I Rønne kan du købe et stort juletræ til 88 kroner: 'Fuldstændig åndssvagt', siger lokal producent

I Rønne kan du købe et stort juletræ til 88 kroner: 'Fuldstændig åndssvagt', siger lokal producent
Der er priskrig på juletræerne. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 3. DEC 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
3. DEC 2022 • 05:30

Butikskæde sælger juletræer til under halv pris. Lokal juletræsproducent opfordrer bornholmerne til at tænke sig om.


De bornholmske juletræsproducenter er vrede. Ugerne op til jul er det tidspunkt, de tjener deres penge på efter at have passet og plejet deres juletræer hele året. Og nu kan de se, at en butikskæde i Rønne sælger en stor, flot nordmannsgran for 88 kroner.

– Det er fuldstændig åndssvagt, siger Jørn Sonne fra Julegård i Aaker. Han har solgt juletræer i 30 år og kan med sikkerhed sige, at 88 kroner for en nordmannsgran på 2,5 meter er dumpingpris.

– Det koster godt 100 kroner at producere et træ, og de træer, de har på slagtilbud, er formentlig Sydbanks. De ejer Europas største producent af træer, de har smidt hundredtusindvis af træer på markedet de seneste år, og de er ligeglade med hvad de får, siger Jørn Sonne, med henvisning til en sag, der allerede sidste år fik juletræsproducenter i Sønderjylland til at protestere mod unfair konkurrence.

"De sælger til halv pris af produktionspris, og der kan vi ikke være med," sagde en lokal producent, med henvisning til juletræsvirksomheden Green Team, som indirekte ejes af Sydbank.

Hos Sydbank melder man imidlertid pas.

– Det kan vi ikke bekræfte. Sydbank er en bank. Vi sælger ikke juletræer, siger pressechef Susanne Faber og henviser til Green Team.

Op til bornholmerne

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Green Team, som har adresse i Sdr. Omme. Jem og Fix, som er kæden med de billige træer nævnt i indledningen af artiklen, er heller ikke vendt tilbage med oplysninger om, hvor de har købt de billige juletræer.

Men det er muligvis heller ikke kernen i sagen, for konkurrencen på juletræsmarkedet er generelt benhård, siger Jørn Sonne.

– Det behøver ikke komme fra Green Team, prisniveauet er i forvejen presset, også på vores eksport. Vi kan ikke slås mod de der kædepriser. Hvis folk vil have sådan et træ, skal de have lov til at købe det. De kan måske lidt tænke over hvad det er de køber, men jeg kan ikke tvinge folk til at købe regionalt. Internationale kæder som Jem og Fix kan købe juletræer til under produktionspris. Så kan du vælge som bornholmer, det vil jeg gerne støtte, eller jeg vil støtte en lokal produktion med mindre CO2-udledning.

Jørn Sonne fortæller, at den normale pris for en velplejet nordmannsgran på 2,5 meter ligger mellem 300 og 400 kroner.

 

Jørn Sonne på arbejde. Eget foto