Hoteller melder udsolgt til årets folkemøde

Hoteller melder udsolgt til årets folkemøde
Det tegner til, at 2022-udgaven af Folkemødet kommer til at ligne den politiske festival vi kender fra før corona. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 21. JAN 2022 • 15:30
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
21. JAN 2022 • 15:30

Efter coronaaflysningen i 2020 og en skrabet udgave af Folkemødet i Allinge i 2021 kan hoteller og feriehusudlejere melde om stor interesse. Det er allerede nu svært at finde ledige overnatningssteder på Nordbornholm, lyder meldingen.


Folkemødet i Allinge har i lighed med alverdens andre arrangementer og begivenheder oplevet nogle hårde år under coronaens kvælende favntag.

I 2020 blev Folkemødet helt aflyst, men foreningen bag den politiske festival var insisterende i 2021 og gennemførte et folkemøde, som dog var hæmmet af corona forstået på den måde, at der var diverse restriktioner, som hindrede den frie udfoldelse og begrænsede både antallet af arrangementer og gæsternes mulighed for at bevæge sig frit omkring.

Men nu ser bookingen til årets folkemøde ikke desto mindre ud til at gå strygende. Team Bornholm, som i forhold til Folkemødet råder over i omegnen af 700 ferielejligheder rundt om på øen, kan således melde alt udsolgt på Nordbornholm, hvor det jo er mest attraktivt at bo for folkemødedeltagere, som naturligvis ønsker at være så tæt på begivenhederne som muligt i løbet af dagene den 16.-19 juni, når Folkemødet løber af stablen.

– Heldigvis kan vi sige, at antallet af bookinger begynder at ligne, hvad vi så i 2019 inden corona, siger Jacob Lund fra Team Bornholm.

– Vi oplever blandt deltagerne en tro på, at Folkemødet bliver til noget i 2022. Og i den forbindelse tror jeg, at det var meget vigtigt, at Folkemødet i 2021 blev gennemført, selv om det var i en reduceret form. Man viste, at man godt kunne håndtere det, selv om der var restriktioner, og det, tror jeg, er vigtigt for de deltagende arrangører.

Det var på den måde en vigtig mission at gennemføre det, selv om det var besværligt?

– Ja, jeg tror, det har givet en tro på, at det her års folkemøde også nok skal blive til noget, siger Jacob Lund.

– Den tilmelding, der er, viser også en stor interesse, og vi oplever, at der er nogle organisationer og foreninger, der har trukket sig, men at nye er kommet til. Og det er positivt, for så er vi inde i den spiral, vi tidligere har oplevet, at nogen måske bremser op, men at andre finder ud af, at Folkemødet er en fin platform at mødes på.

Hvor meget har I på indeværende tidspunkt lejet ud under Folkemødet?

– Vi ser et mønster, der minder om 2019, hvilket vil sige, at vi har lejet alt ud på Nordbornholm – omkring Allinge blev der udsolgt for længe siden – men det er stadig muligt for folk at finde noget at bo i på Sydbornholm, og der er det jo så heldigt, at der er gode busforbindelser til Folkemødet, siger Jacob Lund.

Og det er folkemødeeffekten, der er skyld i den udlejning, I oplever i de dage?

– Ja, det er alene Folkemødet, der bærer den udlejning frem.

Gælder det for hele den uge, Folkemødet ligger i?

– Nej, det er primært dagene 16.-19. juni, siger Jacob Lund.

2020 tegnede også til at blive fuldbooket, fortæller han, men da blev Folkemødet altså aflyst. I 2021 var der igen gang i butikken, dog ikke i samme grad som i 2019, og der var ikke udsolgt, men nu siger Jacob Lund:

– Vi er med årets bookinger tilbage på sporet fra 2019 igen.

55 værelser udlejet

På Hotel Allinge kan der også meldes om nogle fuldbookede dage under Folkemødet 2022.

– Vi har udlejet alle 55 værelser til partiet Venstre og til Dansk Erhverv, siger Ellen Marker-Pedersen, som driver hotellet sammen med sin mand, Thorbjørn Rafn.

– Vi har en kontrakt med dem, som har løbet i en årrække. Vi har også blandt andet masser af arrangementer i vores restaurant. Vi laver brunch og middag, lægger lokale til møder, har udskænkning i gården, laver grillarrangementer, og jeg ved ikke hvad. Mange tager kontakt til os og vil gerne arrangere et eller andet, så der er fuld tryk på.

Også Hotel & Restaurant Nordlandet i Allinge kan melde om totalt udsolgt.

– Alt er booket på hotelsiden, og i restauranten plejer vi også at få fuldt booket før eller siden. Det sker gerne lidt tættere på, at Folkemødet finder sted, men også der oplever vi høj søgning allerede nu, så alt er næsten, som det plejer, fraset de seneste par år med corona, siger Jonas Lemvig, som er hotelmanager.

I er tilbage på sporet?

– Ja, vi er jo med 40 enheder, som er en kombination af værelser og hotellejligheder, ikke verdens største hotel, og sidste år havde vi også fuldt booket, men vi oplevede en mere rolig stemning omkring det hele, så i år minder mere om det, vi kender fra postcorona.

Hotellet ser mange gengagere blandt gæsterne under folkemødet.

– Vi kører en politik, hvor vi gerne har dem boende, som også bruger os på andre tidspunkter af året. Som en slags gulerod hæver vi ikke priserne helt vildt, som man ser det nogle steder, så vi tager gerne dem, der i øvrigt kunne finde på at lægge et bestyrelsesmøde eller en konference hos os på andre tider af året. På den måde kan vi skabe en slags synergieffekt i forhold til hele året. Det er ikke én stor organsiation, der lige kommer og booker de fire dage under Folkemødet, det er mere gode venner og gæster af huset med maks to-tre enheder pr. firma eller organisation eller hvem det nu er, der kommer hos os, siger Jonas Lemvig.

Har I også arrangementer hos jer under Folkemødet?

– Nej, ikke decideret, men vi har jo selve restauranten, hvor vi tilbyder en folkemødemenu, og dertil har vi to lokaler, et større og et lidt mindre, som man kan booke onsdag, torsdag, fredag og lørdag aften og sidde lidt mere privat, hvis man ønsker det. Og de lokaler bliver også gerne booket.

Hvor mange kan I have til spisning sådan en aften?

– Med restauranten og de to lokaler er det cirka 100, siger Jonas Lemvig.

Stille dage

Ligeledes Hotel Friheden på Tejnvej i Allinge med knap 50 værelser melder om totalt udsolgt.

– Og vi kunne sagtens have brugt mange flere værelser, siger Anita Jakobsen, som er receptionist.

Er det en folkemødeeffekt?

– Ja, det er kun folkemødegæster.

Hotellet excellerer ikke i specielle arrangementer i forbindelse med begivenheden.

– De gæster, vi har, er primært på Folkemødet hele dagen, så på den måde er der faktisk ret stille i løbet af dagene, siger hun.

Det er organisationer, der booker sig ind på hotellet under Folkemødet.

– Det kan være Københavns Kommune, Pensam, Farmakonomforeningen, Finansforbundet for nu at nævne nogle.

Er de ude i god tid med bestillingen?

– Ja, de booker flere år frem. Men sidste år var det lidt anderledes, for da var det ikke alle organisationerne, der kom, men mere folk, der lige i sidste øjeblik fandt på at tage til Folkemødet. Det var ikke de store klumper, der blev booket, men vi fik alligevel udsolgt. Og nu tyder det på, at vi er tilbage til gamle dage, så vi håber, at også Folkemødet kan blive som i gamle dage.

Jacob Lund fra Team Bornholm påpeger, at det var godt, Folkemødet under alle omstændigheder blev gennemført sidste år, fordi det var en måde at holde gryden i kog på, mener du også det?

– Ja, jeg har faktisk selv været ansat på Folkemødet, og jeg tror måske, at var der ikke sket noget sidste år, var det om ikke dødt ud så dog blevet et helt andet folkemøde i år, siger Anita Jakobsen.

Også kunder i Rønne

Bornholm Hotels udgøres af Fredensborg Badehotel, Griffen Spahotel og Hotel Green Solution House (GSH), som alle er beliggende i Rønne, og herfra siger direktør Trine Richter:

– Det ser rigtig godt ud hos, der er stor efterspørgsel. Vi har faktisk udsolgt i dagene under Folkemødet.

Tilsammen råder de tre hoteller over 269 værelser.

– Vi har altid haft udsolgt under Folkemødet, siger hoteldirektøren.

– Det havde vi også sidste år på Fredensborg Badehotel og Griffen Spahotel, men da havde vi faktisk lukket for overnatninger på GSH fra juni til medio august, fordi der var så meget usikkerhed om covid-19. Hotellet er også primært for erhversgæster, og den er periode er lavsæson for det segment. Generelt mener jeg, at Folkemødet har kæmpe markedsføringsværdi, fordi det betyder, at folk lægger mærke til Bornholm, men for os er det helt almindeligt at have vores tre hoteller udsolgt i fire dage. Og faktisk betyder Folkemødet, at vi mister restaurantomsætning i de dage, fordi alle spiser oppe i Allinge. Men i dagene op til oplever vi da også, at nogen siger, at nu, når vi alligevel er på Bornholm og bestyrelsen er samlet, kan vi så ikke lige få lov at leje et mødelokale, og det kan de selvfølgelig godt.

Kunne du uden Folkemødet være sikker på at have udsolgt på de tre hoteller?

– Vi er henne i juni, så jo, det skal jeg da helst have. Men så ville jeg have udsolgt med noget andet, der ville have været flere busgrupper og flere konferencemøder for eksempel, og de ville jo bruge restauranten mere. Men det er ikke en klagesang det her, jeg synes, det for hele Bornholm er superdejligt med Folkemødet, og vel mister vi lidt omsætning i restauranten, men alle værelser bliver trods alt fyldt på alle tre hoteller, siger Trine Richter.

Hvem er jeres gæster under Folkemødet?

– Det er primært virksomheder, ministerier, organisationer, fagforeninger og så videre, og mange vælger os på grund af vores bæredygtighedsprofil, og fordi vi har tegnet overenskomst. Vi har da også individuelle, private gæster, men det er hovedsageligt nogen, der bestiller mange værelser på en gang, der kommer her i de dage, og grundlæggende er vi glade.