom mange andre feriesteder nærmest at blive væltet omkuld under coronaen.

– Det hjalp også, at der var gratis færgebilletter. Vi havde ekstra fyldt, og mange ringede forgæves. Siden er det blevet lidt mere jævnt. Vi har fået en fornuftig start på 2024, og sæsonen ser ganske fornuftig ud, siger Ninette Kjær.

Hotellet åbner sæsonen den 1. maj og lukker den 1. oktober.

– Vi er privilegerede ved at have mange stamgæster, og det siger det hele, når folk booker år efter år. Det er den bedste anerkendelse, vi kan få. Det er især mange danskere. Vi har i en periode haft knap så mange tyske gæster som tidligere, men de er på vej tilbage, og vi markedsfører os ret kraftigt i Tyskland, siger Ninette Kjær.

Hotel Hammersø råder over 80 senge. De er fordelt på værelser og suiter, hvortil kommer nogle sommerhuse og ferielejligheder.

Man kan booke ophold med morgenmad eller halvpension eller for husenes vedkommende uden forplejning.


– Hvis jeg ikke skulle det her, ved jeg ikke, hvad jeg skulle, siger ejer og hoteldirektør Ninette Kjær. Foto: Holger Larsen


Det er en livsstil

Den nye eneejer, Ninette Kjær, er ligesom sin mor nærmest vokset op på hotellet og har hjulpet til, siden hun var barn.

I 15 år boede hun i København om vinteren, hvor hun i det meste af tiden arbejdede i Operaens restaurant, men også var på Skovriderkroen. Om sommeren var hun hjemme på Hotel Hammersø.

– Jeg har suget til mig af viden og erfaringer fra København, hvor jeg blandt andet har serveret for de kongelige. Jeg forsøger at tage alt det bedste med mig fra den tid, og jeg husker, hvad jeg ikke skal gøre.

Ninette Kjær er uddannet serviceøkonom med hotel og restaurant som speciale, og hun har vin som sin hobby.

Hun har ikke oplevet, at der har været et forventningspres om, at hun skulle overtage hotellet, men fundet det naturligt:

– Jeg kan godt lide tanken om at gøre det, man er bedst til. Hvis jeg ikke skulle det her, ved jeg ikke, hvad jeg skulle. Jeg er ret ydmyg om det. Vi har noget unikt her. Vi har den dårligste timeløn af alle på hotellet, men for os er det en livsstil, siger Ninette Kjær.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT